19 січня 2024
Святі мученики Інна, Пінна і Римма
Коли до церковної лавки приходять жінки з наміром придбати ікону небесної покровительки Інни чи Римми, то з подивом дізнаються, що на іконах зображені чоловіки. 20 січня за новоюліанським календарем вшановується пам’ять трьох мучеників Інни, Пінни і Римми. Вони вважаються першомучениками, бо жили ще за апостольських часів (І – ІІ століття), були слов’янами та учнями святого апостола Андрія Першозваного.
19 січня 2024
Восьмий день
У давні часи, щоби дати ім’я дитині її приносили до храму на восьмий день після народження і це відбувалося ще до звершення над нею Таїнства Хрещення. Восьмий день символізує перевершення круговерті часу світу цього, нагадує про реалії вічного блаженного буття, причасниками якого ми стаємо, власне, через прийняття Таїнств Хрещення і Миропомазання.
19 січня 2024
Страждання не є марними (відео)
З цим важко примиритись, але більше за все душа зростає в стражданнях. Вони ніколи не бувають марними й, можливо, через досвід співстраждань хтось інший рятується і чиєсь серце прокидається та розкривається до любові. Іноді здається, що Бог нас залишив, мовчить або тримає дистанцію, але насправді Він повсякденно втручається в наші ...
18 січня 2024
Преподобний Макарій Великий
19 січня Церква прославляє преподобного Макарія Єгипетського. За два тисячоліття історії християнства є всього кілька святих, яких величають Великими. Він справді таким і був. Молитва преподобного Макарія багатьох спасала в небезпечних обставинах життя і зберігала від бід та спокус. Його милосердя було настільки великим, що про нього говорили: «Як Бог покриває світ, так і авва Макарій покриває провини, котрі він, і бачачи, ніби не бачив, і чуючи, ніби не чув».
17 січня 2024
Стовпи віри: святителі Афанасій і Кирило Олександрійські
18 січня за новоюліанським календарем Церква святкує пам’ять святих Афанасія та Кирила Олександрійських, двох світил Церкви Христової, які ревносно потрудились для утвердження віри словом і ділом. Перед нами приклад героїчного служіння Богові. У це важко повірити, але був момент, коли Афанасій залишався єдиним православним єпископом, інші ж впадали в єресь, а завдяки Кирилу фактично була сформована богословська термінологія.
17 січня 2024
Стрес, Стус і Бог, - інтерв’ю з о.Віктором Маринчаком
Щоби пережити сьогодення, треба вибудовувати всередині себе стратегію виживання: вона має передбачати знання культури та історії. Культура у своїх підвалинах спирається на ті самі духовні чинники, що й віра. Культура й релігія суголосні. Історія ж дає нам знання, що українці ніколи не опускали рук і за будь-якої нагоди чинили опір. Говорили зі священником отцем Віктором Маринчаком про те, як змінюються наші настрої наприкінці другого року повномасштабного вторгнення, у форматі вільної бесіди між
16 січня 2024
Преподобний Антоній Великий
17 січня православна церква вшановує пам'ять Святого Антонія Великого (251—356), який є засновником чернецтва. Цей єгипетський анахорет, творець пустельництва й інспіратор монашого життя у християнстві більше сімдесяти років прожив у пустелі. Не можна описати, скільки спокус і боротьби виніс цей великий подвижник. Цей великий сподвижник Церкви Христової народився в 252 ...
16 січня 2024
Християнська любов до ворогів не суперечить застосуванню сили
Спершу це може здатися парадоксальним, але такі емоції як гнів, злість і ненависть можуть бути дієвою зброєю у боротьбі з дияволом і гріхом. Адже «роздратування душі» у своїй основі є чеснотою. Інакше, коли би коїлося щось погане, то ми би не противились злу, не протистояли йому, не виявляли би своє ...
15 січня 2024
Найпідступніша гріховна пристрасть
Чимало людей у сучасному світі піддаються гріху гордині. Людина ставиться в центр всього, надмірна увага приділяється її почуттям, прагненням, судженням, можливостям. Забуваючи про Бога, у людини стрімко зростає відчуття вседозволеності, прагнення «побути Богом» на землі, вирішити долі інших… До яких наслідків це призводить – бачимо на практиці. Але проблема не «десь там» і не «у когось». Вона стосується кожної людини.
15 січня 2024
Драгоцінний дар, який ми маємо
“Під час війни мені довелося дуже довго бути без храму, і, подібно до багатьох, я знаю, як важко це буває. Але я також виявив одну дуже дорогоцінну властивість цієї знедоленості», - митрополит Антоній Сурожський.
14 січня 2024
З вдячністю і любов’ю (відео)
Вже півтора десятиліття в нашому храмі вірою і правдою служить Богу і Україні о.Геннадій Рохманійко. Про покликання священства, досвід військового капелана в шпиталі, жертовність до самозречення і дивовижні якості справжнього пастиря людських душ говорив сьогодні з амвону настоятель Іоано-Богословського храму ПЦУ о.Віктор Маринчак. З вдячністю і любов’ю громада привітала протоієрея з духовним талантом.
13 січня 2024
Про боротьбу зі спокусами (відео)
Після того, як Ісус був охрещений у водах Йордану, Він опиняється в пустелі, де диявол намагається Його спокусити. Щось подібне, в тому чи іншому розумінні, буває присутнє і в нашому житті. Завжди є небезпека піддатися впливу темних сил. Спаситель дає взірець поведінки людини, яка служить Богові і любить Його. Як встояти під час випробувань та впоратись зі спокусами дивіться у суботній проповіді о.Віктора Маринчака.