6 лютого 2024
Антимінс нашої церкви (фото)
На престолі нашого храму лежіть антимінс, який спеціально наданий Івано-Богословській церкві митрополитом Київським та всієї України Епіфанієм. Без цієї святині не може звершуватись жодна Літургія. Про те, що таке антимінс читайте у нашому матеріалі.
5 лютого 2024
Сіль землі
Ви – сіль землі. Наскільки ця метафора точна, безапеляційна, унікальна. Як влучно Господь наш Ісус Христос підібрав під час Своєї Нагірної проповіді слова, закликаючи людей бути… сіллю цієї землі. Спершу це може здатися трохи дивним, але все стає на свої місця, коли розумієш цінність і незамінність цього елементу в природі.
5 лютого 2024
Святитель Феодосій Чернігівський
5 лютого за новоюліанським календарем Православна Церква України вшановує пам'ять святителя Феодосія Чернігівського, який є одним з небесних покровителів нашого храму. Пам'ятаємо, що раніше Іоано-Богословський храм мав три приділи, і правий був освячений на честь саме святителя Феодосія Чернігівського і преподобного Серафима Саровського. Святитель Феодосій, архієпископ Чернігівський, народився на початку ...
4 лютого 2024
Заради вищих цінностей маємо віддати все (відео)
Утворений Богом світ є дивним і прекрасним, сповненим добра й краси. Біблійне ставлення до життя є шанобливим і ми маємо приймати його як творіння Боже. Попри всі суперечності людина має чимало дарів, які їй дорогі та цінні, з якими вона зріднилась та становлять її багатство, але коли Господь кличе нас до Спасіння, то заради вищих цінностей ми маємо віддати все. Про сувору та вимогливу правду життя дивіться у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
3 лютого 2024
Нині відпускаєш раба Твого, Владико (відео)
Літні люди набувають такого ставлення до смерті, коли вона вже не являє для них нічого жахливого. Всі мученики, які відходили до вічного життя, в останню мить разом з праведним Симеоном могли сказати: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико…». Зберігаючи вірність любові, кожен раз ми згадуємо цю молитву, коли ховаємо наших Героїв. Про звершення свого призначення на шляху Спасіння дивіться у суботній проповіді о.Віктора Маринчака.
3 лютого 2024
Про заможного юнака та погляд у дзеркало
У неділю Церква розмірковує над євангельською розповіддю про одного знатного і багатого чоловіка, який питає Христа про спадкоємство вічного життя (Лк. 18:18-27). На самому початку уривку бачимо, що Господь досить строго відповідає на звернення «Учителю благий». Виглядає навіть дивною відповідь Ісуса, адже Він справді є Богом і по праву може називатися благим. Чому? Подивимось у дзеркало.
3 лютого 2024
Вітаємо предстоятеля ПЦУ
Для чого ми відзначаємо певні дати, ювілеї, річниці? Адже час спливає, й усе – «суєта суєт», як писав Екклезiаст. Наше життя проходить, як клубок ниток, з року в рік розмотуючись, залишаючи за собою довгу тятиву, яку ніхто назад вже не змотає. Але щоб наше життя не було марним, ми повинні озиратися й аналізувати: що втратили, а чого набули, що спрямували на добро. Тому й виокремлюємо певні символічні відтинки часу ми для того, щоби «з відстані» поглянути на пройдений шлях і найперше – подякувати
2 лютого 2024
Cвято у нашому храмі (фото)
Свято Стрітення Господнього – це не тільки завершення Різдвяного циклу і перший подих довгоочікуваної весни, але й відчуття зустрічі в усіх її глибинних сенсах: Старого і Нового заповітів, людини з Господом, кожного з нас зі своєю душею. Жовто-сині кольори додають особливого настрою, а освячення свічок запалює світлом надії втомлені холодом буття серця. В Іоано-Богословському храмі сьогодні було затишно, сонячно й по-справжньому святково піднесено. Стрітенська атмосфера в наших світлинах та у ва
2 лютого 2024
Свічка як символ подяки
За церковною традицією на свято Стрітення Господнього в храмах освячують свічки. Тому сьогодні пропонуємо вам поговорити про цей звичний для кожної віруючої людини, але в той же час глибоко змістовний предмет церковного вжитку.
2 лютого 2024
Зустріч епох
Стрітення – це зустріч. Фактично, ми згадуємо подію зустрічі Богонемовляти на порозі Єрусалимського храму праведним старцем Симеоном. Символічно в цій події бачимо зустріч двох епох – старозавітної і новозавітної, а також зустріч людини з Господом.
1 лютого 2024
2 лютого свято Стрітення Господнього
Різдвяне коло свят завершується святом Стрітення Господнього (що грецькою зветься Іпапанте), яке ми тепер святкуємо 2 лютого, на сороковий день від Різдва Христового. В перекладі с церковнослов’янської «стрітення» - це зустріч. День стрітення - це точка у часі, де зустрілись Старий і Новий Заповіт.
1 лютого 2024
Все в житті є зустріч (відео)
Кожен з нас рано чи пізно зустрінеться з Богом. Свято Стрітення, яке Церква відзначає в п’ятницю 2 лютого, саме про цей заклик прийняти Спасителя в своєму житті. Досвід такої зустрічі дозволяє сприймати все, що відбувається як вияв Божої волі. Вона не завжди є зрозумілою, але неодмінно промислительною і благою.