19 березня 2024
Постуємо тілом, щоб було легше постувати душі
Дехто вважає, що піст корисний лише для сильних духом і здорових тілом людей. А в сучасному житті, при його шаленому темпі й високому рівні стресовості та захворюваності, постування не є доцільним, бо воно нібито негативно впливає на самопочуття людини. Таке твердження є помилковим із багатьох причин.
19 березня 2024
Про християнську свободу і їжу
До нашої традиції постування нам слід ставитися з християнською свободою, але й з відповідальністю. пам'ятаючи, що піст - це не тільки про їжу, але і про їжу також. Сучасній людині дисципліна потрібна. Вона насправді допомагає. Це не окови, які обмежують свободу, а засіб організувати своє життя заради досягнення мети. Ось ...
18 березня 2024
Вершина православного Богослужіння (відео)
Велике повечір’я з покаянним каноном, який читається в перші дні Великого посту, є однією з вершин православного Богослужіння. У тому, що промовляється начебто немає для нас нічого нового. Це наша совість мучиться і бідкається, шукає спосіб висловити себе, але те як все робиться і чим супроводжується пробуджує в душах щось потаємне, що дає надію.
18 березня 2024
Час жертовності та зміцнення
Жертовність, взаємна допомога, милосердя до ближніх справді є великим подвигом і значать набагато більше, ніж просте обмеження в їжі. Жертовне служіння наших воїнів, лікарів, волонтерів, капеланів, рятівників, благодійників та всіх інших, хто кожен на своєму місці допомагає, захищає і піклується про благополуччя своїх ближніх в цих надтяжких умовах війни, є великим подвигом.
18 березня 2024
Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського (відео)
Чотири дні поспіль, з понеділка по четвер, в Іоано-Богословському храмі читатиметься Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського. Ця прониклива розмова грішника зі своєю душею є однією з вершин православного Богослужіння. З покаяння і віри у Воскресіння починається Великий піст. Початок служби о 14.00.
18 березня 2024
Вітаємо настоятеля!
Громада Іоано-Богословського храму і вся Харківсько єпархія щиро вітають о.Віктора Маринчака з днем народження. Бажаємо настоятелю духовних і фізичних сил, міцного здоров’я, мирного неба та нових звершень заради Бога і України. Нехай Господь благословляє дні його життя й дарує небесні та земні ласки на многії та благії літа!
17 березня 2024
Будемо просити прощення і ставити іншими (відео)
Ми завинили перед ближніми, бо були нестерпними, надто вимогливими та різкими й вирують у нас емоції. Це природно, але Господь вимагає від нас надмірних зусиль і надприродних можливостей. Ми живемо в умовах, коли кожен день може стати останнім, тому треба обійняти один одного і посміхнутись. Будемо просити прощення та ставити іншими. Напередодні Великого посту о.Віктор Маринчак звернувся до громади з проповіддю про покаяння.
17 березня 2024
Регента Іоано-Богословського храму нагороджено орденом (відео)
Регента Іоано-Богословського храму Катерину Шаповалову за вірність і віддану любов до Бога і ближніх відзначено орденом Святої великомучениці Варвари. Від імені предстоятеля ПЦУ в прощену неділю почесну нагороду особисто вручив архієпископ Харківський і Слобожанський владика Митрофан. Вітаємо матушку Катерину з заслуженим визнанням та бажаємо нових звершень. Аксіос!
16 березня 2024
Найвища нагорода для людини (відео)
Мета людини, особливо на вершині свого життя, полягає в тому, щоб бути в єдності з Богом, як з тим, Хто дає життя. Всі наші страждання і жертви є платою за цю радість єднання. Найважливіше те, що ми лишаємось з Любов’ю, яка ніколи не перестає. З нею мужньо йдемо на зустріч, що на нас чекає. Про молитву Отче наш, тягар посту та найвищу нагороду для людини дивіться у суботній проповіді о.Віктора Маринчака.
16 березня 2024
Спомин Адамового вигнання з раю
17 березня 2024 року сиропусна неділя, яка передує початку Великого посту. За давнім встановленням Церкви у кожному храмі після вечірні відбувається Чин прощення. Під час нього християни за благочестивим звичаєм просять один в одного прощення образ, а у календарі цей день також називається спомин Адамового вигнання з раю.
16 березня 2024
Прощена неділя
В Євангелії грецьке слово, що перекладається як «прощати», буквально означає «відпускати, перестати триматися за щось». Тож ми прощаємо, коли відпускаємо образу, перестаємо триматися і згадувати прикрощі, а також не вимагаємо компенсації за біль чи втрату, яких зазнали. 17 березня 2024 року – прощена неділя.
15 березня 2024
Покаяння відкрий мені двері (відео)
Вже скоро 18 березня почнеться Великий Піст. За вікном все більше відчувається напруга чергової весни великої війни. Церква продовжує закликати вірних відкрити двері покаяння за вчинені гріхи та подумати про Спасіння душі. Згадуючи всіх наших парафіян, хто наразі перебуває далеко від своїх домівок, пропонуємо подивитись відеозапис хору Іоано-Богословського храму довоєнних часів.