У нашому храмі відкрилась унікальна виставка (фото)

16 вересня 2023
 У неділю 17 вересня 2023 року в центральній частині Іоано-Богословського храму одразу після завершення Літургії відкрилась особлива благодійна виставка-перформанс, яка встановила Рекорд України і з Харкова, починає мандрувати Україною та світом.







Ми побачили 20 вражаючих 4D-картин, 20 прапорів та 20 історій героїчного спротиву за 19 місяців повномасштабної війни рф проти України.

Із шаною до Героїв, подякою країнам, які у час війни найбільше допомагають Україні, світлою пам’яттю загиблих дітей, життя яких обірвали російські окупанти, та збором коштів для дитячих соціально-реабілітаційних центрів, де зараз живуть і навчаються діти, що переїхали з тимчасово окупованих територій.



Над створенням картин автор, вінницький митець і волонтер Володимир Лапшов, почав працювати вже у найперші дні повномасштабної війни рф проти України.


 


Кожна картина виконана в унікальній авторській техніці: складається із понад півтори тисячі дерев’яних кубиків.
Як «пікселі» — символ форми українських військових.
Як «пазли» єдиного цілого: коли маємо один біль і одну головну мету на всіх.
Важливо, що у кожній картині буквально присутні частинки різних регіонів України.



Деревину Володимиру Лапшову воїни передавали з передової, друзі-волонтери привозили з прифронтових міст, а також сам автор збирав матеріал під час волонтерських поїздок у деокуповані та прикордонні міста.

«Для мене було принципово, аби у кожній роботі була частинка сходу, півдня, заходу, півночі й центру  — вся наша соборна й неподільна Україна, — зазначає Володимир Лапшов. — Зокрема, тут є деревина, привезена із Бучі, Херсону, Чорнобаївки, Мостиськи, що для багатьох жінок, дітей і літніх людей була крайнім українським містом перед вимушеним виїздом за кордон. Також на кубики я порізав передані воїнами «трофеї»: ящик з-під снарядів, які хлопці забрали у росіян. Був навіть дерев'яний табурет, на якому вони сиділи у танках, дошки та гіляки, які використовували у своїх окопах».



Під час збору кожної роботи автор мусив, як мінімум 10 разів поетапно повертатися до кожної частинки картини, відповідно — лише на одну картину митцю треба було 15 тисяч разів приділити увагу кожному окремому шматочку роботи.



Всі картини автор називає 4D-проекційними. Відзначає: якщо із 3D все зрозуміло, то та сама «четверта D» — це душа кожної людини, яка побачить ці роботи, не зможе залишитись осторонь і обов’язково долучиться до допомоги постраждалим
українським дітям і наближення перемоги.





Про автора виставки, який спеціально приїхав до нашого храму відкрити виставку.


Володимир Лапшов — вінницький митець, волонтер та громадський діяч, який із 2014 року активно долучився до волонтерства, а у найперші місяці повномасштабної війни допомагав з евакуацією — вивозив до польського кордону родини з дітьми та українців похилого віку з Бучі, Борисполя, Гостомелю, Сум, Запоріжжя, Житомира та Вінниці.



Володимир Лапшов також є головою громадської організації «NEW UKRAINIAN WAY». Із друзями та колегами-волонтерами неодноразово доставляв автомобілі, засоби захисту та амуніцію воїнам на передову, привозив гуманітарну допомогу цивільним у прифронтові та деокуповані міста, а також постійно передає все необхідне пораненим військовим у шпиталі.




Здача крові для поранених — ще один святий обов'язок для Володимира Лапшова, адже він вже 24 лютого був у перших рядах вінничан, які прийшли до Вінницької станції переливання крові, і закликає всіх робити це кожних 2 місяці.
У цивільному житті Володимир Лапшов працює приватним підприємцем у IT-сфері і переконаний: зараз кожний своїми діями щоденно і самовіддано має наближати перемогу.



Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк

 
4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА