Ми повинні прислухатись до голосу совісті (відео)

19 лютого 2024
Гордим, пихатим, самовпевненим Господь противиться і дає благодать тим, хто живе за покликом совісті. Вже десять років війни вона диктує нам не здаватись. Нам треба встояти і змінити життя. Напередодні десятої річниці початку війни та розстрілу Небесної Сотні пропонуємо до вашої уваги виступ о.Віктора Маринчак на Харківському Євромайдані в лютому 2014 року.



Предстоятель ПЦУ митрополит Київській і всієї України Епіфаній звернувся до українського народу.

"Завтра, 20 лютого,  – 10-ті роковини початку російського збройного вторгнення до України, початку російсько-української війни. 20 лютого 2014 року російські війська вдерлися на територію українського Криму й почали його анексію. Забравши Крим, Росія поширила свою агресію на схід України, окупувавши частину Донеччини і Луганщини. Тоді це на міжнародному рівні називали як завгодно: «конфліктом», «суперечкою», «спецоперацією», «бойовими діями» тощо, але не війною. І от вже 24 лютого 2022 року після повномасштабного вторгнення в Україну всі зрозуміли, що це – справжня ВІЙНА, яку веде проти нас росія.

Дуже важливо називати речі своїми іменами, не боятися і не лукавити, говорити правду і відкидати брехню, бо вона ні до чого доброго не призводить. Називаючи захоплення чужих територій «звільненням», «допомогою місцевому населенню», «місцевим конфліктом», «захистом прав росіян» тощо, РФ на очах у міжнародної спільноти здійснювала великий злочин проти українського народу, проти незалежної суверенної держави. Водночас тоді багато хто з українців, не усвідомлюючи загрози і не чуючи правди, сприймали ті «військові дії», «операцію» – як події десь там, далеко, які їм не загрожують і їх не торкнуться. Ця ілюзія призвела до шоку 24.02.2022.

Неправда роззброює, робить людей вразливими і беззахисними перед тими, хто її розповсюджує. Якою б гіркою не була правда, її варто говорити, не приховувати, попереджати про неї. Бо наслідки неправди завжди є набагато гіршими і більш згубними.

Виповнюються вже 10-ті роковини з початку російського збройного вторгнення в Україну, з початку свідомо спланованої кровопролитної жорстокої війни, яку розв’язала росія проти нашої мирної незалежної держави. Ненависть потрібно називати ненавистю, вбивство вбивством, війну – війною. І жодні політичні, ідеологічні чи інші трактування не можуть виправдати згубної руйнівної суті геноцидної війни, яка є страшним гріхом і злочином проти людства, проти законів Божих та суспільних.

І це потрібно чітко доносити міжнародній спільноті: у ХХІ столітті одна авторитарна країна з понад півмільйонним військом і нищівною зброєю, порушуючи всі міжнародні правила й угоди, напала на іншу, мирну незалежну державу. Цілодобово триває терор, руйнування і винищення українського населення. Це спланований геноцид вільного, демократичного народу. І робить це все росія.

Зло має бути зупинене і покаране. Інакше воно не задовольниться захопленим, воно, як гниль, буде розповзатися світом, отруюючи й роблячи непридатним все, до чого доторкнеться. Зі злом не можна «домовитися», його не можна забути чи його не помічати. Зло – як ракова пухлина, її можна позбутися, лише усунувши, викорінивши, видаливши. А потім ще довго боротися з наслідками. Але принаймні так буде шанс вижити. Борімося зі злом, говорімо світові правду, як вона є! Бо це теж внесок у наближення перемоги правди, перемоги для України".


 
Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА