Приклад наполегливості

17 лютого 2024
Через п’ять неділь ми з вами розпочнемо Великий піст – шлях аскетичного приготування до світлого свята Воскресіння Христового. Великий піст – це подвиг покаяння, молитви та духовного вдосконалення, тож важливо увійти в нього, примирившись із ближніми, сповнившись спокоєм і любов'ю, з вірою і смиренням у душі.

 Саме тому задовго до початку Святої Чотиридесятниці Церква звертає нашу увагу на її важливість і закликає до роздумів про її значення. Цьому присвячені кілька підготовчих тижнів, де кожне недільне євангельське читання розкриває нам сенс і значимість покаяння, зустрічі Бога, смирення, прощення, духовного очищення.



Відтак, уже цієї неділі під час читання Євангелія ми почуємо розповідь про Закхея (Лк. 19: 1-10). Цей чоловік був багатим, старшим над митарями (тогочасними чиновниками, які збирали мито і податки з населення). Коли Господь наш Ісус Христос прийшов до міста Єрихона, то Закхей дуже хотів побачити Його. Але через натовп і свій малий зріст не міг цього зробити. Тоді він виліз на дерево – Господь помітив Закхея і сказав, що бажає бути гостем у його домі.

З цього уривку Євангелія від Луки ми бачимо, як Закхей сильно бажає зустрітися з Христом. Навіть більше: він не відкладає це бажання на потім, не відмовляється від нього через перешкоди, а намагається таки його здійснити. Закхей не переймався, що про нього подумають інші, адже такий вчинок зовсім не личив людині його статусу. Проте він не міг пропустити нагоди побачити Ісуса Христа, чого прагнув усім серцем.

Начальник митарів є прикладом того, як наполегливо варто шукати зустрічі з Господом. Адже нерідко сучасна людина, заклопотана різними справами й буденністю, відкладає свою зустріч із Богом. Тимчасові труднощі перемагають прагнення до вічного, справжнього, і людина «опускає руки», підкоряється зовнішнім обставинам.

Ця історія нам показує також силу істинного бажання. Закхей – малий на зріст, грішний та обмежений у можливостях у цей конкретний момент, але його прагнення побачити Господа перемагає все, долає перешкоди. Саме своїм щирим бажанням та зусиллями, які він докладає, Закхей привертає увагу Ісуса Христа і Господь завітав у його дім.



Ось яким є перший заклик Церкви напередодні Великого посту: ми повинні не боятися прагнути справжнього, істинного – щиро, наполегливо, долаючи перешкоди. Лише доклавши необхідних зусиль, засвідчивши діяльну віру в Господа та прагнення до спасіння, ми з Божою допомогою досягнемо бажаного. Цей приклад показує також, що Бог завжди йде нам назустріч. Він готовий нас підтримати, якщо ми самі виявимо справжнє прагнення прийти до Творця, побачити і пізнати Його. І якщо наше бажання є щирим та усвідомленим, Господь це неодмінно помітить.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА