Міжнародний день капеланів в нашому храмі (фоторепортаж)

25 жовтня 2023
День пам'яті святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, який вважається засновником та покровителем військових капеланів в усьому християнському світі, за традицією відзначають 25 жовтня. Харківська єпархія ПЦУ має найбільшу кількість військових капеланів в Україні і тому з цього приводу ми сьогодні в Іоано-Богословському храмі ПЦУ відслужили урочисту Літургію, а свяшенники отримали нагороди від командування та архієпископа Харківського і Слобожанського владики Митрофана.


 
















Дитячі роки Мартина минали у місті Тіціна, куди перевели служити батька-військового. Мартин познайомився з тамтешніми християнами і став катехуменом. Мартин у 15 років прийняв присягу римського легіонера і незабаром вже був офіцером кінноти. Але вже тоді Мартин вподобав взірець життя свого сучасника преподобного Антонія Великого. Своїх слуг і друзів по війську Мартин дивував тим, що маючи можливість спробувати усіх спокус, натомість вів моральне життя, допомагав тим, хто опинився у нестатку.

У 338 р., під час перебування в гарнізоні Ам'єн, він у люту зимову холоднечу зустрів жебрака і віддав йому відрізану половину від свого плаща, відомого під назвою «капа». Після цього випадку вночі уві сні Мартин побачив Христа, одягненого в його плащ «капу», який говорив ангелам: «Дивіться, як мене Мартин-катехумен одягнув!».











З нагоди свята архієпископ Харківський і Слобожанський ПЦУ владика Митрофан вручив нагороди військовим капеланам.












Під час Літургії владика Митрофан висвятив на диякона давнього парафіянина Іоано-Богословського храму ПЦУ Івана Кобця. Громада і священство заспівали майбутньому капелану, який на днях відправляється на підготовку до військової служби, "Аксіос!"







На честь свята капелани посадили на території Іоано-Богословського храму ПЦУ червону калину.







Фото заслуженого журналіста України Володимира Чистиліна

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА