Право вільного вибору

30 травня 2023
Християни, отже, вірять, що певна зла сила сама себе зробила князем нього світу і так триває й досі. А це, ясна річ, породжує цілу низку запитань. До такого стану дійшло згідно з Божою волею чи ні? Якщо так, то якийсь дивний з Нього Бог, скажете ви; якщо ж ні, то як узагалі може щось відбуватися всупереч волі істоти, яка має абсолютну владу?
 
Однак чи не кожному, хто був коли-небудь наділений владою, відомо: бувають випадки, коли щось може, з одного боку, відповідати вашій волі, а з іншого - йти врозріз із нею. Наприклад, у матері є всі підстави сказати дітям: "Я не збираюся щовечора змушувати вас прибирати у вашій кімнаті. Вам слід навчитися підтримувати там порядок самостійно". Та якось увечері заходить вона до дитячої і бачить, що на підлозі впереміш валяються плюшевий ведмедик, чорнильниця і підручник французької. Це суперечить її волі. Вона воліла би, щоб у дітей було прибрано. Проте, з іншого боку, питання про те, прибирати чи ні, вона сама, з власної волі залишила на їхній розсуд. Таку ж картину спостерігаємо в будь-якому полку, профспілці чи школі. Варто лиш оголосити, що ту чи ту річ можна робити, а можна й не робити, - і добра половина людей уже точно її не робитиме. Ви, звісно, цього не хотіли, та можливим це стало таки з вашої волі.
 
Щось подібне, ймовірно, трапилося і з усесвітом. Бог створив істот, наділених вільною волею. Значить, ці істоти могли піти як правильним шляхом, так і неправильним. Дехто вважає, що можна вигадати істоту, яка має вільну волю, але чинити неправильно неспроможна; я такої істоти уявити не можу. Якщо хтось вільний обирати добро, то він так само вільний обирати і зло. Властиво, саме вільна воля й уможливила зло як таке. То чому ж тоді Бог узагалі дав згаданим істотам вільну волю? Та тому, що хоч вільна воля й уможливлює зло, без неї не можливі ні любов, ні добро, ні радість, гідні так називатися. Світ автоматів - істот, що функціонують, як машини, - навряд чи варто було би створювати. Щастя, яке Бог замислив для своїх вищих істот, - це щастя вільно, з власної доброї волі вступати у злуку з Ним і одне з одним у самозабутті любові й захвату, порівняно з яким найпалкіше кохання між чоловіком і жінкою на землі - це просто молоко навпіл з водою. Та для нього ті істоти мають бути вільні.


 
Звісно, Бог знав, що трапиться, якщо вони скористаються своєю волею неправильно, проте, очевидно, вважав, що ней задум вартий такого ризику. Нам, можливо, не надто хочеться тут із Ним погоджуватися. Проте не погоджуватися з Богом доволі складно, бо ж саме Він є тим джерелом, з якого ви черпаєте всю свою здатність розмірковувати й аргументувати. Ви не можете мати рації, а Він - помилятися; десь так само не може піднятися вище за джерело потік, який із того джерела виходить. Сперечаючись із Ним, ви сперечаєтеся, по суті, зі силою, яка й дає нам змогу сперечатися; це приблизно те саме, що рубати гілку, на якій сидиш. Якщо Бог уважає, що стан війни у всесвіті не є надто високою ціною за вільну волю - себто за створення живого світу, де істоти, які його населяють, здатні на по-справжньому добрі і лихі вчинки, де може відбуватися щось дійсно важливе, а не світу іграшкового, де все приходило б у рух тільки тоді, коли Він смикав би за шнурочки, - значить, доведеться нам погодитися, що ця ціна й справді не надто висока.
 
Клайв Стейплз Льюїс «Просто християнство»

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк

4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА