Ікона Божої матері «Невипивана чаша»

18 травня 2023
18 травня Церква відзначає свято ікони Божої Матері «Невипивана чаша». Вона відома у всьому православному світі тим, що люди, які моляться перед нею, одержують благодатну допомогу Богородиці в боротьбі з пристрастю до алкоголю і наркотиків. У нашому храмі також є ікона «Невипивана чаша».

Явлення першообразу ікони Божої Матері «Невипивана Чаша» відбулося у 1878 році. Один селянин Тульської губернії – відставний солдат – був одержимий пристрастю пияцтва. Він пропивав усі гроші й дійшов до жебрацького стану. Від непомірного пияцтва у нього відмовили ноги, але він продовжував далі пити. І ось одного разу нещасний побачив незвичайний сон. Перед ним з’явився старець-схимник і сказав: «Йди в місто Серпухов у монастир Владичиці Богородиці. Там є ікона Божої Матері «Невипивана Чаша», відслужи перед нею молебень і будеш здоровий душею і тілом».

Не володіючи ногами, не маючи сторонньої допомоги, без грошей, селянин не ризикнув вирушити у подорож. Старець з’явився йому знову, але той все ще не наважувався виконати почуте. Тоді старець з’явився йому утретє і вже настільки грізно наказав виконати веління, що нещасний п’яниця негайно на колінах поповз до монастиря. Бажання зцілення від недугу було у нещасного чоловіка величезне, а віра в милосердя Господа створило справжнє диво.




У монастирі він розповів про свої сновидіння і попросив відслужити молебень. Але ніхто в монастирі не знав ікони Божої Матері з такою назвою. І переглянувши безліч образів, ченці нарешті звернули увагу на ікону, що висіла у проході з соборного храму в ризницю. Яке ж було здивування всіх, коли на зворотному боці ікони дійсно побачили напис: «Невипивана Чаша»! Селянин упізнав у старцеві, що з’являвся йому, старця Варлаама – будівника цього монастиря.
Новообрітенний образ був перенесений у храм і перед ним відслужили молебень. Додому вже селянин повертався абсолютно здоровим. Він одержав не тільки зцілення хворих ніг, найголовніше – він перестав відчувати непереборну тягу до згубної чаші вина.

Скоро ця блага звістка вийшла за стіни обителі, і до новоявленого образу почали стікатися безліч богомольців. Одержимі пристрастю пияцтва, їх рідні і близькі прагнули піднести свої молитви до Богоматері про зцілення від недуги, і багато хто приходив вже для того, щоб подякувати Владичиці за надану їм милість.



О, Милостива Мати Божа, торкнися сердець їх і скоро підведи від падінь гріховних, до рятівної помірності приведи їх.
Умоли Сина Свого, Христа Бога нашого, хай простить нам гріхи наша і не відверне милості Своєї від людей Своїх, але нехай укріпить нас у тверезості і цнотливості.
Прийми, Пресвята Богородице, молитви матерів, про чадех своїх сльози проливають, дружин, про мужех своїх ридаючих, чад, сірих і убогих, заблудлими залишених, і всіх нас, до ікони Твоєї припадаємо. І нехай прийде цей крик наш, молитвами Твоїми, до Престолу Всевишнього.

Покрий і збережи нас від лукавого ловлення і всіх підступів ворожих, в страшний же час відходу нашого допоможи пройти цілі були воздушния митарства, молитвами Твоїми позбав нас вічного осуду, нехай покриє нас милість Божа в нескінченні віки віків. Амінь.
Царице наша преблагая, надіє наша, Пресвята Богородице, пріятеліще сірих і дивних Заступниці, хто бідує допомогою і озлоблює покриві! Зришь нашу напасти, Зришь нашу скорботу: звідусіль спокусами одержимий есми, який заступає же несть. Ти убо Сама допоможи нам, яко немічним, отруїли нас, яко дивних. Настави нас, яко заблудлих, вилікуй і спаси нас, яко безнадійних. Не маємо бо іншої допомоги, ні іншого заступництва, ні розради, тільки Тобі, про Мати всіх скорботних і обтяжених. Призри на нас, грішних і під озлобленні сущих, покрий нас пречистих омофором Твоїм, і звільнення будемо від зол, обишедшіх нас, особливо ж від пияцтва, щоб похвалити завжди пресвяте ім'я Твоє. Амінь.


Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА