Бути людьми за будь-яких умов

05 травня 2023
Війна вбиває, руйнує, нівечить. На превеликий жаль, скалічених і поранених внаслідок цієї війни щодня стає все більше. Все частіше зустрічаємо людей із протезами, на милицях чи візках – і чоловіків, і жінок, різного віку, різного соціального статусу. Бо від російської смертоносної зброї страждають не лише військові, а й багато цивільних, зокрема дітей.

Сьогодні, з нагоди Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю, хочу закликати всіх, найперше, бути ЛЮДЬМИ за будь-яких умов, випробувань та незгод. А також, як заповідав Спаситель, любити ближніх, як самих себе, а відтак – ставитись з любов’ю і повагою до них.



Після гріхопадіння в усі часи існування людства люди страждали від різних хвороб, травм, тілесних вад, фізичних недосконалостей тощо. Багато з них не могли обійтися без сторонньої допомоги, почувалися неповноцінними у світі, «призначеному для здорових». Так було і у старозавітному світі, і за часів земного життя Господа Ісуса Христа. Біблія містить дуже багато згадок про людей з інвалідністю (говорячи сучасною мовою), про їхнє зцілення і ставлення до них інших.

Згадаймо, що найбільший пророк Старого Завіту, Мойсей, якого Бог послав до Єгипту, щоби врятувати ізраїльтян від тяжкого рабства, теж мав фізичну ваду, через яку навіть відмовлявся від своєї місії: «І сказав Мойсей Господу: о, Господи! Людина я не красномовна, і таким був і вчора і третього дня, і коли Ти почав говорити з рабом Твоїм: я тяжко говорю і недорікуватий» (Вих. 4: 10). У відповідь на це Господь посилає назустріч Мойсеєві, який йде до Єгипту, його рідного брата Аарона, який «буде говорити замість тебе до народу» (Вих. 4: 16). Господь не виправляє тілесну недосконалість Мойсея, натомість вже тут, у Старому Завіті, ми бачимо найважливіший принцип взаємодії: люди з фізичними вадами потребують допомоги інших, але й інші теж не можуть без них обійтися – саме Мойсей вивів єврейський народ з єгипетського полону.

Новий Завіт містить багато прикладів зцілення людей з різними тілесними хворобами і фізичними вадами: і сліпих, і нечуючих, і прокажених, і паралізованих, і немічних – усіх за вірою їхньою зцілював Спаситель. Ці приклади чудесних зцілень дають нам відповіді на багато запитань щодо ставлення до хворих людей і надії на уздоровлення, а також на одвічне запитання: хто винен, коли людина народжується з певними вадами?
Так, в Євангелії від Іоана є розповідь про зцілення Спасителем сліпого від народження чоловіка. Коли учні запитали у Нього: «Учителю, хто згрішив, – він чи батьки його, що сліпим народився? Ісус відповів: ні він не згрішив, ні батьки його, а це для того, щоб відкрилися на ньому діла Божі» (Ін. 9: 2 – 3). Діла Божі – це свідчення істинної віри, щоб інші, побачивши чудо, увірували в Господа як Месію. Адже вадою є сліпота тілесних очей, але значно більшою бідою є сліпота духовна. Бо сліпота тілесна обмежує можливості людини, а духовна сліпота веде до невірства і загибелі.
Святий апостол Павло, який потерпав від важкої хвороби («дано мені жало у плоть» (2 Кор. 12: 7) і тому просив Бога у молитві звільнити його від цього обтяження, не отримав від Господа того, про що просив. Але апостол зрозумів, чому так сталося: сила Божа звершується в немочі. Людська неміч не є для Господа перешкодою, навпаки – чим більше людина усвідомлює свою неміч та недосконалість, звертаючись до Бога про допомогу, тим більше дарів, які цю неміч виправляють, вона отримає.

Тож пам’ятайте, що наша справжня сила – не у відсутності хвороби чи тілесних вад, а в здоров’ї духовному. Багато людей є фізично здоровими, однак нещасні. Дехто навіть намагається покінчити життя самогубством через безнадію, розпач, зневіру. По суті, це скалічення духовне, яке набагато страшніше тілесного. Люди з фізичними вадами – не «інакші», але зі своєю, дуже непростою історією. Часто обмеженими є лише їхні можливості в сучасному світі. Допоможіть їм з адаптацією. Нехай через них виявляється щирість Вашої віри, вимірюється Ваша людяність, шириться добро, милосердя.
Митрополит Київський і всієї України ПЦУ Епіфаній.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА