Апостол і євангеліст Марк

08 травня 2023
8 травня Православна Церква вшановує пам’ять святого апостола і євангеліста Марка. За міцну віру його зображують левом – символом могутності та влади. Про автора самого короткого Євангелія, подвижника і вірного учня Спасителя читайте у нашому матеріалі.



Апостол Марк народився в Єрусалимі. Він був племінником апостола Варнави і учнем апостола Петра. У ніч хресних страждань Христа він слідував за Ним. Святий подвижник заснував Церкву в Єгипті, був першим єпископом в Олександрії. З проповіддю Євангелія подорожував в Лівії, Нектополі, у внутрішніх областях Африки. Відвідав апостола Павла в Римі, де він був ув’язнений. За переданням, тут апостол Марк написав Євангеліє для язичників, які увірували в Христа.



Стародавні церковні письменники свідчать, що Євангеліє від Марка є коротким записом проповіді і розповідей апостола Петра. Повернувшись до Олександрії, апостол укріплював віруючих, протидіючи язичникам. Святий Марк, передбачаючи свою смерть, поспішив залишити після себе наступників - єпископа Ананія і трьох пресвітерів. Незабаром язичники напали на апостола під час богослужіння, побили його, потягнули по вулицях міста і кинули в темницю. Вночі йому з’явився Спаситель і укріпив його.
На ранок натовп язичників знову варварськи потягнув апостола Марка в судилище, але по дорозі св. Євангеліст помер із словами: «В руки Твої, Господи, віддаю дух мій».



Євангеліст Марко хоча й був євреєм, але не писав єврейською мовою. Він описав євангельську історію грецькою. Цей факт підкреслює те, що в християнстві ще з часів проповіді Спасителя всі мови вважаються святими у тій мірі, у якій передають слова Божі і служать для запису святих Писань.



Апостол Марк – один із 70-х – тих, кого Господь Ісус Христос послав на продовження Своєї проповіді. Але буквальних підтверджень про це у Священному Писанні не зустрічаємо. Загалом, в Євангелії є лише одна згадка в невеликому епізоді, де тлумачі Писання традиційно бачать Марка. Це історія про юнака, який був присутній при арешті Спасителя в Гефсиманії: «Один юнак, загорнувшись покривалом на голе тіло, йшов слідом за Ним; і воїни схопили його. Але він, покинувши покривало, голим утік від них» (Мк. 14: 51 – 52).
Цей епізод, здавалось би, незначний і трохи навіть глузливий, присутній тільки в Євангелії від Марка, тож дуже схоже, що тим юнаком був сам Марк: спогад про ту подію був цінним для нього з особистих причин, тому він і вставив його в текст, вважають дослідники.
Святі отці Церкви однодумні у своєму твердженні, що саме Марк записав текст Євангелія. Першим це засвідчив Папій (близько 110 року), який також дав про нього таку інформацію: Марк не був очевидцем земного життя Ісуса Христа; Марк слідував за апостолом Петром і чув його проповідь; він ретельно занотовував усе, що розповідав Петро про Ісуса, Його слова і діяння, «але не по-порядку», тобто не за хронологією; Марк був «тлумачем» апостола Петра, тобто записував і перекладав аудиторії проповіді Петра, які той вів арамейською, на грецьку чи латинську мови.
Марк писав Євангеліє в Римі приблизно в ті ж роки, що й євангелист Матфей. Невідомо, яке з них було написане першим, але більшість дослідників схиляються до того, що Євангеліє від Марка було написане раніше Євангелій від Луки та Іоана. Найбільш ймовірний час написання біля 60-х років І століття.
В книзі Діянь святих апостолів євангелист Марк згадується як «Iоан, званий Марком» (Іоан – єврейське ім՚я, Марк – латинське). Він народився в Єрусалимі, а дім його матері Марії був біля Гефсиманського саду. Так, після Вознесіння Господнього цей дім став місцем молитовних зібрань християн (Діян. 12: 12). Те, що апостол Петро назвав його «мій син» (1 Пет. 5: 13), може означати, що Марк став християнином саме завдяки святому Петру, який мав на нього великий вплив.
Разом зі своїм дядьком, святим Варнавою, Марк супроводжував також апостола Павла в першій його апостольській подорожі з Антіохії у Малу Азію (Діян. 12: 25). Він перебував з апостолом Павлом і під час його ув'язнення в Римі. Після смерті апостолів Петра і Павла Марк проповідував у Єгипті, заснував там Олександрійську Церкву, тож вважається засновником Олександрійського Патріархату і Коптської Церкви.
Точна дата смерті апостола Марка невідома, інколи вказується 63 рік. Похований в Олександрії. Після ісламського завоювання Єгипту італійські купці перевезли його мощі до Венеції (829 р.), розмістивши їх в Базилиці, яку назвали на честь цього святого. В давній іконографічній традиції святий апостол і євангелист Марк зображується з левом. Святий Марк вважається небесним покровителем Єгипту і Венеції. У Венеції часто можна зустріти зображення крилатого лева, що тримає лапою Євангеліє від Марка. Це одна з популярних гербових фігур у геральдиці Італії, Іспанії, Німеччини.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА