Радониця в Іоано-Богословському храмі (фото)

25 квітня 2023
В день Радониці, у вівторок, в православних храмах звершувались панахиди, під час яких ми молитовно згадували душі померлих. Насамперед, Церква закликає вірних протягом поминальних днів вшанувати померлих рідних і ближніх щирою молитвою. Церква молиться за здоров’я живих та за упокій померлих, тому що у Бога немає мертвих – «Бо в Нього всі живі» (Лк. 20: 38).
 


Парафіяни приносять або онлайн присилають записки з іменами спочилих родичів, які зачитуються священнослужителями під час богослужіння. Можна також за упокій спочилих замовити сорокоуст – особливе церковне молитовне поминання християнина протягом сорока літургій. Завжди вітаються діла милосердя і допомога нужденним в памʼять про спочилих.
На поминальні дні також існує давня традиція відвідувати місця поховання померлих родичів. Місця поховань для християн є особливо шанованими. Нагадаємо, що історично цвинтарем називалася освячена територія навколо православного храму, а, отже, поведінка на кладовищі, як і в храмі, має бути відповідною.

Слово «цвинтар» має лексичне значення місця спочинку: від грец. κοιμητήριον – «місце спочинку», κοιμούμαι – «спати». Отже, цвинтар, або кладовище, – це таке місце, де покладені тіла покійних для спочинку, очікуючи часу Другого пришестя Господнього та загального воскресіння померлих. Не варто в таких місцях спочинку влаштовувати галас, сварки, з’ясовувати стосунки тощо. На кладовищі також не варто організовувати «застіль» із їжею та алкоголем, це не місце для пікніків.
Іноді на могили приносять штучні квіти, та, на жаль, ця довговічна краса стає ще більш довговічною загрозою для довкілля, для нас із вами, наших дітей. Пластикові і синтетичні тканинні квіти розкладаються у ґрунті десятки й сотні років, забруднюючи довкілля і становлячи загрозу для творінь Божих: рослин, тварин та людей. Тому Церква закликає відмовитись від штучних вінків. Натомість, навідуючи могили близьких, принесіть живі квіти або висадіть саджанці, які зеленітимуть і цвістимуть довгий час, милуючи око. Краще на місцях спочинку близьких зробити зелений парк, аніж токсичне сміттєзвалище!

Вшановуючи пам՚ять спочилих рідних, пам’ятайте: душі наших померлих близьких не потребують матеріальних нагород. Найкращим виявом пам’яті та любові до них будуть ваші відкриті серця, щира молитва за упокій душі та справи милосердя. Царство Небесне, вічна пам‘ять і вічний спокій усім, хто упокоївся у вірі та надії на Воскресіння!


















Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА