Ікона Божої Матері "Скоропослушниця"

08 листопада 2023
9 листопада за новоюліанським календарем Православна Церква вшановує ікону Божої Матері «Скоропослушниця». За переданням вона була написана в Х ст. Свою назву, відому нині всьому православному світові, ікона отримала у ХVIІ ст., коли від неї сталося чудо в Афонському монастирі, що зветься Дохіар.



У цьому монастирі подвизався монах Ніл, що ніс послух трапезника. Кожного разу входячи до трапезної він через неуважність коптив лучиною образ Божої Матері, що висів над входом.
Одного разу чернець почув від образу Богородиці голос. Він закликав його надалі не коптити ікону. Чернець подумав, що це жарт якого-небудь брата, знехтував знаменням і продовжував ходити в трапезну з лучиною, яка коптить. І раптом він осліп. В гіркому розкаянні, зрозумівши свій гріх неналежного ставлення до святині, молився Ніл перед іконою Божої Матері, благаючи про прощення. І знов почув дивний голос, який сповістив про прощення і повернення зору, та наказав сповістити всій братії: «Відтепер ця ікона Моя буде називатись «Скоропослушниця», тому що швидку всім тим, хто приходить до неї буду являти милість і скоро буду слухати їхні прохання». Пресвята Богородиця виконала і тепер виконує Свою обіцянку – виявляє швидку допомогу і утіху всім, хто з вірою до Неї приходить.
Через Свою святу ікону Мати Божа здійснювала і донині здійснює багато зцілень: сліпим дарує зір, зцілює розслаблених, особливо допомагає при хворобі епілепсії, біснуванні. Благодать від цієї ікони рятувала кораблі від затоплення, звільняла від полону людей. До цього часу перед іконою моляться за духовне прозріння, зцілення від хвороб, моляться також за дітей і сиріт. І перш за все моляться «Скоропослушниці», коли не знають, як краще вчинити в тій чи іншій життєвій ситуації.



Десять років тому написаний афонськими ченцями-іконописцями, список чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця», по милості Божій, в дар було передано в Україну. З цього часу ця чудотворна ікона перебуває у Свято-Володимирському соборі у Києві.
Матір Божа піклується за весь християнський рід, любить всіх, хто прибігає до Неї з надією на Її допомогу. Ми, християни, повинні завжди шанувати і прославляти Богородицю і завжди дякувати Їй за великі щедроти і милість, які Вона подає всім нам і всьому роду людському.

Будемо ж благати Божу Матір, щоб Вона Своїми всесильними молитвами перед Сином Своїм Господом нашим Ісусом Христом допомогла всім нам, і всьому нашому народові, який переживає війну і великі випробування. Звільнила народ від нашестя чужинців, подала Батьківщині мир і привела всіх нас до вічного і блаженного життя.



МОЛИТВА ДО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ НА ЧЕСТЬ ЇЇ ІКОНИ «СКОРОПОСЛУШНИЦЯ»
Преблагословенна Владичице, Приснодіво Богородице, що Бога Слово раніше всякого слова для спасіння нашого народила і благодать Його найбільше за всіх прийняла, Море Божественних дарів і чудес; завжди жива Ріка, Яка подає благодать усім, хто з вірою до Тебе прибігає! Перед Твоїм чудотворним образом припадаючи, молимось до Тебе, Всещедрої Матері Людинолюбного Владики: сподоби нас всещедрої милості Твоєї і прохання наші, що ми приносимо Тобі, Скоропослушнице, якомога швидше виконай на користь, утіху і спасіння кожному. Вияви, Преблага, благодать Твою на рабах Твоїх. Подай хворим зцілення і здоров’я; тим, що хвилюються – спокій; полоненим – свободу; страждаючим – утіху. Визволи, Всемилостива Владичице, кожне місто і країну від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча та іншої тимчасової та вічної кари. Материнськими Своїми молитвами гнів Божий відверни. Від душевної немочі, спокус та гріхопадінь рабів Твоїх визволи. Щоб ми, перемагаючи спокуси та живучи благочестиво у цьому віці, в майбутньому сподобилися вічних благ благодаттю й людинолюбством Сина Твого і Бога, Якому належить всяка слава, честь і поклоніння з Безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк

4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА