Християнський погляд на проблематику хвороб

29 жовтня 2022
Сучасна людина найчастіше й гадки не має, про що говорить той чи інший термін. Тим часом, за християнською традицією, хвороби підрозділяються на тілесні, душевні и духовні.

У біблійні часи природних причин хвороб навіть не шукають, окрім тих, які очевидні: поранення, падіння, постаріння і сліпота при старості. Головна причина такого підходу в тому, що хвороба зазвичай розглядалася як покарання за гріхи. Наприклад, хвороба могла виникнути у людини з Божого дозволу за посередництвом нечистої сили, як у Йова, коли «вийшов сатана від лиця Господнього, та й ударив Йова злим лютою від підошви ноги його по саме тім'я його» (Іов. 2, 7). Причиною хвороби могла також бути людська заздрість. Так, у того ж Іова ми зустрічаємо: «гнів побиває безглуздого, а заздрощі смерть завдають нерозумному» (Іов 5, 2); а з іншого боку, «лагідне серце - життя для тіла, а заздрість - гниль для кісток» (Притч. 14, 30).
Старий Заповіт вказує як причину хвороби пересичення. Книга премудрості Ісуса, сина Сираха, волає до нас з глибини століть: «Сину мій! В продовження життя випробовуй твою душу, і спостерігай, що Для неї шкідливо, і не давай їй того. Чи не притуплює всякою Сластьон і не кидайся на різні харчів, бо від многояденія буває хвороба, і пересичення доводить до холери; від пересичення багато хто помер, а стриманий додасть собі життя »(Сир. 37, 30-34). Однак в будь-якому випадку вважається, що в кінцевому підсумку хвороба послана Богом за гріхи.



Для релігійної свідомості та світосприйняття найголовніше полягає в релігійній етиці: що значить хвороба для того, хто хворий? Чому хвороба, вражаючи тіло, так чи інакше задіє і душу людини? Цілий ряд хвороб зійшов нанівець, їм на зміну прийшли інші. Вже на порозі нова хвиля коронавірусу, та й сезонний грип ніхто не відміняв. Тому, незважаючи на всі колосальні досягнення медицини, Біблія не займається анатомією і фізіологією, а прямо і чітко вказує на земне у вузькому, а також в планетарному розумінні цього слова, походження людини. Відомо, що пропорція хімічних елементів людського тіла і Землі приблизно одна і та ж. Людина - не інопланетянин, він не прибулець з інших світів, він, можна сказати, - земля і в землю йде.

Тому, тілесні хвороби - це ті в основі яких лежить тимчасове або постійне зміна структури тканин людини, що приводить до зміни нормальної роботи органів і систем (серцево-судинна, травна і ін.), А значить, і до зниження або втрати працездатності. Лікування таких хвороб відбувається в лікарнях і клініках.
Як відомо, тіло, в порівнянні з душею, є нижча складова частина людської природи. Без душі «воно мертве» (Позов. 2, 26), «є прах», чим і було дійсно до пожвавлення душею і стає по розлученні душі від тіла (Екл. 12, 7). Воно є істотна складова частина природи людини, «храм» (2 Кор. 5, 1, 4, порівн. 2 Петро. 1, 14) і «посудина душі» (2 Кор. 4, 7). Людина може жити і діяти в цьому видимому світі не інакше, як в тілі; без тіла він і не є повна людина (безтілесні істоти - ангели, а тілесні, але без богоподібної душі - німа звірина). Тіло призначене бути нерозлучним супутником і співробітником душі у всіх її відправленнях і діях, бути її службовим знаряддям. Святе Письмо закликає людину діяти «доки день є», тобто поки триває земне життя, «егда никтоже може делати» (Ін. 9, 4). На загальному суді кожен отримає добре чи зле відповідно до того, «яже з тілом соділа» (2 Кор. 5, 10). Залежно від духу воно може стати як посудиною гріховною нечистоти і скверни (Юд. 7 і 8 ст.), Так і храмом Духа Божого (1 Кор. 3, 16-17). Союз душі з тілом, за свідченням Одкровення, є союз вічний; смерть тіла або розлучення від духу є лише явище тимчасове, бо все тіла колись воскреснуть для вічного життя з душею (Ін. 5, 25 і доп .; 1 Кор. 15, 20, 44). Всі християни призиваються уявити «тілеса свої в жертву живу, святу, приємну Богові» (Рим. 12, 1; пор. 1 Сол. 5, 23). Такі тілеса прославляються Богом і до загального воскресіння, - в чудесах нетління мощей.

З одного боку, людина є істота, утворене єдністю духу і тіла, інакше він був би твариною або трупом, або духом, або примарою. А з іншого – вони зпочатку відрізняються один від одного: тіло твориться з землі, а дух дається Богом. Отже, людина складається з двох суперечливих начал, стоїть на межі двох світів і об'єднує їх. «Афар» (др.-евр. - Прах) - речовина, з якого Бог створив людину, мертв-мертве тіло (труп).

Однак хоча людина і дихає одним і тим же повітрям, що і мерзенні в Біблії свиня і бродячий пес, і більше п'яти хвилин не може прожити без цього повітря, бо «для всіх один подих, і нема над твариною вищости людям» - людина була поставлений над світом. Творячи людську природу, Бог діє особливим чином; то, що в богослов'ї називається предвічним Радою Трійці, - як би зосереджуючись, перш ніж цю людську природу створити. Людина тому здатний і покликаний бути не тільки в світі, але і стояти над світом, що Сам Бог «вдихнув у ніздрі її дихання життя». І ось це жива істота, наділена в Божій подобі, стало називатися людиною.
У Старому Заповіті тіло і плоть позначені одним словом «Басарія», в грецькому ж тексті Нового Заповіту для цих понять є два слова: «сома» - тіло і «саркс» - плоть, тобто приблизно те, що тепер в гістології називається «тканиною» і представляє собою нижчестоящих поняття - структурну організацію тіла. Тіло є сукупність злагоджено діючих органів, що складаються з саркса, тканини.
Плоть представляється складовою частиною нашого тілесного істоти, коли людина здорова. Про це говорять в контексті такі біблійні вирази, як «плоть і кров», «кістка і плоть», «серце і плоть». А в хворобливому стані людини слово "плоть" може позначати все тіло, як, наприклад, у царя Давида: «Чресла моє повне запалення, і немає цілого місця на тілі моїм» (Пс. 37, 8) або у апостола Павла, коли він скаржиться на «капосника плоті», пише до Галатів: «Хоча я в немочі тіла я благовістив вам в перший раз, але ви не погордували спокусою в тілі моїм і не погребували їм, а прийняли мене ... ». Коли ж апостол Павло в Посланні до Коринтян про духовну людину протиставляє його людині тілесних, то тут дуалізм НЕ антропологічний, а етичний. Сказати, що людина - плотський, значить характеризувати його з тієї сторони його земного, тілесного, зовнішнього аспекту, яка дає йому можливість висловлювати себе тільки (або переважно) за допомогою цієї плоті.

Наше тіло, по Біблії, не є простою сукупністю плоті і кісток, плоті і крові, якою володіє людина під час свого земного існування. Тіло не тільки об'єднує всі члени, його складові, - воно виражає особистість в її головних станах. Існування душі після смерті навіть в Царстві Божому не є повноцінним станом особистості. Тому тіло повинне воскреснути, по слову Апостола, «ваші тіла то члени Христові» та «храм що живе в вас Святого Духа» (1 Кор. 6, 15, 19).
Тіло - істотна частина людини, воно «храм», «посудина душі». У тілі людина має історичне життя, і з тілом він увійде в майбутнє життя, так як воно буде відроджено Богом для вічного життя з душею. «Настає час, і тепер є, коли мертві почують голос Сина Божого і, почувши, оживуть» (Ін. 5, 25). Добро і зло людина робить за допомогою тіла, «Бо мусимо всі ми з'явитися перед судовим престолом Христовим, щоб кожен прийняв згідно з тим, що він робив живучи в тілі, добре чи зле» (2 Кор. 5, 10).

Душевні хвороби – це ті, які пов'язані зі зміною стану психіки людини, що не укладається в загальноприйняті рамки людської поведінки, мислення.
Душа, психіка - це незрозуміла і незбагненна людським розумом якась життєва сила, дана людині згори Богом.
У Писанні це початок називається то душею - «психа», «аніма» (грец.), «Непеш» (євр.), То духом - «пнеума» (грец.), «Спірітус» (лат.), «Руах» (євр.). Буття в людині такого початку ясно стверджується як в Старому, так і, особливо, в Новому Заповіті.
У Старому Заповіті ця істина особливо ясно виражена в оповіданні про спосіб створення душі. По зображенню Мойсея, тоді як тіло людини і душі тварин (Бут. 1, 20, 24) Бог створив із землі, і створив Своїм творчим «так буде», при створенні богоподібної людської душі Він нічого не запозичив із земних стихій, а замість цього вживав одне Своє творче подих (Бут, 2, 7). Екклезіаст, відповідно до того, як у побутописця йдеться про походження людини, так само говорить про його кончину: «І вернеться порох у землю, чим він і був; а дух вернеться знову до Бога, що дав був його ». (Екл. 12, 7). Це стверджується в численних свідченнях Старого Заповіту про безсмертя душі, а також в зображенні воскресіння мертвих під виглядом повернення душі в тіло. У Новому Заповіті про буття душі Ісус Христос говорив Своїм учням: «Не бійтеся тих, хто вбивають тіло, а душі не можуть убити: бійтеся ж паче що може і душу і тіло погубити в геєні» (Мф. 10, 28). Про високий, перевагу душі людської перед земним і чуттєвим Він каже: «Кая бо користь людині, аще мир весь пріобрящет, душу ж свою отщетіт (зашкодить душі)? Або що дасть людина зраду (викуп) за душу свою? »(Мф. 16, 26). І, нарешті, ми пам'ятаємо, як в хвилину смерті Своєю Богочоловік Ісус Христос покликав до Свого Отця: «Отче, в руки Твої віддаю Свого духа!». (Лук. 23, 46). Апостол Яків пише: «тіло без духу мертве» (Як. 2, 26), ніж показує, що дух є носій життя в людині.

Поняття «душа» в біблійному розумінні цього слова відрізняється від нашого повсякденного розуміння. Загалом же, душа позначає всю людину: оскільки він жвавий духом життя, але душа не є «частиною», що утворює в поєднанні з тілом людська істота. Власне кажучи, душа не живе в тілі, а виражається тілом, яке, в свою чергу, як і плоть, позначає всього живого людини. Тому поняття «життя» і «душа» часто виявляються рівнозначними. Душа як суб'єкт збігається з нашим «Я» так само, як і біблійні «серце» або «плоть», але з великим відтінком внутрішньої заглибленості і життєвої сили. Це «Я» виражається в різних видах діяльності, які навіть не завжди духовні. Так, наприклад, в одній з притч Христових багач каже: «Скажу душі своїй: Душе! Багато добра лежить у тебе на багато років: спочивай, їж, пий, веселися ». Але Бог сказав йому: «божевільний! У цю ніч душу твою зажадають від тебе »(Лк. 12, 19-20).
Душа - це символ життя, але не її джерело. Джерело життя - Бог, діючий за допомогою Свого духу.
Відмінність людини від інших тварин в тому, що він органічно поєднує в собі два світи - матеріальний і духовний. Тому процес їх розподілу, або смерті, такий страшний і для людини, що він перестає бути людиною. Безсумнівно, душа потребує тіло, а тіло - душі. Душа недосконала без тіла, а тіло недосконале без душі.
 
Існує також тісний зв'язок між духом і мозковою діяльністю. Будь-яка духовна діяльність пов'язана з мозковою; всяка мозкова діяльність має духовний аспект. Людська душа, використовуючи мозок, замутнений хворобою або перебуває в стані сп'яніння, не зможе міркувати розсудливо. Так само, як і самий великий музикант не зміг би виконати шедевр на розбитому фортепіано. Чи ж не буде вільна в своєму виборі, якщо її паралізує погана робота організму. Тільки смертю розривається органічний зв'язок між душею і тілом. Через хворобу вже починає проявлятися влада смерті над людиною, і тому Біблія стосується, в основному, релігійного значення хвороб. Душевні хвороби відносяться до розряду медицини, званому психіатрією. Діагностикою та лікуванням душевних розладів займаються в спеціальних психіатричних будинках, лікарнях і диспансерах.

Духовні захворювання – це ті, при яких страждає дух людини, нерідко ще й тіло. Дух є душа, збагачена Божественною благодаттю, що несе в собі частинку Божества. Святий Григорій Богослов говорить про присутність в людині «частки Божества», нетварной благодаті, «душа отримує життя і благодать одночасно, бо благодать це дихання Боже,«Божественна струмінь», животворне присутність Духа Святого».
Дух - не особливий початок, а та ж душа, але тільки на вищому щаблі її життя, на якій людина є істотою моральною і пізнає Бога. А людина, на думку апостола Павла, - це людина, зайнятий одними плотськими або життєвими розрахунками, який поставив завданням свого життя досягнення тимчасових цілей, спокою і щастя земного, тому що вища земного життя йому недоступно, не рахується їм і суттєво важливим: «А людина тілесна не приймає речей, що від Божого Духа, бо їй це глупота, і не може зрозуміти, бо вони треба тільки духовно »(1 Кор. 2, 14). Духовний же чоловік - людина, що переслідує цілі вищі: уподібнення себе Богові і прославляння Його, і кошти для досягнення цих цілей вживає також духовні: віру, таїнства і благодать Св. Духа.

Коли Одкровення зображує людину та говорить, що вона складається з тіла і душі, або з тіла і духу, то під духом і душею розуміє лише тільки дві різні назви однієї і тієї ж внутрішньої, невидимої сторони істоти людського. Зокрема, у вченні св. Павла душа і дух розрізняються не як дві роздільно-самостійні частини духовної природи людини, але як тільки два напрямки або сили єдиної, неподільної душі.
Вчення про Двоскладову, а не трьохскладеність людської природи було спільним навчанням всіх славнозвісних батьків і вчителів древньої Церкви. «Розум (те саме, що дух) в людині», за словами св. Іоанна Дамаскіна, «не щось відмінне від нея (душі), але чистісінька частина самої душі. Бо, що очей в тілі, то розум у душі». Поява думок про Трьохчастинному складі людини піддавалося тоді рішучого осуду. Поняття дух, душа, тіло використовуються в богослов'ї лише для розмежування моральних понять. Про це прекрасно написав в своїй книзі св.Лука Войно-Ясенецький. Людина має добрий (здоровий) дух, коли живе по-християнськи відповідно зі святими Божими заповідями, і злий (нездоровий, пошкоджений), коли здійснює гріхи, живе гріховним життям. Внаслідок пошкодження здорового духу душа стає одержимою нечистими духами, а тіло успадковує різні хвороби, нерідко викликають у лікарів труднощі в діагностиці.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк

4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА