Притча про таланти

29 вересня 2022
Звернемо увагу: погано розпорядився сріблом саме той з рабів, кому було дано найменше. Так і буває в житті: людина в один далеко не прекрасний для неї день усвідомлює, що вона цілком звичайна, нічим не видатна, позбавлена талантів у звичному для нас розумінні цього слова. Усвідомлює – і починає сумувати.



Читаючи Господню притчу про таланти, а саме реакцію «лукавого і лінивого» слуги, мимоволі задаєшся запитанням: якщо він знав, що господар жорстока людина, тоді навіщо не «віддати срібло… купцям» (Мф. 25:27), щоб отримати прибуток, що й зробили двоє інших слуг? Відповідь на це запитання схована в самому описі слуги, який дав йому господар: «Лукавий рабе і лінивий!» (Мф. 25:26). Лінь завадила цьому слузі примножити талант, а от лукавство… Лукавство зіграло з ним, як то кажуть, злий жарт: «…Лукавий язик потрапить у біду» (Притч. 17:20). Таке завжди стається з тими, хто причину своїх негараздів завжди шукає в оточені, а не в самих собі. Проте, щоб краще розібратися в самообмані лукавого раба, варто повернутися до початку притчі.

Загалом, у притчі про таланти не розповідається про сам процес примноження талантів, які господар дав своїм слугам. Нам показані лише дві картини: як господар передає таланти, і як «вимагає від них звіту» (Мф. 25:19). Проміжок між цими двома сценами залишається, так би мовити, «за кадром». Як залишаються «за кадром» аргументи, які наводив на своє самовиправдання лінивий слуга: чи то курс срібла не такий, чи то купці – одні злодії та брехуни, чи то день, тиждень, місяць (не забувайте, минуло «багато часу» 25:19 з моменту від’їзду господаря) невдалий, щоб розпочати торгову оборудку і т.д. і т.п. Одним словом, усе не так, окрім мене.
Звідки така впевненість у ході думок лукавого слуги? Щоб знайти подібний приклад поведінки, не треба рушати «у далекий край» (Лк. 15:13), варто озирнутися по боках, щоб побачити подібну картину самовиправдання навколо себе, в оточуючих людях, або ж у самому собі… Самі люди обирають свій шлях, а Господь… лише розставляє все по належних місцях. Кому віддає нагороду: «Гаразд, добрий і вірний рабе! У малому ти був вірним, над великим тебе поставлю; увійди в радість господаря твого» (Мф. 25:21), а кому – згідно скоєного: «Негідного раба вкиньте у пітьму непроглядну: там буде плач і скрегіт зубів» (Мф. 25:30), адже «хто знає, як добро робити, і не робить, тому гріх» (Як. 4:17). Господь дає нам життя, наділяє нас талантами для того, щоб ми були згідно Його слів: «сіллю землі» та «світлом світу» (див. Мф. 5:13,14), а не шукали виправдання своєму неробству, тішачи себе марними надіями, що Він увійде в наше «положення», хоча, насправді, знаємо, що «всім нам належить стати перед судом Христовим, щоб кожному одержати згідно з тим‚ що він робив, живучи в тілі, добре або лихе» (2Кор. 5:10). Проте багато хто все рівно вважає за краще тішити себе марними надіями: «Ось тобі твоє» і відчепися від мене…



Сама ж притча про таланти закінчується Божим попередженням: «Сказавши це, проголосив: хто має вуха слухати, нехай слухає!» (Мф. 25:30): «Тоді скаже й тим, які ліворуч від Нього: ідіть від Мене, прокляті, у вогонь вічний, уготований дияволу і ангелам його. Бо голодував Я, і ви не дали Мені їсти; спраглим був, і ви не напоїли Мене; був подорожнім, і не прийняли Мене; був нагим, і не зодягли Мене; недужим і у в’язниці, і не відвідали Мене. Тоді й вони скажуть Йому у відповідь: Господи! Коли ж ми бачили Тебе голодним, або спраглим, чи подорожнім, або нагим, або недужим, або у в’язниці і не послужили Тобі? Тоді скаже їм у відповідь: істинно кажу вам: не зробивши цього одному з менших цих, Мені не зробили. І підуть ці на вічні муки, а праведники в життя вічне» (Мф. 25:41-46).
 
о.Михайло Лукін
 

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк

 
4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА