Перший митрополит Київський

29 вересня 2023
30 вересня зв новоюліанським календарем Православна Церква України вшановує пам'ять святителя Михаїла, першого Митрополита Київського і всієї Русі. Він нещадно боровся з ворогами християнства, знищував єресі та, де міг, будував храми. Пішов у Вічність святитель Михаїл  у 992 році, через кілька років після того, як вдалося охрестити Україну-Русь.
 


Святитель Михаїл, перший митрополит Київський, за Іоакимовським літописом, родом сірієць, за іншими літописами — болгарин або серб. Митрополита Михаїла  988 року, у часи хрещення Володимирового, патріарх Константинопольський Миколай Хрисоверг прислав до великого князя в Корсунь. Звідси митрополит вирушив у Київ разом з князем Володимиром. Михаїл був ревним розповсюджувачем християнства, йому приписують зведення Золотоверхого Михайлівського монастиря, а монахам, що приїхали з ним, - заснування Києво-Межигірського монастиря.
Михаїл усюди, де тільки можна будувати церкви, ставив священиків і дияконів й скидав ідолів. Літописи розповідають, що народ, прихильний до давніх забобонів, з сумом дивився на знищення своїх ідолів, і коли бога їхнього Перуна кинули у Дніпро, то натовп кричав: “Перуне, випливай!” Істукан, якого несла вода, начебто прислухаючись до волань, пристав до берега саме у тому місці, де потім, в XI столітті, було зведено Видубицький монастир.

До XIII століття митрополити жили постійно у Києві. Спустошення цього міста примусило їх перенести митрополію у Владимир на Клязьму, а потім, на початку XIV століття, в Москву, де і правили вони руською церквою до встановлення патріаршества (1589). Митрополити йменувалися спочатку Київськими і всієї Русі. У дикій Московії тоді вважали за честь, що ними правлять українські епископи.
Слід сказати, що на долю першого митрополита Церкви випало нелегке, та благодатне служіння. У Ростові він заснував першу церкву в ім’я Успіння Пресвятої Богородиці і поставив там єпископом Феодора Грека. Святитель Михаїл був мудрим і тихим, хоча й суворим ієрархом. Церква зберегла пам’ять про заслуги первосвятителя — в синодиках Новгородського і Київського Софійських соборів він по праву йменується первоначальником.



Почив у Бозі святитель Михаїл у 992 році. Його поховали в Десятинній церкві Пресвятої Богородиці в Києві. Близько 1103 року за святого ігумена Феоктиста мощі його були перенесені в Антонієву печеру, а 1 жовтня 1730 року - у Велику Печерську церкву (Успенський храм). У зв’язку з цим пам’ять його встановлена 13 жовтня, але також його згадують ще  і 28 червня - в день преставлення. Колись пам’ять його відзначалася і у вересні, разом з преподобними Антонієм і Феодосієм Печерськими.
 
Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074

або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА