Піст в умовах війни (відео)

20 червня 2022
Перший із двох літніх постів називається по-різному: Апостольським постом (згадка про цей піст є в постановах апостольських) та Петрівським (бо завершується напередодні дня вшанування пам’яті святих апостолів Петра і Павла). В народі цей піст ще називають Петрівкою. о.Віктор Маринчак розповів про особливості постування під час війни.
 


Тривалість Петрового посту щороку різна, цьогоріч він триватиме 22 дні. У чому ж полягає важливість постування? Аби зрозуміти, згадаймо, що найпершим постом була заповідь, яку Господь дав Адаму в Раю: «Від усякого дерева в саду ти будеш їсти, а від дерева пізнання добра і зла не їж від нього, бо в той день, коли ти з’їси від нього, смертю помреш» (Бут. 2: 16 – 17). Тоді людину спокусив диявол, і вона порушила цей перший піст, це єдине обмеження, послухала диявола, а волю Божу не виконала. Тоді в життя людини увійшли гріх і смерть. Тож як через нестриманість у бажаннях, через недотримання першого посту гріх увійшов в людську природу, так через самообмеження, через усвідомлене і добровільне приборкання бажань і пристрастей, ми долаємо гріх.



Піст – це загартовування і вдосконалення нашої волі. Бо навчившись стримувати себе у простих бажаннях, ми навчимося долати спокуси, не піддаватися на принади гріха.

Добровільне обмеження в їжі (піст тілесний) є лише засобом, а не метою постування. Важливішим є піст духовний, який полягає у смиренні, покаянні, боротьбі з власними гріхами, пристрастями та шкідливими звичками. Піст тілесний без посту духовного – то лише дієта.
Тож постуйте на здоров’я і з користю – для душі і для тіла!

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА