Поради для душевної рівноваги

16 червня 2022
Негода в людській душі буває набагато страшнішою за негоду природну і наслідки має, часом, справді катастрофічні. Ми не впливаємо на раптову зміну погоди, а тому воліємо смирненно перечекати всі її катаклізми. Але душевну бурю просто перечекати не вийде, та і не варто: «погоду» у власній душі ми можемо контролювати і впливати на неї – з Божою допомогою.

Причин для «душевної бурі» у всіх українців нині, під час збройного вторгнення агресора, більше ніж достатньо. Кожен їх прекрасно знає, у кожного вони особливі, болять і ранять по-своєму. Наслідки цієї «бурі» теж різні, але з ними можна впоратись, мінімізувати втрати, відновити душевну рівновагу та віднайти точку опори. Для предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній під час війни дав 5 важливих порад вірним.



1. Не живіть лише минулим і не тужіть за майбутнім

Дехто говорить, що війна поділила життя на «до» і «після», дехто каже, що вона поставила життя на паузу, заморозила його. Нині жалкувати за тим, що було, відкидаючи сьогодення та впадаючи у відчай немає ніякого сенсу. Бо минуле не повернути, «вчора» вже немає. І ми ніколи не зможемо змінити історію, повернути час назад.

Інша небезпечна пастка – тужити за нездійсненим майбутнім. Мрії та плани, що не справдилися, можуть викликати невпевненість і страх щодо завтрашнього дня. Чому? Бо люди часом занадто покладаються самі на себе, переоцінюють власні можливості, дають «їжу» своїй гордині, яка засліплює, віддаляє від реальності і від Бога. Тож потрібно праведно жити тут і зараз, уникаючи усіляких домислів, ілюзій чи фантазій, роблячи корисне і важливе саме в цю хвилину, таким чином торуючи стежку у своє майбутнє, яке відоме лише Господу.

2. Поділіться своїми проблемами і турботами з Богом

Важливо пам’ятати, що Бог настільки цінує людину, що ніколи не порушує нашу свободу. Господь завжди поруч, ненав’язливий і терплячий, Він чекає, поки ми покличемо Його, відчинимо двері свого серця, щоби розповісти про всі скорботи, які маємо, та довіритися Йому. І тоді ми будемо не сам на сам зі своїми проблемами, а отримаємо найкращого Друга, Помічника і Порадника.

3. Навчіться довіряти Богові

Не будьте гордими, егоїстичними, не вважайте себе всесильними, не шукайте всемогутності у статках, майні, владі чи зброї. Життя постійно доводить, що це не так. Сила духу непереможна. А сильними духом ми можемо бути лише з Богом. Дозвольте собі віднайти внутрішню силу через усвідомлення своєї недосконалості, слабкості, через смирення. Якщо маєте проблему, поділіться нею з Господом, і вам стане легше. Якщо вас переслідує страх, довірте його Богові, і вам стане спокійніше. Якщо зазнали втрати – поділіться тугою з Господом, і Він відповість вам теплими спогадами і надією. Навчіться усім ділитися з Богом, віддавати Йому і приймати все, чому Він дозволяє статися.

4. Питайте не «За що?», а «Навіщо?»

Не нарікайте на Бога і не думайте, що Він вас за щось карає. Він нас любить і ніколи не бажає і, тим паче, не створює страждань для людей. Всі страждання – від гріха і диявола. Чому Бог їх допускає? Бо через страждання людина усвідомлює небезпеку, яку несуть гріхи – так само, як через біль тіло дає нам знати, що якась його частина є ураженою та потребує особливого піклування і лікування.
Господь допускає нам випробування, щоби застерегти нас від гіршого, щоби виправити нас, скерувати зло на добро. Бо всі події, що стаються, відомі Господу та мають свої причини, терміни і певну промислительну мету. Долаючи випробування, ми стаємо сильнішими, утверджуємо добро і правду. Для прикладу: фізичні навантаження і тренування тіла приносять втому, часом бувають важкими та виснажливими, але саме так людина загартовує своє тіло, а відтак зміцнюється, набуваючи сил і зберігаючи здоров’я.

5. Навчіться помічати хороше і бути вдячними

Дякуйте Господу за кожен день, подарований вам. За те, що ви прокинулись, маєте змогу підвестися, за те, що вам є що вдягнути і чим поснідати... Дякуйте Господу за світло за вікном і повітря, яким можна дихати, дякуйте за всіх, хто поруч, і моліться за тих, хто далеко. Дякуйте за всі можливості, які маєте спрямувати на благо. Зробіть за день хоча би одну добру справу для інших людей – якщо не ділом, то хоча би добрим словом, усмішкою, обіймами. І так, по зернині, чиніть добро щодня. І ви побачите, як невдовзі ці «зернини» заколосяться у вашій душі щедрим і благодатним врожаєм радості, добра та душевного спокою.

Тож нехай не тривожиться серце ваше і не боїться, бо з нами Бог.
На цьому тижні в Іоано-Богословському храмі ПЦУ три Літургії поспіль. Прийняття причастя теж велика підтримка у час випробувань. Чекаємо Вас на наших Богослужіннях. Нехай поради предстоятеля нашої церкви стануть вам у нагоді. Тримаємось та спільними зусиллями наближаємо нашу Перемогу!

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА