День Святого Духа

05 червня 2023
Сьогодні, на другий день після свята П’ятидесятниці, ми відзначаємо День Святого Духа, таким чином особливо вшановуючи третю Особу Пресвятої Трійці. В цьому випадку третя – не черговість, а унікальна Іпостась Бога, в усьому рівна Отцю і Сину за божественними властивостями.



Дух Святий не є якоюсь безособовою силою чи проявом, Його дія таємнича, але виявляється вона в реальних, видимих плодах. Це засвідчується і Священним Писанням, і досвідом християнського життя.

Найпершим ПЛОДОМ Духа Святого є сама можливість віри в Бога, віри в Господа Ісуса Христа, Сина Божого і Спасителя. Через Духа Святого ми маємо можливість правдивої молитви до Бога та отримуємо те, що просимо на благо, як про це каже апостол Павло у Посланні до Римлян: «Дух підкріплює нас у немочах наших: бо ми не знаємо‚ про що молитися‚ як належить, але Сам Дух просить за нас зітханнями невимовними» (Рим. 8: 26).

Тож плоди Святого Духа – це результат впливу на людину спасительної Божої благодаті. В посланнях святих апостолів ми зустрічаємо згадки про такі плоди: доброту, праведність та iстину (Еф. 5: 9). У посланні до Галатів апостол Павло деталізує: «Плiд же духа є: любов, радiсть, мир, довготерпiння, доброта, милосердя, вiра, лагiднiсть, стриманiсть» (Гал. 5: 22 – 23). Плоди Святого Духа, по суті, є синонімами християнських чеснот, що складаються з людських зусиль і благодатних дій, які преображають, вдосконалюють людину.



Від плодів Святого Духа треба відрізняти Його ДАРИ, які є не благодатними настроями серця, а є видами служіння або діяльності людини на благо свого ближнього і Церкви. Апостол Петро у Першому посланні до коринфян зазначає: «Дари рiзнi, а Дух один i той же; i служiння рiзнi, а Господь один i той же; i дiяння рiзнi, а Бог один i той же, Який творить усе в усiх. Але кожному дається виявлення Духа на користь. Одному дається Духом слово мудрости, iншому – слово знання, тим же Духом; iншому – вiра, тим же Духом; iншому – дари зцiлення, тим же Духом; iншому – творення чудес, iншому – пророцтво, iншому – розпiзнавання духiв, iншому – рiзнi мови, iншому – тлумачення мов. Усе це творить один i той же Дух, надiляючи кожному осiбно, як Йому завгодно» (1 Кор. 12: 4 – 18).



До дарів Святого Духа належить також ієрархічне служіння в Церкві.
Але найвищим даром Святого Духа є дар ЛЮБОВІ, безцінний для користі ближнього та Церкви. Саме про цей дар святий апостол Павло говорить: «Якщо я говорю мовами людськими й ангельськими, а любови не маю, то я – мiдь, що дзвенить, або кiмвал, що бриньчить. Якщо маю дар пророцтва, i знаю всi таємницi, i маю всяке пiзнання i всю вiру, так що й гори можу переставляти, а любови не маю, – то я нiщо. I якщо роздам усе добро моє i вiддам тiло моє на спалення, а любови не маю, то нема менi з того нiякої користи» (1 Кор. 13: 1 – 3).

Тож сьогодні, коли ми разом зі всією Христовою Церквою особливо вшановуємо і прославляємо Святого Духа, просімо з вірою: «Царю Небесний, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси душі наші!». І за вірою нашою, за благоволінням Небесного Отця і за обітницею Сина Божого, Господа нашого Ісуса Христа, нехай благодать Всесвятого Духа перебуває з усіма нами!


 

Святий Дух перебуває поза простором і часом, не належить до чуттєво осяжних форм буття. Він вічний, незмірний, всюдисущий. Його дія є таємничою, містичною, і ніхто не може сказати, як саме вона звершується, адже, за словами святого апостола Павла: «Божого ніхто не знає, крім Духа Божого» (1 Кор. 2: 11). Також Священне Писання свідчить: «Дух дише де хоче, і голос його чуєш, але не знаєш, звідки він приходить і куди йде» (Ін. 3:8).

Однак те, що плоди дії Духа Святого є справжні і видимі – безсумнівно засвідчується і Писанням, і досвідом християнського життя. Найпершим плодом Духа Святого є сама можливість віри в Бога: «Ніхто не може назвати Ісуса Господом, як тільки через Духа Святого» (1 Кор. 12: 3). Через Духа Святого ми маємо можливість молитви до Бога та отримуємо те, що просимо на благо: «Дух підкріплює нас у немочах наших: бо ми не знаємо‚ про що молитися‚ як належить, але Сам Дух просить за нас зітханнями невимовними» (Рим. 8: 26).

Через Духа Святого нам подається всяка мудрість, життя, рух. Збагачуючи людину різноманітними духовними дарами і плодами, Дух Святий прикрашає її різноманітними чеснотами, преображаючи, вдосконалюючи її, очищаючи від духовної скверни й ведучи до спасіння. Серед дарів Святого Духа – слово мудрості, знання, віра, дар зцілення, творення чудес, дар пророцтва, тлумачення мов. Серед плодів – доброта, праведність, істина, любов, радість, мир, довготерпіння, милосердя, віра, лагідність, стриманість тощо.

Для того, щоби отримати спасительні дари і плоди Святого Духа, треба частіше закликати Його у своє серце молитвою. Наприклад, такою:

«Душе Святий, Ти весь всесвіт Собою наповнюєш і всім життя подаєш, від скверних же людей віддаляєшся, смиренно благаю Тебе: не погордуй нечистотою душі моєї, але прийди і вселися в мені і очисти мене від усякої гріховної скверни, щоби з Твоєю допомогою залишок життя мого я прожив у покаянні і творенні добрих діл, і так прославлю Тебе з Отцем і Сином на віки віків. Амінь». 

 Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА