Собор Іоана Предтечі

20 січня 2022
Наступного дня після Богоявлення Церква вшановує того, хто послужив справі Хрещення Господнього – святого пророка, Предтечу і Хрестителя Господнього Іоана. «Він був світильник, який горів і світив» (Ін. 5: 35) – так про нього говорить Сам Спаситель, а також, що «Не було серед народжених жінками більшого за нього» (Мф. 11: 11). У день соборного вшанування пам’яті Іоана Предтечі нагадаємо кілька фактів про цього святого.

1. Ми звемо святого Іоана Предтечею, тому що він передував Ісусу Христу. Його служіння і проповідь були приготуванням людей до зустрічі з Месією, на Якого чекали багато століть. «Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне» – закликав Іоан Предтеча у своїй проповіді.
2. Він один з найшанованіший святих. Вшануванню його пам’яті присвячені сім святкових дат у церковному календарі.
3. Поява на світ Іоана Хрестителя стала для його батьків даром Божим, адже в похилому віці з Божого Промислу відбулося зачаття і народження Предтечі. Пресвята Діва Марія та мати Предтечі (праведна Єлизавета) були двоюрідними сестрами. Іоан Предтеча народився на шість місяців раніше за Спасителя.
4. Різдво Іоана Хрестителя – унікальне свято, бо зазвичай християни вшановують не день земного народження святих, а день їхнього упокоєння (народження для вічності). Лише три народження вшановуються Святою Церквою: Різдво Христове, Різдво Пресвятої Богородиці та Різдво Іоана Предтечі.
5. Про пророка Іоана Предтечу згадують всі чотири євангелисти.
6. Іоан Предтеча вважається останнім старозавітним пророком, його народження та служіння були провіщені ще в Старому Завіті.
7. Земне життя великого пророка скінчилося мученицьки – йому відтяли голову за сміливість і правдолюбство, за викривання гріхів царя Ірода та його родини.
Сьогодні у спільній молитві вшануймо пам'ять Предтечі та Хрестителя Господнього Іоана. Берімо за приклад його віддане служіння Богу й правді, вірі й покликанню.



Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА