Український святий Іоасаф Білгородський

22 грудня 2022
23 грудня - день пам’яті святого Іоасафа (Горленко) Білгородського. Він народився, навчався та виховувався в Україні. На Слобожанщині про нього завжди пам’ятали і дуже цінували. Його внесок у розвиток церковного життя краю колосальний, а сам святий Іоасаф доводився дядьком класика української літератури Григорія Квітки-Основ`яненка.


 
Святий Іоасаф був представником широковідомого українського козацького роду Горленків. Прадід святого, Лазар Федорович Горленко, був прилуцьким полковником у 1659-1687 роках (з перервами), дід — Дмитро Лазаревич — обіймав ту саму посаду у 1692-1709 роках, був сподвижником Івана Мазепи. Його мати Марія була дочкою Данила Апостола, гетьмана України у 1724-1727 роках, який до того (1683-1727) служив полковником у Миргороді. Батько Андрій був бунчуковим товаришем. Цікаво, що св. Іоасаф доводився дядьком класика української літератури Григорія Квітки-Основ`яненка.

Св. Іоасаф народився в Прилуках, що на Чернігівщині, 8 вересня 1705 р. у день Різдва Пресвятої Богородиці, а на другий день у свято батьків Пречистої Діви — свв. Якима та Анни — він був названий на честь батька Пресвятої Діви. Характерно, що він уже з дитинства відзначався глибокою вірою в Бога, любив довго молитися, сам складав молитви. Дуже любив читати книги, особливо Святе Письмо. Не випадково пізніше в числі його друзів буде і вихованець Києво-Могилянської Академії, знаменитий український філософ та письменник Григорій Сковорода.
Коли Якимові було 7 років, батьки віддали його вчитися до Києво-Могилянської Академії (1713). 1725 року він з благословіння батьків прийняв рясофор у Спаському Межигірському монастирі під Києвом (чернече ім`я — Іларіон), 1727 р. прийняв мантію в Богоявленському Братському монастирі у Києві. 6 січня 1728 р. він був там же висвячений на ієродиякона. У серпні 1729 р. по закінченні Києво-Могилянської Академії Яким був призначений учителем в нижніх класах «Могилянки», де викладав 3 роки. У 1732 р. як вчитель класу синтаксими написав привітального діалога на честь сходження на престол київського архієпископа Рафаїла (Заборовського). 8 листопада 1734 р. був висвячений на ієромонаха і призначений екзаменатором Київської митрополії при Софійському соборі, у 1735 році стає членом Київської консисторії.

У цей період широко розгорнулися роботи по збудуванню Благовіщенського храму при Києво-Могилянській Академії, і Яким поза сумнівом бував на цій будівлі. У червні 1737 р. ієромонах Йоасаф став ігуменом Спасо-Преображенського Мгарського монастиря в Лубнах. Його стараннями було відбудовано Мгарський монастирський соборний храм, що постраждав від пожежі.
Св. Іоасаф дбав про високу дисципліну серед духовенства, суворе дотримання уставу в богослужіннях. Вже тоді займався літературними працями, зокрема написав автобіографію та ряд проповідей. У 1744 р. став архімандритом цього ж монастиря.
Восени 1744 р. одержав наказ їхати до Москви, де в січні наступного року став намісником Свято-Троїцької Сергієвої лаври. 2 червня 1748 р. у присутності Єлизавети І в Петропавлівському соборі (Петербург) його було висвячено на єпископа Білгородського та Обоянського. Білгородщина є етнічною українською землею, де українці тоді складали переважну більшість населення краю. Святий Іоасаф, незважаючи на своє слабке здоров`я, об`їздив всю свою єпархію, котра охоплювала значну частину Слобідської та Сіверської України, включно з Куртиною, багато проповідував, ревно дбав про те, щоб духовенство відповідало своєму високому призначенню. Велику увагу приділяв благодійництву, причому прагнув допомогти бідним анонімно, був людиною дійсно святого життя, аскетом і безсрібником. Після його смерті знайшли тільки 70 копійок, тому довелося ховати єпископа величезної єпархії за казенний кошт.



Передбачаючи свою кончину, святий Іоасаф влітку 1754 р. востаннє відвідав рідні місця, попрощався з батьком, що жив у невеликій келії біля Прилук, відвідав деякі монастирі. У Гайвороні він тяжко захворів і саме тут востаннє побачився з матір`ю та сестрами. За кілька місяців, 10 грудня 1754 року, він упокоївся. Архієрей, котрий мав ховати святого, затримався з поважних причин на цілий місяць. Але впродовж цього часу на тілі, яке лежало у відкритому гробі, не було виявлено жодних ознак тління. Святий Іоасаф був похований у Свято-Троїцькому соборі м. Білгорода. Біля його мощей невдовзі стали відбуватися чудесні зцілення. 4 вересня 1911 р. було відкрито його мощі для поклоніння й відбулася канонізація святого.
Пам`ять св. Іоасафа Православна Церква України вшановує 10 (23) грудня та 4 (17) вересня (відкриття мощів).



Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА