Ладан - один із дарів волхвів

15 грудня 2021
Ладан був одним з трьох дарів, які принесли волхви немовляті Христу. Чому цей подарунок був таким цінним і яке він мав значення?

Ладан – це висушений сік дерев роду Boswellia, зокрема Boswellia sacra. Ці дерева ростуть в Омані, Ємені та Африканському Розі, включаючи Сомалі і Ефіопію. Після висушування сік спалюється як пахощі і вважається, що він має цілющі властивості. Виробники ладану надрізують дерево за допомогою традиційного інструмента, схожого на зубило, після чого молочний білий сік стікає з отвору, утворюючи «росу».
Перший сік не збирається, і вважається, що він очищає деревину від забруднень. Як тільки він висохне, отвір збільшується і поглиблюється, після чого знову сік, що виходить, висихає і приблизно через два тижні збирається.
Цей процес повторюється кілька разів в декількох точках протягом року, в залежності від регіону.

Після того як кам’яні згустки зібрані, їх досушують.
Ладан найвищої якості сріблястий і прозорий, або з легким зеленуватим відтінком. Коричнево-жовтий ладан – найдоступніший і найдешевший тип. В Омані кращий ладан належить султану Кабусу бен Саїду Аль Саїду, і його заборонено вивозити за межі країни.
Плантації ладану в Омані є, мабуть, найвідомішим і древнім джерелом цього товару. Тут тим торгують вже тисячі років, відправляючи на кораблях в Середземне море, Індію та Китай.
Колись цю торгівлю хотіли перехопити римляни. Вони відправили 10 000 військовослужбовців в цю область ще в 1 столітті до нашої ери, аби завоювати і контролювати товарне виробництво. Але римляни так і не змогли дістатися туди через посушливу і спекотну пустелю.
Торгівля ладаном була найприбутковішим видом заробітку з 1000 року до нашої ери до 400 року нашої ери. На якийсь час південна Аравія завдяки ладану стала найбагатшим місцем на Землі. Геродот писав про Ладан, вироблений в цьому регіоні, та попереджав, що дерева з яких він добувається охороняються літаючими зміями.
У ладану лимонно-деревний мускусний запах. Він використовується в православній літургії та в римсько-католицькій, а ще на весіллях і церемоніях народження у арабів.
Оманці кажуть, що ладан був подарований немовляті Ісусу для того, аби «відігнати злих духів і змій».
За старих часів ладан мав таку цінність через його передбачувану користь для здоров’я та ряду цілющих властивостей. І ось сьогодні сучасні дослідження відродили інтерес до цієї речовини: припускають, що ладан може володіти протираковими властивостями.
На жаль, дерева босвеллії зараз знаходяться у вкрай несприятливому стані, частково через зловживання виробництвом ладану в умовах дедалі більшого попиту, частково через зміну клімату.



У нашому храмі переважно використовується грецький ладан. Звісно, все це недешево коштує, але без кадінь православну  Літургію не служать.

Існує кілька способів кадіння у храмі. Зокрема, є велике та мале кадіння. Та коли саме це кадіння проводять під час Літургії та інших чинів? Як вірні мають поводитися під час кадіння? І як саме кадіння відбувається?
 Ще з давнини Старого Завіту віруючі в правдивого Бога виробили певні зовнішні форми свого богошанування. Деякі з них були відкриті їм безпосередньо Самим Богом. Серед них – кадіння фіміаму. Господь повелів Мойсею побудувати у Скинїх Завіту особливий жертовник, на якому б спалювалися ароматичні речовини (Вих.30:7-8). Нині, цю фунцію виконує особливий предмет церковного начиння, який має назву «кадило». У спеціальну посудину з розпеченим вугіллям кидають кілька кусочків ароматичної речовини – ладану, а пахучим димом – фіміамом – обвівають храм, людей або священні предмети.
У символізмі кадіння зберігається ціла низка прихованих образів. Найперше – це згадка про часи, коли люди приносили свої жертви Богу через цілопалення. Ще перші діти наших прабатьків Адама та Єви, двоє братів – Каїн та Авель приносили жертву Господеві саме таким чином. Так само чинив боговибраний народ багато сотень років. Окрім символу жертвоприношення, у Святому Писанні знаходимо на згадку про фіміам, як про силу, що знатна відганяти злих духів (Тов.8:2-3). У Другій книзі Хронік фіміам є символом слави Божої (2 Хрон. 5:14),а у псалмах – символом молитви: «Нехай стане молитва моя як кадило перед лицем Твоїм, підношення рук моїх як жертва вечірня!» (Пс.140:2)
Глибокий символічний зміст кадіння став справжньою окрасою та невід’ємною частиною й Новозавітного богослужіння. Суть православного розуміння такого священнодійства розкрито в молитві, яку читає священик благословляючи кадило: «Кадило Тобі приносимо, Христе Боже наш, як пахощі духовні Ти ж прийми їх у Свій наднебесний жертовник і пошли нам благодать Пресвятого Твого Духа».

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або
Для сайту 4149 6293 1322 1459

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА