Завдання на піст (відео)

29 листопада 2021
До зустрічі з немовлям Ісусом треба приготувати свою душу. Піст – це школа дбати про свій духовний стан, гартувати і очищати душу зусиллями, які виявляють себе, в першу чергу, у способі життя та поведінці. І тільки в останню чергу в тому, що ми не їмо м’яса. Піст стосовно їжі – це найнижчий рівень, який лише допомагає розуму і тілу. Про приіоритети підготовки до Різдва розповідає о.Віктор Маринчак.



Зазвичай слово «піст» асоціюється в першу чергу із обмеженнями в їжі, виключенням певних продуктів і багатьма людьми сприймається як своєрідна «релігійна дієта», приурочена до певних дат церковного календаря. І це не дивно: адже в роки радянської окупації все, що стосувалося духовного життя людини та Церкви, максимально замовчувалося і нівелювалося. Натомість у меню радянських їдалень регулярно з'являлися «пісні» борщі, каші, голубці – як спроба надати сенсу відсутності дефіцитних продуктів та, водночас, позбавити саме слово «піст» будь-якого духовного підґрунтя.
Зараз, коли відбулося відродження Української Церкви, маємо пам’ятати про істинне значення посту – періоду, коли християни очищують свою душу через молитву і покаяння. Обмеження в їжі тут стають інструментом, який допомагає стати смиреннішими, зосередитися на Богові та своїх відносинах із Ним, не відволікаючись на мирські насолоди. Але все ж це є допоміжним. Преподобний Іоан Дамаскін зазначав, що «якби піст полягав тільки у їжі, то святими були б корови». Але ми, люди, перш за все маємо спрямувати свої зусилля на духовне очищення та покаяння, виховання в собі доброти, милосердя і любові.

Брати і сестри у Христі! Сьогодні розпочався 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до світлого свята Різдва Христового. Укріплюймося у вірі, зростаймо духовно та ставаймо добрішими у цей час – аби зустріти Різдво Сина Божого оновленими й чистими душею. І нехай Господь допоможе кожному змінитися на краще.
 


Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або
Для сайту 4149 6293 1322 1459

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА