Улюблений учень Спасителя

25 вересня 2023
Святий Апостол і Євангеліст Іоан Богослов був сином рибака Заведея і Саломії. Коли на Йордані з’являється пророк Іоан Хреститель, який хрестить людей, сповіщаючи про початок Судних часів, батько відпускає молодшого сина подивитися, що це за вчитель і послухати його проповідь. Згодом Апостол Іоан разом із своїм товаришем Андрієм Первозванним стають учнями Івана Предтечі.



Апостола Іоана особливо любив Спаситель за жертовну любов і велику чистоту. Після свого покликання Апостол не розлучався із Господом та був одним із трьох учнів, яких Господь брав на найважливіші моменти свого служіння. Так, Святий Іоан Богослов був присутній при воскресінні Господом дочки Яіра і Преображення Господнього на горі Фавор.

Під час Таємної Вечері він возлежав поруч із Господом і за вказівкою Апостола Петра, припавши до грудей Спасителя, запитав про ім’я зрадника. Також, Апостол Іван йшов слідом за Господом, коли його зв’язаного вели з Гефсиманського саду на суд до первосвящеників Анни і Кайяфи. Перебував він також і в архієрейському дворі при допитах свого Учителя і невідступно слідував за ним хресним шляхом. Біля підніжжя Хреста він плакав разом із Божою Матір’ю і чув, звернені до Неї слова розп’ятого Господа: «Жінко, це син твій» і до нього: «Ось Мати твоя» (Ін. 19; 26, 27). З того часу Апостол Іоан, як люблячий син, дбав про Пресвяту Діву Марію і служив їй до її Успіння, нікуди не відлучаючись із Єрусалима.

Після Успіння Божої Матері Апостол Іоан Богослов, згідно жеребу, що випав на нього, вирушає в Ефес (сучасна Туреччина) та інших малоазійських міст для проповіді Євангелія, беручи з собою свого учня Прохора. В Ефесі вони невпинно проповідували Євангеліє язичникам. Проповідь Апостола Іоана Богослова супроводжувалася також численними та великими чудами, й кількість тих, хто увірував в Христа, збільшувалась кожного дня.



В цей час почалося гоніння християн імператором Нероном (56 – 68). Апостола Іоана відвели на суд до Риму, де за сповідання віри в Господа Ісуса Христа він був засуджений до смерті, проте Господь зберіг свого обранця: Апостол випив дану йому чашу зі смертельною отрутою та залишився живим. Згодом, вийшов неушкодженим із котла з киплячою олією, у яку був укинутий за наказом мучителя.
Після цього Апостола Іоана заслали в ув’язнення на острів Патмос, де він прожив багато років. Проповідь Євангелії супроводжувалася чудесами та привернула до нього всіх мешканців острова. Тут він виганяв бісів із капищ і зціляв багатьох хворих. Близько 67 року на цьому острові була написана Книга Апокаліпсис Святого Апостола Іоана Богослова.

Після тривалого заслання Апостол Іоан отримав свободу та повернувся в Ефес, де продовжував свою діяльність, навчаючи християн остерігатися лжеучителів та їх лжевчень. Близько 95 року Апостол Іоан Богослов написав Євангеліє. Святий Апостол Іоан відійшов до Господа у віці близько ста років, довго залишаючись єдиним живим свідком земного шляху Спасителя.

Могила Святого Апостола Іоана стала місцем паломництва місцевих християн. Коли гоніння припинились, тут був побудований храм. В VI столітті на цьому місці був зведений великий Собор. В день пам’яті Апостола, з могили піднімався в повітря і осідав тонкий пил (т. зв. “прах”). У ці дні тут бувало особливо велике скупчення прочан. Вони приходили, щоб доторкнутися до святої гробниці.

Церква Христова називає Іоана Богослова Апостолом Любові, бо він закликав усіх християн любити Господа, один одного й цим виконувати заповіді Христові. Також у трьох Посланнях, написаних Апостолом Іоаном, йдеться про значення любові до Бога й ближніх. Наша церква на Іваніці названа на честь цієї святої людини.

У вівторок 26 вересня у нас тепер храмове свято за новоюліанським календарем. Початок Літургії о 10 ранку.



Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк

 
4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА