Cвятитель Інокентій Херсонський

06 червня 2023

7 червня Православна церква України вшановує пам’ять святителя Інокентія, архієпископа Херсонського та Таврійського, якого ми постійно згадуємо на Богослужіннях як українського святого. Про життя і подвижницький шлях видатного церковного діяча у нашому матеріалі.


Іноді святителя Інокентія, архієпископа Херсонського та Таврійського навіть порівнюють з великими ораторами давнини - трьома вселенськими святителями - Василієм Великим, Іоанном Златоустом і Григорієм Богословом. Він був першим церковним оратором, який говорив з кафедри літературною мовою, доступною слухачеві...

У грудні 1800 року у старій частині міста Єльця Орловської губернії біля берегів невеликої річки Єльник у будинку священика Олексія Борисова народилася дитина. У перший же день свого життя у святому хрещенні хлопчик одержав ім'я Іоанн. З дитинства виявився у ньому Божий дар слова, виховувалися і умножалися такі чесноти, як молитва і безперестанна духовна бадьорість. Батьки заклали в ньому моральні принципи і виробили характер «не піддатний приступам смутку та печалі».
Навчаючись у Воронезькій семінарії та Київській духовній академії, Іоанн продовжував розвивати свої природні таланти. Його помітили і пророчили бути світилом богословської науки.

Духовно-педагогічна служба Іоанна почалася з посади інспектора і викладача церковної історії та грецької мови в Санкт-Петербурзькій духовній семінарії та продовжилась, після прийняття схими та імені Інокентія, в Санкт-Петербурзькій Духовній Академії й у Київській Духовній Академії на посаді ректора. Він активно займається теологією, богослов'ям, пише проповіді, науково-літературні твори, які видає в академічному журналі «Христіанское чтеніе».



Популярність молодого професора (в 26 років Інокентій став професором богословських наук з возведенням у сан архімандрита) вийшла за межі академії. Він проповідує в Лаврі і Казанському соборі, і слава про «нового Златоуста з духовної академії» обійшла весь Петербург. У своїх лекціях і літературних працях він ввів абсолютно новий метод для свого часу - це історичний метод та історико-порівняльний метод, коли богослов'я підтверджувалось посиланнями на історичні факти і явища. Десятилітнє ректорство Інокентія Херсонського в рідній йому Київській академії вважається кращим часом академії і називається Інокентіївським періодом.

Предметом лекції самого Інокентія в Києві залишалось богослов'я. Найбільша його заслуга як ректора полягала в тому, що він змінив спосіб викладання. До тих пір в академії все викладалось на мертвій латинській мові. Інокентій розпорядився викладати мовою сучасною.

У 1847 році Інокентій Херсонський був викликаний для присутності в Священний Синод, а у 1848 році відбулося Височайше повеління про призначення його на Херсонську і Таврійську кафедру, яку він займав до кінця свого життя.
Сам архієпископ так окреслював завдання, мету і характер свого проповідництва: «Слово моє і проповідь моя не в людській премудрості словесній... Мудра Греція зі своїми сократами і платонами заснувала, як відомо, свою релігію на розумінні людському і, незважаючи на всю освіченість свою, чи багато досягла? Того, що серед столиці з'явився вівтар «невідомому Богу»... Гордий Рим з його катонами та цицеронами має стільки богів, скільки пристрастей у серці людському. Да, браття мої, коли ви побачите перед собою проповідника християнського, то не гадайте, що він звертався до вас один: ні, разом з ним завжди вищий наставник - сам Дух Святий. Без нього все наше красномовство було б «як мідь звенящая» (1 Кор. 13, 1), а з ним сама простота і безфальшивість - всесильні».



Інокентій Херсонський був шанованим серед духовної еліти. Але він не стояв осторонь тих процесів, які відбувалися в суспільстві, позитивно реагував на зростання національної самосвідомості, більше того - співпрацював з окремими представниками української інтелігенції, на приклад, з професором М.Максимовичем. За їх участю у 1843 році при київському губернаторі було створено комісію, яка займалася збиранням та виданням пам'яток старовини. В Одесі Інокентій був почесним членом Товариства історії і старовини.
Розуміючи моральні проблеми суспільства Інокентій Херсонський усі свої сили і розум поклав на те, щоб звернути православних до морального аспекту християнства, відстоював православну віру літературно-богословським та проповідницьким шляхами. Він був людиною невисокою за родом походження, не високого росту і не міцної статури, але був великим за ростом духовним.
Усім своїм недовговічним, але повчальним життям Інокентій Херсонський довів, що його особистість унікальна: кращий студент на шкільній лаві, кращий професор на академічній кафедрі, кращий ректор-адміністратор вищих учбових закладів, кращий управляючий єпархії в сані православного ієрарха, церковний історик, глибокомислячий православний богослов. І все це стало можливим завдяки природним здібностям і вірі в Бога та народ.



Сьогодні, коли Херсон і Крим окуповані ворогом і відбувся підрив Каховської ГЕС, заступництво святого Іннокентія особливо важливо українським громадянам на Півдні нашої країни.  Молимось за них.


Допомогти храму
 ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА