День Всіх Святих

10 червня 2023
В першу неділю після дня Святої Трійці Православна Церква святкує день Всіх Святих.


Тропар.  Наче багряницею і віссоном, кров'ю мучеників Твоїх у цілому світі прикрасилась Церква Твоя, Христе Боже. Через них вона взиває до Тебе: пошли людям Твоїм милосердя Твоє, даруй громаді Твоїй спокій і душам нашим велику милість.
 
Кондак. Господи, Насадителю світу, увесь світ приносить Тобі, як перші плоди природи, богоносних мучеників. Їхніми молитвами і Богородиці ради збережи, Многомилостливий, Церкву Твою, оселю Твою, у повнім мирі.



Всі Святі не випадково згадуються саме через тиждень після Трійці – бо це свято є початком Церкви, Днем її народження. Ніби посадили зернятко в землю – і ось ми бачимо, як яскраво зацвіла ця квітка – святі мученики і сповідники, преподобні і пророки, юродиві та святителі. І те, що вшанування всього сонму Святих припадає на першу неділю після П'ятидесятниці, ще раз підкреслює: святість – це плід Духа Святого.  Святими не народжуються, ними стають «здобуваючи Духа Святого», за словами преподобного Серафима Саровського. В святих ми шануємо не безгрішність, бо тільки Бог не має гріха, не ті чудеса, які вони творять, не аскетичні подвиги, а ту благодать Божу, яка в них просяяла і зробила їх «чистими домівками Божими», за словами св. Іоанна Дамаскіна.

Вшанування святих починається з найперших віків християнства. Спочатку це були апостоли, потім мученики, які йшли на смерть за християнську віру. Пізніше почали вшановувати видатних церковних діячів, що прославилися дарами Духа Святого (серед них святитель Миколай Чудотворець, .святитель Іоанн Золотоустий та багато, багато інших).

Скільки всього святих в християнстві не може сказати ніхто. Розповіді про життя їх не вмістяться в найтовстіші тома книг, а про подвиг багатьох людям так і не стане відомо. Ми не знаємо імен всіх мучеників-християн, що загинули за віру Христову як в перші віки, так і в такі недавні безбожницькі роки на нашій землі. Невідомими для нас залишаться імена подвижників і ченців, що жили у віддаленні від світу і так палко за нього молилися у всі часи.

Апостол Павло називає святими всіх віруючих християн. І це зрозуміло: людина створена за образом і подобою Божою, і зміст життя християнина полягає в тому, щоб від образа, який в нас закладений, перейти до подоби Божої: «Будьте святи, як Отець Ваш Небесний», читаємо в Євангелії.
І тут хочеться навести уривок з проповіді отця Бориса Старка (1909-1996), виголошену в Неділю Всіх Святих:

Ви скажете, що святим стати важко! Так, це нелегко, але в той самий час і не є неможливим. Господь сказав: «По тому пізнають всі ,що ви Мої учні, якщо будете мати любов між собою (Ін. 13:35) Заповіт новий вам даю, любіть один одного, як Я полюбив вас, так і ви любіть один одного (Ін. 13:34)». Якщо будете любити один одного, якщо любов ваша не буде егоїстичною, якщо ви будете любити людину не тільки тому, що вона ВАМ приємна, а тому що вона ваш брат во Христі, що створений за образом і подобою Божою. Якщо ця любов буде осяювати ваше життя, якщо ви будете прагнути того, щоб на кожному кроці свого життя нести радість людям. Якщо люди будуть відчувати, що в вас палає вогонь любові – то в цьому вогні згорять ваші гріхи, згорять всі ваші недоліки, всі спокуси щезнуть, і виявиться, що так легко подолати будь-який гріх і подолати батька всякого гріха. Любіть один одного, і ви наблизитесь до Бога. Любіть один одного, і ви підете шляхом святості. Плекайте в собі любов, розсіюйте її навколо себе, і тоді життя ваше буде як життя святих. Хоча і не без труднощів, але сповнене духовних радощів. 

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА