Святі страстотерпці Борис і Гліб

15 травня 2023
Борис та Гліб - це перші святі, які просяяли в Україні-Русі після прийняття Християнства.



По несподіваній смерті Володимира Великого (у хрещенні Василія) 1015 р. виникла проблема успадкування престолу. Туровський князь Святополк був старший літами, але Русь не вбачала його спадкоємцем київського трону. Він був пасинком Володимира: великий князь узяв за жону Святополкову матір, коли та була вагітна ним від Володимирового брата Ярополка (а Ярополк присилував її до шлюбу, хоч вона дала свого часу чернечу обітницю); до того ж, цей шлюб Володимира із грекинею був іще язичницьким. Останніх років зо два Святополк перебував у тюрмі за спробу повстання проти глави держави.



В опалі тоді був і найстарший із Володимирових синів, народжених у християнських шлюбах, – Ярослав (згодом названий Мудрим): тільки смерть хрестителя Русі перешкодила зіткнутися в міжусобиці батькові з сином.

І великий князь, і народ, і рать хотіли бачити спадкоємцем престолу Бориса, проте літами він був молодший за Святополка. У громадянській війні за Володимирову спадщину врешті-решт переміг Ярослав. Борис, а також Гліб, не бажаючи розпалювати чвари між братами (з огляду на свої християнські переконання та з політичних мотивів – загрози роз’єднаній Русі з боку хижого степу), не брали участі в цій династичній суперечці і були вбиті за наказом свого зведеного брата Святополка Окаянного. За цей подвиг самозречення в ім’я миру і братолюбства Борис і Гліб сподобилися прославлення у сонмі святих.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА