Чому так багато ікон Богородиці?

26 квітня 2022
Різноманітність ікон Богородиці вражає уяву. За підрахунками фахівців, число вшанованих ікон Божої Матері, досягає близько семиста. Звідки взялося так багато образів і як в них орієнтуватися, спробуємо розібратися разом з фахівцями.
 
Допоможе нам в цьому відомий мистецтвознавець Ірина Язикова, завідуюча кафедрою християнської культури в Біблейсько-богословському інституті святого апостола Андрія.

Особливе заступництво

В історії християнства є країни і народи, які відчували свій тісний зв’язок з Богородицею. У їх числі, наприклад, дружня нам Грузія - за переказами, ця земля випала Діві Марії за жеребом для проповіді, і Божа Матір назавжди обіцяла Грузії своє заступництво. На Афоні Богородиця вшановується ігуменею Святої гори. У Західній Європі Вона іменувалася Королевою Польщі. А в середні віки Лівонія (частина Латвії) називалася «Тера Маріана» - земля Марії.
Але все-таки на Русі Богородицю вшановували особливо. Одна з перших церков в Києві - Десятинна, побудована ще при князеві Володимирі, була присвячена Богородиці (святу Успіння). 
У XII столітті князь Андрій Боголюбський навіть ввів в церковний календар нове свято - Покров Пресвятої Богородиці, офіційно позначивши тим самим ідею заступництва Божої Матері Русі. За десять століть християнської культури написано безліч гімнів Божій Матері і створена численна кількість ікон, багато з яких прославилися як чудотворні, велика кількість із них були свідками і учасниками нашої багатостраждальної історії.
Ікона на Русі-Українв була і образом, до якого зверталися з молитвою, і книгою, за допомогою якої навчалися основ віри, і святинею, і головним багатством, яке передавали в спадок з покоління в покоління. Велика кількість ікон в церквах і будинках віруючих до цього дня дивує іноземців. Ікони Богородиці тим більше улюблені, що Її образ, близький народній душі, здається доступніший, йому відкривається серце.
І при всій доступності цього образу кращі ікони містять глибокий богословський зміст. Образ Богородиці сам по собі такий глибокий, що богородичні ікони виявляються однаково близькі і простій безграмотній жінці, яка в любові своїй до Матері Божої приймає кожну богородичну ікону за самостійну особу, і інтелектуалові-богословові, що вбачає навіть в найпростіших канонічних образах складний підтекст.
 
Точна навігація
 
Вчення Церкви про Богоматір безпосередньо пов’язане з христологічним догматизмом і засноване перш за все на таємниці Боговтілення. Через іконописний образ Богородиці розкривається глибина боголюдських стосунків. Діва Марія дала життя Богові в Його людській природі - творіння вмістило Творця, і через це прийшло спасіння до Неї і до всього людського роду. Христоцентричність ікон Богородиці - також і вірна навігація, яка допомагає розібратися в морі різних іконографій. На більшості ікон Божої Матері Вона зображена з Младенцем. Їх стосунки, представлені на іконі, можна розділити за трьома християнськими чеснотами - віра, надія, любов - і так запам’ятати типи іконографії. Отже:
Віра – іконографія, що отримала назву Знамення або Оранта. Богородиця представлена із здійнятими до неба руками, на Її грудях розташований медальйон (або сфера) із зображенням Спаса Еммануїла. Медальйон символізує і небо, як обитель Бога, і лоно Богоматері, в якому втілюється Спаситель. Христос втілився через Богородицю, Бог став людиною - в це ми віримо.

Надія – іконографія називається Одигитрія. На цих іконах Богородиця тримає Младенця Христа і на Нього показує рукою, направляючи тим самим увагу тих, що моляться до Спасителя. Младенець Христос правою рукою благословляє Матір, а в Її особі і всіх нас, в лівій руці тримає згорнутий сувій — символ Євангелія.
Христос сказав про себе: «Я шлях, і істина, і життя» (Ін. 14: 6), а Богородиця Та, хто допомагає йти по цьому шляху, — вона наша ходатаїця, помічниця, наша надія.

Любов - іконографія Умеління або Елеуса — що «милує», як її називають греки. Це найбільш ліричний зі всіх типів іконографії, що відкриває сакральну сторону спілкування Матері Божої зі Своїм Сином. Іконографічна схема представляє фігури Богородиці і Младенця Христа, що пригорнулися один до одного лицями. Голова Діви Марії схилена до Сина, а Він обіймає Матір рукою за шию. У цій зворушливій композиції поміщена глибока богословська ідея: тут Богородиця представлена не тільки як Матір, що пестить Сина, але і як символ душі, що знаходиться в близькому спілкуванні, в любові з Богом.
У церковній поезії Богородиця величається «чеснійшу Херувим і славнійшу без порівняння Серафим», «Матір’ю Світла». Візантійська гімнографія з’єднала в собі риси пишної східної поезії і глибокої грецької метафорики. На Русі в тонкощі богослов’я тоді не дуже вникали, але шанування Богоматері носило не менш високий і поетичний характер, чим у Візантії. Образ Богородиці знайшов риси Заступниці та Покровительки.
Четвертий тип іконографії Богородиці – акафістний – заснований на гімнографії. Її іконографічні схеми будуються за принципом ілюстрації того або іншого епітета, яким Богородиця величається в акафісті або інших творах. Прикладів ікон акафістних — велика кількість, і в більшості своїй це пізні іконографії, створені не раніше XVI – XVII століть, в той період, коли богословська думка втрачала свою глибину і оригінальність, і її напрям більш розливався по поверхні, ніж йшов углиб.
 
Первообраз
 
Існує передання про те, що найпершу ікону написав апостол Лука,  причому є навіть така іконографія, де апостол пише, а Богородиця йому позує. У істориків в цьому є сумніви, але Передання виникло не на порожньому ґрунті. Ми знаємо з Нового Завіту, що апостол Лука був лікарем, освіченою людиною, про те, що він був художником, в Писанні не сказано, до того ж іконописання як традиція виникло не раніше IV століття. Але саме в Євангелії від Луки більше всього говориться про Богородицю, і саме апостол Лука створив для нас образ Богородиці. А оскільки Євангеліє в давнину називали словесною іконою, як і ікону називали живописним Євангелієм, то в цьому сенсі можна сказати, що апостол Лука був першим іконописцем, хоча прямо пензликом по дошці, швидше за все, не водив.
Існує ще один переказ про першообраз: коли святі апостоли Петро і Іоанн Богослов проповідували в Лідді, неподалік від Єрусалиму, там був споруджений для новонавернених храм. Прийшовши до Єрусалиму, апостоли просили Матір Божу відвідати і Своєю присутністю освятити та благословити храм. Пречиста Діва відповіла, що буде там з ними. І прийшовши в храм, апостоли побачили на одному з опорних стовпів чудової краси нерукотворний образ Пресвятої Богородиці. Цяікона — Ліддської Божої Матері — вшановується до цих пір. У науковому співтоваристві найранішими зображеннями Богородиці вважаються жанрові сюжети з живопису катакомб — сцени Благовіщення (катакомби Приськіли II століття) і сцени Різдва Христового (катакомби святого Себестьяна III – IV століть). Але все це швидше протоікони, перші ж ікони у сенсі цього слова з’являються тільки після Ефесського собору 431 року, де було затверджено вшанування Діви Марії як Богородиці.

Сліди історії

Як з чотирьох типів іконографії могли виникнути 700 різних ікон, кожна з яких володіє своєю індивідуальністю, але при цьому все ще підходить під опис свого типу? З перших грецьких ікон створювалися списки, вони розповсюдилися по всьому світу і “зажили” своїм життям. По молитвах віруючих перед цими іконами траплялися чудотворіння і зцілення, що і прагнули відобразити, зафіксувати наступні іконописці, роблячи нові списки. Вони хотіли «прив’язати» ікону до своєї місцевості, розповісти реальну історію перебування цієї конкретної ікони на їх землі.
Наприклад, третя рука у ікони «Троєручиця» додана святим Іоанном Дамаскіним на згадку про чудо, яке трапилося з ним самим. За часів іконоборства ( VIII століття) за свої твори в захист ікон святий Іоанн був підданий страті за наказом Дамаського халіфа — йому відсікли праву руку. Він молився Богородиці перед Її іконою, і Пречиста відновила відрубану руку, так що великий святий і далі міг славити Христа і Божу Матір в своїх писаннях. Потім на знак пошани ікону переписували вже з трьома руками, і ця іконографія закріпилася.
Рана, що кровоточить, на щоці «Іверської» — також свідоцтво іконоборчих часів, коли ікона піддалася нападу тих, що відкидали священні зображення: від удару списа з ікони потекла кров, що навело на нападаючих жах. Таку ж рану можна бачити і на іконі «Ченстоховської», яка зазнала нападу в XV столітті: розбійники, що пограбували Ясногорський монастир, вивезли і ікону. Але коні, запряжені в обоз з награбованим, зупинилися; розлючені грабіжники вирішили «покарати» ікону і вдарили по ній мечем — з рани на щоці Богородиці знову потекла кров. Святотатці завмерли від жаху, а в цей час їх настигнули ченці і повернули святиню в монастир.

Сучасні Рубльови
 
Нові, прийняті Церквою іконографії надихнуті стародавніми зразками, але з розумом і серцем перероблені іконописцем в своїй інтерпретації. Якщо порівняти, наприклад, Рубльовську Володимирську ікону з оригіналом XII століття — то це абсолютно різні ікони, Володимирський образ XII століття — це аристократичний твір живопису того часу: якнайтонші нюанси, глибокий погляд, повний скорботи, який вас пронизує. Але у Рубльова Богородиця на того, що молиться зовсім не дивиться, вона ангельська, прозора, вона абсолютно в інших світах. Тут збережена іконографічна схема, ми дізнаємося, що це Володимирська ікона, але якщо їх співставити - побачимо, наскільки по-різному сприймали образ Богородиці грецький майстер XII століття і руський майстер XV століття.

Нова ікона повинна народитися зсередини Церкви, соборно. Не завжди нові ікони бувають бездоганні. Є дві основні помилки, які допускають багато сучасних іконописців: одні бездумно множать копії, не вкладаючи в них свій власний молитовний досвід і переживання, а інші, навпаки, пишуть абсолютно нові образи «від вітру голови своєї», аніскільки не озираючись на церковні традиції. Але разом з тим є сучасні майстри, які працюють дуже серйозно, творчо. З одного боку — канонічно, з іншого — відважно.
Один іконописець якось сказав, що ікона — це шлях, і вона сама тебе веде. Він зайнявся іконописом в 16 років, багато копіював в період учнівства, і перші його роботи були дуже скуті, але він писав, жив церковним життям, а потім взяв і написав чудотворну ікону «Неупіваєма чаша». Цей образ зараз відомий у всьому світі. Це відтворена іконографія, яку написав наш сучасник Олександр Соколов. У її основу був покладений образ що колись існував в Серпуховському монастирі, але втрачений в двадцяті роки і від якого залишилися тільки списки і словесний опис. Всі думають, що це стародавня ікона, тому що вона чудотворна. Але є свої Рубльови і у наш час.
До речі, у нашому храмі теж є чудотворні ікони та багато образів Богородиці.
  
Допомогти Іоано-Богословському храму ПЦУ ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА