Димитрівська поминальна субота

04 листопада 2022
Молитва за померлих хрещених родичів та близьких — щоденний обов’язок кожного християнина. Проте є в році шість днів (так званих «батьківських» субот), у які Церквою встановлено особливе поминання «одвіку спочилих» , тобто в усі часи померлих побратимів у вірі. Одна з таких субот називається Димитріївською (бо вона завжди передує дню пам’яті святого великомученика Димитрія Солунського). 

Суботній день призначено для особливого поминання померлих не випадково — саме у Велику Суботу (напередодні Свого Воскресіння) Господь наш Іісус Христос перебував у Гробі.



Маючи віру в безсмертя душ праведників, у воскресіння після смерті, Страшний Суд та останню відплату кожному по ділам їх, Церква Христова не залишає своїх померлих без молитви. Особливо ж у перші дні після смерті фізичного тіла, та в дні загального поминання спочилих. Вірні моляться за близьких своїх на третій, дев’ятий і сороковий дні, а також в дні роковин їхнього переставлення.

У дні поминання спочилих православні християни передають у храм записки з іменами своїх покійних родичів. При цьому потрібно пам’ятати, що в ці записки треба вносити імена тільки тих померлих, які за життя були охрещені, тобто були членами Церкви. Про нехрещених же треба молитися вдома або над їх могилою на цвинтарі.

Під час поминання ми запалюємо свічки. Це наша жертва Богові, а також символ щирої молитви. Тому, коли християни ставлять свічки, то вони обов’язково в цей момент просять Бога про спокій їхніх близьких, називаючи імена спочилих родичів.
Є ще один добрий звичай у Церкві. У дні поминання віруючі приносять до храму поживу. Ця їжа освячується під час богослужіння і потім роздається всім, хто забажає. Ми знаємо і віримо, що людина, яка дістала це частування, перед трапезою помолиться “за всіх, що тут нині поминаються”, і до молитви кожного з нас приєднається її подячна молитва. З цим звичаєм пов’язаний також інший, подібний до нього: подавати милостиню з проханням помолитися за спочилих.



Протягом року є кілька днів, коли ми особливим чином згадуємо померлих . 5 листопада 2022 року - Димитрівська поминальна субота. Під час Літургії, а потім на панахиді, ми, як завжди, будемо молитися за всіх від віку спочилих. У кожного з нас є надзвичайно дорогі нам люди, що пішли у Вічність. Ми вже нічим не можемо їм допомогти, крім щирих звертань до Бога про Спасіння їх душ. Батьки, рідні, померлі чоловіки і жінки, а інколи навіть загиблі маленькі діти потребують не просто нашої пам’яті, а дієвої молитовної участі в їх подальшій посмертної долі. Ми благаємо зі святими упокоїти душі наших близьких, які перебувають  в місці, що прийнято називати загробним світом. Варто згадати, що за церковною традицією саме цього дня в першу чергу поминають воїнів, які поклали життя за свій народ. Під час війни це наш святий обов’язок. Тому ми зберемося в Димитрівську поминальну суботу, щоб віддати шану спочилим українським героям. Початок архієрейської служби о 10 ранку. Оскільки не всі мають таку можливість, то на суботню Літургію та Панахиду 5 листопада 2022 року ми приймаємо ЗАПИСКИ ОНЛАЙН. Імена живих і померлих, як завжди, пишіть в коментарях під відповідним постом на Фейсбук сторінці храму https://www.facebook.com/BogoslovKharkov/. Радимо на неї підписатися і слідкувати за новинами парафії.



Нагадуємо, що в Іоано-Богословському храмі м.Харкова на Богослужіннях додатково виголошуються молитви про визволення нашої Батьківщини від нашестя чужинців, за воїнів-захисників Української держави, одужання поранених, порятунок полонених воїнів та мирних жителів. Ми бачимо як біснується ворог, намагаючись знищити критичну інфраструктуру, але Бог і правда на нашому боці. Продовжуємо в міру сил та можливостей наближати Перемогу на всіх фронтах. Слава Збройним силам України! Слава Ісусу Христу!
 
Бажано також не тільки подати записки он-лайн, а й самим у ці дні помолитися за спочилих рідних та близьких. 



Про смерть як перехід у Вічність читайте на нашому сайті https://bogoslov.kharkov.ua/news/6625

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
Для сайту 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА