8 березня 2024
Гордим противиться, а смиренним дає благодать
«Бог гордим противиться, а смиренним подає благодать» (Яків 4:6). Такими словами звертається апостол Яків у своєму посланні до вірних. Цю думку дублює апостол Петро у своєму першому посланні. Вона вкрай важлива. Ми можемо зробити Бога своїм противником, якщо ми горді, або отримати милість Господню, коли перебуваємо в стані смирення. Але чому Бог любить смиренних і відкидає гордих?
8 березня 2024
Історико-церковні читання «Броня праведності» (анонс)
У неділю 10 березня 2024 року одразу після Літургії в Іоано-Богословському храмі ПЦУ відбудеться історико-церковні читання під назвою «Броня праведності». Будемо говорити про духовній та збройний спротив ворогу минулих часів. З тематичними доповідями виступлять військові капелани та наші парафіяни. Зібрано дуже багато унікального матеріалу. Запрошуємо всіх приєднатись до цікавої дискусії. Початок о 12 годині.
8 березня 2024
Сорок мучеників Севастійських
9 березня Православна Церква вшановує пам"ять, 40 воїнів- мучеників Севастійських. І саме в наші часи приклад цих незламних борців за віру Христову так підтримує і надихає. Ми бачимо зараз, яку стійкість і вірність присязі виявляють сучасні воїни в таких складних умовах, і благаємо: Святі мученики, моліть Бога за них!
8 березня 2024
Впадати в песимізм означає ставати на бік ворога (відео)
У нас немає алібі в бутті щодо минулого. Ми вже зробили непоправні помилки, піддалися своїм спокусам, зазнали найжахливіших падінь та впали в безодню власних пороків. Вже звучать перед нами в усій повноті слова: «Несподівано суддя прийде і вчинки кожного виявляться». Але ми знаємо на Кого сподіватись.
6 березня 2024
Поминальна субота. Згадуємо всіх від віку спочилих
Найближча субота 9 березня – поминальна. Напередодні м'ясопусної неділі, яка в церковному календарі називається про Страшний суд, ми будемо згадувати всіх від віку спочилих православних християн – отців, братів і сестер наших. Війна принесла багато смертей, як серед військових, так й мирних громадян. Ми переживаємо час втрат і страждань, який ...
5 березня 2024
Ченстоховська ікона Божої Матері
Серед ікон, чиє авторство приписують самому апостолові Луці, чи не найвідомішою є Ченстоховська Матір Божа. Православна церква України вшановує її постійно, але зокрема 6 березня за новим календарем. Ми добре розуміємо, що віра, а не ікона творить чуда. І нашій впевненості у невидимому не заважає те, що первісний образ чудотворної ікони загинув у 1430 року.
4 березня 2024
Час брати відповідальність (відео)
Нинішній час вимагає від нас вільних вчинків і свободи вибору, а передусім того, щоб ми брали на себе відповідальність. Ніхто не застрахований від помилок, але в прірві нещасть, падінь і страждання у нас завжди залишається надія. Про підґрунтя нашого покаянного шляху за два тижні до початку Великого посту у проповіді настоятеля Іоано-Богословського храму ПЦУ о.Віктора Маринчака.
3 березня 2024
Про блудного сина і мудрого отця (відео)
Далеко не кожен батько готовий взяти та половину свого добра просто так віддати юнаку на його волю. Він це робить тому, що поважає свободу людини і сприяє реалізації вільного вибору. Цим вчинком батько із притчі про блудного сина примушує того взяти відповідальність за свою долю, бо свобода без відповідальності це тільки сваволя. Молодший син схаменувся і повертається до джерела життя. Про наш вибір на шляху спасіння дивіться у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
2 березня 2024
Слуга, наймит чи син в найвідомійший притчі
У неділю будемо читати одну з найвідоміших притч серед тих, що ми зустрічаємо в Євангелії. Її дуже люблять як дорослі, так і малі. В історії про блудного сина євангеліст Лука дуже влучно описав шлях падіння та воскресіння людини. Проте, ця притча не стільки про гріх, скільки про любов. Йдеться передусім ...
2 березня 2024
Лепта вдови (відео)
Якщо ми прагнемо бути з Богом як осередком всіх наших цінностей, то повинні віддавати все, що маємо: свою працю, творчість, натхнення, здатність любити. Віддавати світові та людям, які створені Богом, і через це Йому. Після смерті кожен з нас повстає в усій повноті своєї долі. Все дрібне й незначуще відпадає. Залишається головне: як, чим і заради чого жила людина? Притча про вдовину лепту актуалізує питання, на які ми всі разом шукаємо відповіді.
1 березня 2024
Любов як потреба душі
Кожен християнин погодиться, що духовне здоров’я людини прямо пропорційне його любові до Бога. Але любов людини до Бога за своєю природою дуже великою мірою, а часто й цілковито, є Любов’ю-потребою. Це стає очевидним, коли ми благаємо прощення наших гріхів або підтримки в наших терпіннях.
1 березня 2024
Надія – велика сила
Вже милують око ніжні, тендітні перші квіти, провісники весни. Весна дарує надію, а з нею – й нові сили. Природа ніби підказує нам, що якою б довгою і суворою не була зима, за нею завжди прийде весна і принесе такі довгоочікувані промені тепла, пробудження природи, торжество життя, радості й надії. ...