21 березня 2024
Літургія Ранішосвячених Дарів (відео)
Літургія Ранішосвячених Дарів – одне з найкрасивіших Богослужінь Православної Церкви і є окрасою служб Великого посту. Її дійсно можна назвати серцевиною та найбільш характерним Богослужінням цього священного періоду. Власне, Літургія Ранішосвячених Дарів не є «літургією» у тому сенсі, в якому ми розуміємо Літургії святих учителів Церкви Василія Великого та Іоана Золотоустого, а являється особливим чином Причастя.
20 березня 2024
Гріх є подобою смерті (відео)
«Великий покаянний канон розповідає не тільки про події Старого і Нового Заповітів, але в ньому також згадуються святі пізнішого часу, скажімо, Марія Єгипетська. Гріх є подобою смерті, таке провалля, безодня і нестерпне пекло, що будь-які страждання блякнуть перед цим. Проте у нас завжди є надія на воскресіння», - із проповіді о.Віктора Маринчака в третій день Великого посту.
20 березня 2024
Особлива покаянна молитва
Під час богослужіння Святої Чотиридесятниці, а також у перші три дні Страсної седмиці, окрім суботи й неділі, читається особлива покаянна молитва преподобного Єфрема Сиріна – святого отця Церкви, видатного богослова й подвижника, який написав її ще у IV столітті.
20 березня 2024
Святитель Фома, патріарх Константинопольський
21 березня за новоюліанським календарем ПЦУ відзначає день святого Фоми, патріарха Константинопольського. Майбутній святитель розпочинав своє служіння у сані диякона, а при святому Патріархові Іоану IV Постніку (582 - 595), його було обрано ключарем у Великій Константинопольській церкві. Після смерті святого Патріарха Киріака (595 - 606) владика Фома в 607 році був обраний на Константинопольський патріарший престол.
19 березня 2024
Просимо помилування, а не виправдання (відео)
Коли ми приходимо до причастя, то читаємо молитву: «Ти прийшов грішників спасти, між якими я перший». На суді Божому кожен предстане виключно зі своїми гріхами, тому оглядатись на чужі немає сенсу. Ми молимось про благодать, щоб Господь дав нам помилування. На виправдання розраховувати нема чого. Про шляхи і способи покаяння в другий день читання Великого покаянного канону постові роздуми настоятеля.
19 березня 2024
Постуємо тілом, щоб було легше постувати душі
Дехто вважає, що піст корисний лише для сильних духом і здорових тілом людей. А в сучасному житті, при його шаленому темпі й високому рівні стресовості та захворюваності, постування не є доцільним, бо воно нібито негативно впливає на самопочуття людини. Таке твердження є помилковим із багатьох причин.
19 березня 2024
Про християнську свободу і їжу
До нашої традиції постування нам слід ставитися з християнською свободою, але й з відповідальністю. пам'ятаючи, що піст - це не тільки про їжу, але і про їжу також. Сучасній людині дисципліна потрібна. Вона насправді допомагає. Це не окови, які обмежують свободу, а засіб організувати своє життя заради досягнення мети. Ось ...
18 березня 2024
Вершина православного Богослужіння (відео)
Велике повечір’я з покаянним каноном, який читається в перші дні Великого посту, є однією з вершин православного Богослужіння. У тому, що промовляється начебто немає для нас нічого нового. Це наша совість мучиться і бідкається, шукає спосіб висловити себе, але те як все робиться і чим супроводжується пробуджує в душах щось потаємне, що дає надію.
18 березня 2024
Час жертовності та зміцнення
Жертовність, взаємна допомога, милосердя до ближніх справді є великим подвигом і значать набагато більше, ніж просте обмеження в їжі. Жертовне служіння наших воїнів, лікарів, волонтерів, капеланів, рятівників, благодійників та всіх інших, хто кожен на своєму місці допомагає, захищає і піклується про благополуччя своїх ближніх в цих надтяжких умовах війни, є великим подвигом.
18 березня 2024
Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського (відео)
Чотири дні поспіль, з понеділка по четвер, в Іоано-Богословському храмі читатиметься Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського. Ця прониклива розмова грішника зі своєю душею є однією з вершин православного Богослужіння. З покаяння і віри у Воскресіння починається Великий піст. Початок служби о 14.00.
18 березня 2024
Вітаємо настоятеля!
Громада Іоано-Богословського храму і вся Харківсько єпархія щиро вітають о.Віктора Маринчака з днем народження. Бажаємо настоятелю духовних і фізичних сил, міцного здоров’я, мирного неба та нових звершень заради Бога і України. Нехай Господь благословляє дні його життя й дарує небесні та земні ласки на многії та благії літа!
17 березня 2024
Будемо просити прощення і ставити іншими (відео)
Ми завинили перед ближніми, бо були нестерпними, надто вимогливими та різкими й вирують у нас емоції. Це природно, але Господь вимагає від нас надмірних зусиль і надприродних можливостей. Ми живемо в умовах, коли кожен день може стати останнім, тому треба обійняти один одного і посміхнутись. Будемо просити прощення та ставити іншими. Напередодні Великого посту о.Віктор Маринчак звернувся до громади з проповіддю про покаяння.