13 жовтня 2023
Ікона "Спорительниця хлібів"
15 жовтня за новоюліанським календарем Церква вшановує ікону Божої Матері, що іменується «Спорительниця хлібів». Вона написана з благословення старця Введенської Оптиної пустелі ієросхимонаха Амвросія. Отець Амвросій був великим подвижником ХІХ століття з полум'яною дитячою вірою до Божої Матері. На цій іконі Божа матір зображена сидячою на хмарах. Її руки розпростерті ...
13 жовтня 2023
Останній кощовий отаман праведний Петро Калнишевський
14 жовтня за новоюліанським календарем Православна Церква України вшановує пам'ять кілька років тому причисленого до лику святих останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського. Він багато зробив для розвитку Церкви, прожив довге життя, але був ув’язнений росіянами на Соловки, бо не підкорився окупантам. Петро Іванович Калнишевський (1690–1803) був кошовим отаманом ...
13 жовтня 2023
Свідомий носій зла повинен бути знищеним (відео)
Христос прийшов свідчити істину, а не мирити правду з кривдою. Він заповів нам любити ворогів – але не дав заповіді благословляти зло, яке вони чинять, чи заплющувати очі та відводити погляд своєю бездіяльністю, даючи сатанинським силам можливість ширитися.
12 жовтня 2023
Іверська ікона Богородиці
13 жовтня за новоюліанським календарем Православна Церква прославляє Іверську ікону Божої Матері. За переданням оригінал ікони був написаний св. апостолом Лукою. Іверською ікона була названа по імені Іверського монастиря на Святій горі Афон, де вона й донині перебуває.
12 жовтня 2023
Найбільш шкідлива пристрасть
За математичною аналогією говорять, що людина подібна до дробу: чисельник – це те, ким вона є насправді, а знаменник – це те, що вона про себе думає; тож чим більше людина про себе думає, тим меншою є величина «дробу». Дійсно, гордощі, пиха, марнославство, зарозумілість – значно зменшують справжню суть людини, її цінність для інших і для Бога. Чому?
12 жовтня 2023
Вітаємо капеланів
В день вшанування пам՚яті святителя Мартина Милостивого, архієпископа Турського, який є покровителем капеланів і зразком капеланського служіння, наша велика церковна родина підносить особливі молитви за наших братів-капеланів, які несуть своє жертовне служіння, надійно тримаючи духовний фронт України, нашу духовну оборону.
11 жовтня 2023
Алгоритм гріха
Чистота серця – це передусім чистота думки. Людина так улаштована, що може як Мюнхгаузен витягнути себе за волосся. Тобто голова може врятувати все тіло. У неї пам'ять та мозковий центр, пов'язаний з розумною душею. А тому, до помислів необхідно ставитися вкрай уважно. Спробуємо проаналізувати аглоритм гріха: які стадії він проходить ...
10 жовтня 2023
Праведний гнів
Всі ми – живі люди, і цілком нормально, коли нам не байдуже, коли ми на щось реагуємо, відчуваємо і переживаємо певні емоції, почуття. Все, що відкрито і даровано нам Господом у матеріальному й духовному вимірах, є не випадковістю, а продуманістю Промислу Божого.
9 жовтня 2023
Апостол Яків Алфеєв
9 жовтня зв новоюліанським календарем Церква вшановує пам'ять Яківа Алфеєва – одного з числа Дванадцяти апостолів, про якого майже нічого історикам невідомо. Ми знаємо, що звали його Яків і що іноді його називали Яків Молодший, щоб відрізняти від іншого Якова, званого Великим, або братом Господнім. Його батьком був якийсь Алфей ...
8 жовтня 2023
о.Віктор Маринчак: «Нам треба воскресати» (відео)
Життя української церкви та її народу засвідчує, що з кожною втратою, поразкою і падінням ми помирали, але все одно неодмінно воскресали. Наша історія й особисті долі підтверджують – не все кінчається смертю. Перед Богом, який є Любов, вона відступає. Про надію, що дає можливість встояти в цьому жорстокому світі дивіться в недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
7 жовтня 2023
Ми співучасники споконвічної боротьби між темрявою і світлом (відео)
Триває споконвічна боротьба між темрявою і світлом, правдою та лжею. Кожен із нас є не лише спостерігачем, а співучасником цього жорстокого протистояння. Питання лише одне – на чиєму ми боці. Про вибір, що визначає нашу подальшу долю дивіться у суботній проповіді о.Віктора Маринчака.
7 жовтня 2023
Вшановуємо Отців VII Вселенського Собору
У неділю 8 жовтня за новоюліанським календарем Православна Церква України відзначає пам`ять Святих Отців VII Вселенського Собору. У різний час протягом року згадуються святі отці інших шести Вселенських Соборів. Утім останній, сьомий виділяється завжди окремо, і це зовсім це не випадково.