28 вересня 2023
Хліб наш Небесний
Людина – це не тварина, але й не Янгол. Вона - живий зв'язок цих понять. Ця подвійність людської природи потребує двох типів іжї. Як Янгол, людина потребує благодаті, і як взята від землі, має потребу в земній поживі. Філософи давнини казали: «людина є тим, що вона їсть». Це справедливо по ...
28 вересня 2023
Покровитель чеської нації - святий Вацлав
Святого Вацлава Католицька Церква та більшість Православних Церков вшановують 28 вересня, а Церкви, що дотримуються Юліанського календаря – 11 жовтня (із 13-денним запізненням). Святий Вацлав – покровитель чеської нації та один з символів чеської державності. Поговоримо про нього більш докладно.
27 вересня 2023
Преподобний Антоній Печерський
Велике число святих Церкви Христової складається з людей, що жили в різні часи, належали до різних племен і народів, походили з різних верств населення. У цьому великому пантеоні Церкви Христової немало українських святих, які несли місію становлення Христової Церкви. Серед них преподобний Антоній Печерський.
26 вересня 2023
Храмове свято під час війни (фото і відео)
«Іоано-Богословський храм – це диво, яке нам даровано Богом. Коли в нього вдарила російська ракета, то вікна і двері повилітали, а стіни не похитнулись. Попри всі труднощі та війну, - ми лишаємось тут непохитними, бо це наша фортеця, що обдарувала нас такою любов’ю, яку треба нести далі і передавати іншим», - о.Віктор Маринчак.
25 вересня 2023
Улюблений учень Спасителя
Святий Апостол і Євангеліст Іоан Богослов був засуджений до смерті, проте Господь зберіг свого обранця: він випив дану йому чашу зі смертельною отрутою та залишився живим. Згодом, вийшов неушкодженим із котла з киплячою олією, у яку був укинутий за наказом мучителя. 9 жовтня день пам’яті Апостола Любові.
25 вересня 2023
Рідний дім Апостола Любові (відео)
Цьогоріч ми вперше відзначаємо храмове свято у вересні. У вівторок 26 числа, як завжди, вшанувати Апостола Любові збереться багато людей. Десятки тисяч харків’ян за минулі тридцять років хоч раз побували в Іоано-Богословському храмі і відчули той неповторний дух, який важко передати словами. На унікальному відео світанку Незалежності о.Віктор Маринчак спробував пояснити чому нам тут добре бути
24 вересня 2023
Життя як виконання обов’язку (відео)
Бог має промисел стосовно долі та призначення кожного з нас. Він знає, що ми маємо і можемо зробити й надає відповідні здібності та таланти, чекаючи нашої відповіді. Про життя як виконання обов’язку дивіться у недільній проповіді о.Віктора Маринчака.
24 вересня 2023
У вівторок 26 вересня храмове свято!
У вівторок 26 вересня 2023 року за новоюліанським календарем Церква вшановує пам'ять улюбленого учня Спасителя, апостола і євангеліста Іоана Богослова. Це наше храмове свято, на яке ми завжди запрошуємо всіх друзів та однодумців. Завтра о 10 годині відбудеться урочиста служба, а потім, у притаманному їй дусі, громада відзначить день Апостола ...
23 вересня 2023
Про таланти і наші зусилля
Вважається, що на час, коли Христос розповів цю притчу, звичайній людині треба було працювати трохи більше двадцяти років для того, щоб заробити суму еквівалентну одному таланту. Уже з цього ми можемо зробити висновок про те, якими, насправді, величезними багатствами наділив своїх робітників цей Господар.
23 вересня 2023
Щирість нашого покаяння (відео)
Ми падаємо, терпимо поразки, намагаємось піднятися і знову падаємо. Кожна людина через це проходить. Але щось піднятись і зрештою не бути більше в багнюці потрібні дуже великі зусилля. Нам надається покаяння для того, щоб отрусити з себе порох гріха. Про шлях, який ми мусимо пройти до кінця дивіться у суботній проповіді о.Віктора Маринчака.
22 вересня 2023
Народження Іоана Хрестителя
23 вересня за новоюліанським календарем Церква згадує подію зачаття чесного славного пророка, Предтечі і Хрестителя Іоанна. Про неї багато написано в богословській літературі, але, мабуть, краще ніж за святителя Дмитра Ростовського, якого ми вшановували нещодавно, ніхто не розповість.
22 вересня 2023
Життя в подвійній реальності
Коли у нас починається день? Коли ніч? Ми настільки звикли жити з вимірювачами часу, що навіть не замислюємося над цим. Годинники завжди поруч з нами: на руці, на телефоні, в компʼютері, на стіні, на різноманітних табло й екранах. Але так є зовсім небагато часу. Тисячоліттями люди звіряли час з єдиним годинником - тим, що над нами.