4 жовтня 2023
Козельщанська ікона Божої Матері
Цей іконописний образ Богородиці має італійське коріння, був прославлений в Україні в 19 столітті, але й зараз до нього з любов"ю та молитвою припадають прочани. Особливо дівчата, що благають Пречисту про щасливе подружнє життя.
3 жовтня 2023
Про осягнення душею (відео)
«Що ми принесемо як плоди? Може просто любов, може тільки тугу, може якесь розуміння, яке ми не зможемо висловити навіть звичайними словами, але колись наступає момент, коли приходить осягнення душею наших стосунків з Богом», - настоятель Іоано-Богослоського храму ПЦУ о.Віктор Маринчак.
3 жовтня 2023
«Трисвяте» – Ангельська пісня Пресвятій Тройці (відео)
Чимало людей, навіть віруючих, не підозрюють, що відомі з дитинства молитви, до яких ми давно звикли, насправді мають надзвичайно цікаву, багатовікову історію. Знання цієї історії допомагає нам більш осмислено промовляти слова молитви, а значить – наповнює нашу молитву новою силою та змістом. Сьогодні наша розмова буде про «Трисвяте» – молитву, якою, серед інших, розпочинається чимало богослужбових чинів. Спочатку ми поговоримо про її зміст, а потім – про історію появи.
2 жовтня 2023
Священномученик Діонісій Ареопагіт
Святий Діонісій жив у місті Афіни. Там же виховувався і здобув класичну елінську освіту. Потім вирушив до Єгипту, де в місті Іліополі вивчав астрономію. Разом з Аполофоном він став свідком сонячного затемнення в момент розп'яття на Хресті Господа Ісуса Христа. "Це або Бог, Творець всього світу, страждає, або цей світ ...
2 жовтня 2023
Мученики Кипріан і Юстина
2 жовтня православна Церква вшановує пам’ять священномученика Кипріана і мучениці Юстини. Саме їм моляться християни від нечистих духів та різного роду чаклувань. Про історію цих святих варто дізнатися більш докладно.
1 жовтня 2023
Поклін всім, хто тримає життя на своїх плечах (відео)
«Ми згадуємо сьогодні вчителів, які виховують наше майбутнє. Вшановуємо захисників, які наслідують Спасителя та приносять себе в жертву, долаючи смертю смерть. Поклін всім, хто молиться, будує, впорядковує й тримає життя на своїх плечах. Усім нам зараз потрібен Покров Пресвятої Богородиці від зовнішнього ворога і всякого зла», - о.Віктор Маринчак.
30 вересня 2023
Треба бути маленькими острівцями світла (відео)
«Кожен із нас, нехай не власним світлом, а тільки відбитком Божого сяйва повинен освітлювати навколишній простір. Дивлячись на свій шлях і власне минуле ми можемо сказати, що світильники наші часто згасали. Але серед навколишньої темряви треба бути маленькими острівцями світла, щоб виконати завдання – продовжити життя», - о.Віктор Маринчак.
30 вересня 2023
Іконографія свята Покрови Пресвятої Богродиці
Серед Богородичних свят «Покров Пресвятої Богородиці» належить до особливо шанованих в Україні. Його традиція бере свій початок ще від часів прийняття християнства і упродовж віків набирала національного підтексту, відповідно до суспільно-історичних обставин. Князь Ярослав Мудрий, збудувавши Софійський собор у Києві і Благовіщенську Церкву над Золотими Воротами, віддав в опіку Божої Матері увесь руський народ. Від того часу чимало князів здобуло перемогу над численними ворогами, прибігаючи під м
30 вересня 2023
Презентація фотопоетичного альбому "Тіні війни" (фото)
Настоятель Іоано-Богословського храму ПЦУ о.Віктор Маринчак взяв участь в презентації книги «Тінь війни» журналіста, поета і фоторепортера Леоніда Логвиненка. Один із фундаторів нашої церкви створив унікальний фотоальбом, де за допомогою світлин та власних віршів відобразив хроніку російсько-української війни.
30 вересня 2023
Глибина віри ханенеянки
У цю неділю ми згадуватиме не тільки Богородицю, але й глибину віри ханенеянки. Святі отці порівнюють її з сучасною людиною, а дочку, що зцілює Христос, з нашими почуттями. Людина є нещаслива і відповідно почувається нещасною. От саме відчуття себе нещасливим це і є прообразне значення дочки хананеянки, що хворіє і тяжко мучиться! Людина, яка вважає за скарб не духовні цінності, а складає собі багатства на цій землі - насправді живе язичницьким життям.
30 вересня 2023
Молимось за наших воїнів (відео)
Кожен метр звільненої від ворога землі вигризається потом і кров’ю. Велика подяка нашим захисникам і захисницям, яких ми будемо вшановувати у неділю. Після Літургії в Іоано-Богословському храмі відбудеться молебень за Україну та панахида за загиблими.
29 вересня 2023
Перший митрополит Київський
30 вересня зв новоюліанським календарем Православна Церква України вшановує пам'ять святителя Михаїла, першого Митрополита Київського і всієї Русі. Він нещадно боровся з ворогами християнства, знищував єресі та, де міг, будував храми. Пішов у Вічність святитель Михаїл у 992 році, через кілька років після того, як вдалося охрестити Україну-Русь. Святитель Михаїл, ...