18 листопада 2023
Безкомпромісність нашої віри (відео)
Обираючи Христа ми робимо безкомпромісний вибір, бо немає нічого спільного між добром і злом, свободою та рабством, правдою й лжею. Це спонукає нас не тільки обирати певні чесноти, а вимагає бути сильними і мужніми. Про віру, яка долає все перешкоди і спрямовує на подальші перемоги дивіться у суботній проповіді о.Віктора Маринчака.
17 листопада 2023
Підступний гріх
Коли ми ображаємося, душа не просто болить. Вона починає злитися, обурюватися, засуджувати, а часом і мстити. Так болить зачеплене самолюбство. За своєю пихою (сподіваюся, ніхто при здоровому глузді не скаже, що він не гордий), людина, не в розумі, так в серце, ставить себе в центр цього світу. Навколо нього, як навколо центру, обертаються по орбітах інші люди. Спробуємо поговорити про гріх образи.
17 листопада 2023
Школа для дорослих
В Іоано-Богословському храмі ПЦУ міста Харкова продовжуються заняття в недільній школі для дорослих. Вони відбуваються щотижня одразу після закінчення недільної Літургії. Формат зустрічей із вивчення Святого Письма та всього необхідного обсягу церковного і духовного життя є демократичним. Це не класичні уроки або лекції, а бесіди за чашкою чаю в колі однодумців. Тож, запрошуємо приєднуватись – не пошкодуєте!
17 листопада 2023
Наше завдання воскрешати душі (відео)
Навіть тоді, коли спустошений центр твого існування, навіть тоді, коли зник сенс буття і в житті більше нічого немає, навіть тоді, коли, здавалось, вся надія марна - Господь залишається з тобою. Після всього найстрашнішого, що може статись Він каже: «закривавлена душа здатна все подолати, витримати і воскреснути».
16 листопада 2023
Ікона "У скорботах і печалях утіха"
Обставини первісного походження образу Божої Матері «У скорботах і печалях утіха» невідомі, але написання ікони свідчить про те, що вона дуже давня. Існує передання, що певний час святиня знаходилась у Константинопольського Патріарха Афанасія. Після його смерті ікона «У скорботах і печалях утіха» була доставлена до відомого афонського монастиря Ватопед
16 листопада 2023
Апостол і євангеліст Матфей
16 листопада за новоюліанським календарем Православна Церква віддає честь пам'яті апостола і євангелиста Матея. Після прийняття Святого Духа він перший від усіх написав гебрейською мовою Євангеліє до тих, що від юдеїв вірували. Єдиний безгрішний, Син Божий і Бог, Котрий у людському подіб'ї прийшов спасти грішних людей, Той у Капернаумі був ...
15 листопада 2023
Небесні захисники непорушності подружніх обітниць мученики Гурій, Самон та Авів
15 листопада за новим календарем Православна Церква вшановує пам’ять святих мучеників Гурія, Самона та Авіва, котрі здавна вважаються покровителями християнського шлюбу. Ці святі віддали своє життя за віру в Єдиного істинного Бога на межі III-IV століть християнської ери в місті Едесса, що у Македонії. Про їх життя небагато відомо, тому коротко згадаємо, чому в усі часи жінки цінували цих святих.
15 листопада 2023
Преподобний Паїсій Величковський
15 листопада за новоюліанським календарем Православна Церква вшановує пам'ять преподобного Паїсія Величковського - українського подвижника, а також філософа-богослова, письменника та перекладача. Хочемо нагадати, що вперше акафіст українською мовою цьому великому українському святому був відслужений саме у нашому храмі. Переклала його з церковнослов'янської мови на українську наша парафіянка пані Лілія Киценко. ...
14 листопада 2023
Розпочався Різдвяний піст
Різдвяний піст – це останній багатоденний піст року. За новоюліанським календарем він починається 15 листопада і закінчується 24 грудня. Триває 40 днів, і тому в Церковному уставі називається ще Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Оскільки заговини на піст припадають на день пам’яті святого апостола Пилипа 14 листопада, то його ще називають Пилипівкою.
13 листопада 2023
Апостол Филип
Одним із дарів, яким Господь наш Ісус Христос наділяв Своїх послідовників, був дар зцілення. Його мав один із перших апостолів Христових – святий Филип, пам’ять якого Православна Церква вшановує 14 листопада, напередодні Різдвяного посту.
13 листопада 2023
Християнський геній: святитель Іоан Золотоустий
13 листопада ми вшановуємо пам՚ять справді видатної особистості, непересічної людини, справжнього генія. Хоч він і жив дуже давно, у другій половині IV століття, але й нині залишається для багатьох блискучим полемістом, талановитим мислителем, видатним моральним вчителем, одним із трьох святих, кого Церква удостоїла звання вселенського вчителя – святитель Іоан Золотоустий.
12 листопада 2023
Треба йти назустріч небезпеці та долати сили зла (відео)
У боротьбі зі злом кожен із нас повинен бути свідомим, що йому не ухилитись від відповідальності і непохитності стояти непорушно. Ми повинні прийняти на себе тяжкий обов’язок і йти назустріч будь-якій небезпеці. Темні сили не оминуть нікого та неминуче візьмуть свою данину, але ми знаємо, що Бог не може бути посоромлений, а наше життя сповнено змістом. Тому спокійно та впевнено вступаємо в боротьбу проти зла і перемагаємо його.