13 січня 2024
Рівноапостольна Ніна, просветителька Сакартвело
Найбільш визначною подією в історії Грузії було навернення країни до християнства на початку IV століття проповіддю святої рівноапостольної Ніни. Світло Євангелія, принесене дівою Ніною до Грузії, як світильник, запалений від вогнів єрусалимського Храму, змінило й преобразило душу народу.
13 січня 2024
Зцілення скорченої жінки
В розумінні начальника синагоги Божі Заповіді перетворилися на закони, недотримання яких стягувало неминуче покарання. Христос проповідував інше уявлення про Бога. У словах Ісуса відкривається Всевишній не як могутній цар, котрий карає своїх підданих за найменшу провину, але як люблячий Батько, який із розпростертими обіймами біжить назустріч блудному сину.
12 січня 2024
Прийняття волі Божої (відео)
Прийняття світу Божого й необґрунтоване та нічим не забезпечене прийняття Його волі є однією з важливіших ознак нашої віри. Ця впевненість пов’язана з тим, що людина втрачає страх. Щоб не сталося з нами далі християнин має досвід молитви: «Нехай не моя буде воля, а Твоя». Про те, як витримати і не зламатись, коли жах і туга сягають найвищого моменту, розповідає о.Віктор Маринчак.
12 січня 2024
Ікони Божої Матері "Акафістна" і "Молокоживителька"
Існує декілька різновидів ікон з найменуванням Акафістна Божа Матір. Ікону, святкування якій здійснюється 12 січня, називають Хилендарською. З цим образом пов'язана наступна подія. У 1837 році з необережності Еклесіарха (людина, яка завідувала у монастирі порядком богослужіння) у храмі Хилендарського монастиря на Афоні загорівся іконостас. Від вогню іконостас практично весь вигорів, ...
12 січня 2024
Господь кличе нас до святості (відео)
Досвід останніх років навчив нас багатьох речей, і серед них - вміння бути дерзновенними. Святість починається тоді, коли ти не ухиляєшся від відповідальності, а наважуєшся нести свій хрест і лишаєшся вірним до кінця. Ми не маємо права втратити найцінніше, відмовитись від всього того, що нас надихало і ставало сенсом життя.
11 січня 2024
Свята мучениця Тетяна
12 січня за новоюліанським календарем Церква вшановує святу мученицю Тетяну. Вітаючи з днем янгола жінок, які носять це ім’я, варто згадати про життя тієї праведниці, на честь кого вони були названі. Свята здійснила справжній подвиг віри і не відріклась від Бога. Коли всі тортури вже вичерпано, то їй ухвалили смертний вирок і мужня страждальниця була усічена мечем. Разом з нею, як християнина страчено її батька, що відкрив їй істину Христової віри.
11 січня 2024
Преподобний Феодосій Великий, спільних житій начальник
Преподобний Феодосій Великий, пам’ять якого за новоюліанським календарем ми згадуємо 11 січня, шанується Церквою як «спільних житій начальник», тобто як засновник спільножительного чернецтва. А ще Феодосія Великого називають Кіновіархом, тобто настоятелем кіновії (від грец. κοινή – загальний і грец. βιός – життя), чернечого спільножитнього, братського монастиря. Чернеча обитель, заснована Феодосієм ...
10 січня 2024
Вітаємо о.Геннадія Рохманійка
10 січня - день народження другого священика Іоано-Богословського храму ПЦУ м.Харкова, військового капелана о.Геннадія Рохманійка. Церковна громада дякує своєму духовникові за жертовне служіння та бажає йому сил, здоров’я і кріпості духу перед новими випробуваннями. Нехай благодать Божа завжди перебуває з ним. Многая і благая літа. Аксіос!
10 січня 2024
Святитель Григорій Ниський
10 січня християни згадують про святителя Григорія, єпископа Ниського. Дивовижна людина, пам'ять якого в цей день вшановує Католицька, Православна, Вірменська, Сирійська, Коптійська і навіть Англіканська Церкви. Григорій Ниський є однією з найавторитетніших постатей у Східній Церкві. На Константинопольському Соборі, в якому він брав активну участь, його вітали оваціями і називали ...
9 січня 2024
Випробування нашої віри (відео)
Людська душа в час війни піддається дуже великим випробуванням. Є багато речей які характеризують нашу віру. В умовах того, що ми з вами сьогодні переживаємо, дуже важливо зрозуміти, чим все-таки відрізняється віруюча людина від інших. Про те, що дає нам надію і тримає від відчаю розповідає о.Віктор Маринчак.
8 січня 2024
Гріх осуду та його наслідки
Гріх осуду по справедливості вважається одним з найбільш душегубних і небезпечних для християнина. Про його неприпустимість писали всі святі отці Церкви, її подвижники і вчителі з самого початку християнської історії, оскільки Євангеліє ясно та багаторазово попереджає нас про це.
7 січня 2024
Всі ми співробітники Бога (відео)
«Кожен хто ходить до церкви в тому чи іншому розумінні вже служить Богові. Своєю любов’ю, молитвою, допомогою – усім, що робить і як живе, - всім способом життя ти, як віруюча людина, починаєш служити Господу. Дай нам Бог, щоб хоч на обрії життя ми побачили велике світло, щоб ми знали, що нічого немає кращого за волю Божу і приймали її в усій повноті», - із недільної проповіді о.Віктора Маринчака.