2 червня 2020
Святі рівноапостольні Костянтин та Олена
3 червня Свята Церква молитовно згадує святого імператора Костянтин Великий і його мати царицю Олену, які вшановуються в лику «рівноапостольних» за великі заслуги перед Церквою щодо поширення християнської віри. Імператор Костянтин I (Костянтин Великий) був сином цезаря, а потім і августа, Констанція I Хлора та святої рівноапостольної Олени. У той ...
2 червня 2020
Особливі дні (відео)
6 червня - Троїцька поминальна субота, де ми молимось за всіх, хто загинув. Багато було таємничих смертей: людина вийшла з дому і не повернулася – була вбита чи за політичні переконання, чи за релігійні, чи за майнові проблеми, чи з трагічного випадку. Саме ця субота об’єднує молитвою всі види смертей, якими християнин міг покинути цей світ.
31 травня 2020
О.Віктор Маринчак про наслідування Христа (відео)
В останній своїй бесіді з учнями Христос благає Отця за тих, кого Він дав Йому. Просить надати їм вічне життя через піклування Господнє. Так думає кожна людина, яка по-справжньому любить. Збережи тих, кого ти доручив мені. Я уходжу, але лишаються мої дорогі та ближні - подбай про них, дай їм спасіння.
30 травня 2020
Неділя святих отців I Вселенського Собору
У 7-му неділю після Пасхи, між Вознесінням і Трійцею, свята Церква згадує й прославляє святих і богоносних отців Першого Вселенського Собору. Святі отці, що сповідували на соборі догмат про єдиносущність Сина Божого, не могли відректися від свого знання заради збереження в Церкві миру.
29 травня 2020
о.Геннадій Рохманійко про досвід споглядання неба (відео)
«Такі зорі можна побачити тільки у дитинстві», - згадує свої шкільні роки о.Геннадій. З роками ми все менше дивимось на небо, бо житейське море сповнене бурею напастей, змушує нас все частіше озиратися собі під ноги. Під час Вознесіння Господнього апостоли дивились вгору. Досвід відчуття неба – неоцінений скарб у житті кожної людини.
28 травня 2020
Про нашу відповідальність (відео)
Стан сучасної людини нагадує стан апостолів, які залишились самі, без Вчителя. На нас покладається вся відповідальність за нашу долю, за те, що буде з церквою, зі світом і з людьми. Треба пережити весь цей тягар відповідальності та намагатися власними силами утворити щось у собі і Божому світі, що відповідало би тому, що залишає нам Христос.
27 травня 2020
Вознесіння Господнє
Святом Вознесіння Господнього закінчуються 40-денне перебування Воскреслого Спасителя на землі. У духовному аспекті, це свято надії на зустріч з Господом під час Його Другого пришестя.
26 травня 2020
Іконографія Вознесіння (фото)
Від початків в іконографії Вознесіння виділяють два типи зображення. Для західного стилю, хоч він і походить з давньоєрусалимської традиції, символічно показано, що Христос ніби постає з гробу, як з овалу, і ступає на схил гори. А Божа десниця підносить Його вгору. Знизу ж стоять жінки-мироносиці. Та згодом цю традицію замінює інша – візантійський тип іконографії, який і дійшов до наших днів. Христос показаний у сяйві слави та в оточенні янголів, а під його покровом, на землі стоять апостоли з Б
26 травня 2020
Свято наближається (відео)
Закінчується сорокаденний період святкування Воскресіння Христового. У середу відбувається віддання Пасхи і Церва готується зустріти Вознесіння Господнє. У нашому храмі в цьому році ми маємо Всенічну у середу ввечері, а також Літургію у четвер, 28 травня. Запрошуємо всіх на Богослужіння на цьому тижні.
25 травня 2020
"Там де світло немає місця темряві", - о.Віктор Маринчак (відео)
«Той, хто відкриває очі сліпому обов’язково наражається на небезпеку. Завжди знаходяться люди і приводи відкинути ці дії. Не одразу приймається просвітлення, але там, де є світло – немає місця темряві», - із недільної проповіді о.Віктора Маринчака.
24 травня 2020
Просвітителі Кирило і Мефодій
Є один день у році, коли навіть в українських храмах службу Божу правлять церковнослов’янською мовою. Таку шану віддають святим рівноапостольним просвітителям слов’янським Кирилу і Мефодію.
23 травня 2020
Неділя 6-та після Пасхи, про сліпого
Зціленню сліпонародженого присвячено всю дев’яту главу Євангелія від Іоана. Несподіваним є те, що саме зцілення описується у двох віршах, а протиріччя, які воно викликало, – у тридцяти дев’яти.