Ікона "Додавання розуму"

29 серпня 2023
Наприкінці серпня Православна церква вшановує ікону Пресвятої  Богородиці «Додавання розуму». За давньою традицією до неї звертаються з молитвою ті, хто навчаються або навчають, батьки учнів та освітяни. Також вона є покровителькою тих, хто страждає на душевні хвороби.

Ікона має незвичну для іконографію: на ній Матінка Божа з Немовлятком на руках зображена в повний зріст на фоні портала чи арки – нібито в притворі храму. В руках маленького Спасителя – скіпетр. Цікавим є і одяг, який подібний до дзвона і майже повністю покриває фігури Пречистої Діви і Маленького Ісуса. Вони зображені огорнутими разом богослужбовим облаченням – фелонью. Пресвяту Богородицю оточують чотири янгола зі світильниками – три в верхній і один в нижній частині, який нібито несе Її на своїх крилах.

Подібна іконографія не має аналогів серед традиційних іконописних першоджерел, тобто цей образ не може бути списком з якоїсь давньої руської чи грецької ікони. Дослідники датують її виникнення XVI-XVII століттями.

На початку ХХ століття дослідник Андрій Титов встановив, що прототипом ікони Божої Матері «Додавання розуму» була статуя Богоматері з Лоретської храміни і Італії. Цей образ був зроблений цілком з кедрового дерева, покритого цілком діамантовими рив'єрами та нитками перлин.
Лоретська храміна – це дім Пресвятої Богородиці в Лазареті, де Вона народилася від святих Іокима та Анни, де архангел Гавриїл сповістив Їй про народження від Неї Сина Божого.
Ще в апостольські часи в цьому домі був облаштований храм, а пізніше його прикрасила цариця Олена. Коли ж в 1291 році під ударами мусульман пала Акра  - останній оплот Західного християнства на Сході, Лоретська храміна була чудесним чином перенесена до Сербії, звідки, після того, як від неї відбулося багато чудес, її перенесли до Італії та поставили у володіннях матрони Лаурети. Місцеві жителі, звернувши увагу на маленький, без фундаменту будиночок, знайшли в ньому престіл (за переданням, освячений апостолом Іаковом) та статую Пресвятої Богородиці.

Правдивість цього середньовічного передання завжди викликала багато сумнівів з боку істориків та церковних археологів. Наприкінці ХІХ сторіччя во Франції проводилися спеціальні конференції «Чи це правда?», присвячені Лоретській храмині. Одним з аргументів у тих, що піддавали її сумніву, була відсутність будь-яких згадок про цю святиню на Сході – в візантійських хроніках та історичній літературі. Також викликало подив те, що до другої половини XVI століття вона була маловідомою на Заході. Тільки при папі Павлі  ІІ з’являється опис святині та чудес, що від неї відбувалися, а в 1464 році при папі Юлії будується собор довкола неї.

Відомо, що на рубежі XV-XVI століть Русь мала широкі зв'язки з Західною Європою, і незабаром про Лоретську святиню дізналися на Русі. Вважається, що перші зображення Лоретської Божої Матері з'явилися на Русі після відвідин Святого дому руськими паломниками. В травні 1524 року папа Климент VII вів листування з великим князем Василем ІІІ, пропонуючи дружбу. Князь відіслав до папи Римського послів для перемовин. Папа Климент рекомендував православним гостям відвідати Лорето та подивитися на тамтешній храм. Після цієї подорожі залишилося письмове свідоцтво під назвою: "Повесть о храме Святыя Богородицы, в нем же родися от Иоакима и Анны". Незабаром це свідоцтво про образ Богородиці з Лорето отримало втілення у фарбах. Згідно з дослідженнями, після великої пожежі 1574 року з образу Лоретської Богородиці була написана ікона на православний манер.

Судячи з усього, написане вітчизняними майстрами зображення Лоретської Богоматері увібрало у себе риси явленої на Русі ікони та запозичило її ім'я «Додавання розуму». Роздивляючись іконографічні деталі, ми можемо знайти багато підтверджень цього.

Перш за все, зображення Пресвятої Богородиці дійсно нагадує лоретську статую – і царськими вінцями, і особливо своїми шатами. Зрозумілим стає незвичайне вбрання Богородиці та Немовлятка на іконі – це далматик (царський одяг) Лоретської статуї. Далі ми бачимо три будівлі, що завжди зображаються у нижнього краю ікони – чи не означають вони різні місця перебування будинку та статуї – в Палестині, Сербії та Італії? Пояснюються і архітектурні деталі на іконі у вигляді арки – це зображення красиво оздобленої ніші, в якій перебував образ Лоретської Божої Матері.

І якщо на Заході Лоретська Богородиця вважається покровителькою льотчиків, то на Сході ікона має зовсім інший характер вшанування, про що й говорить її назва. Він прославився чудесами зцілення у випадках порушень розумових здібностей та душевних хвороб.

Цей образ сповнений особливого змісту для сучасної людини: бо у всі часи дуже важливо молитися про просвітлення світлом істини не тільки дітей, не тільки тих, хто вступає на шлях віри, але й всіх людей, що шукають істину в цьому складному світові. Для цього і дарований нам милістю Божою та любов'ю Пречистої Богородиці такий образ, перед яким всі віруючи звертаються до Пречистої Матері і Божественного Немовлятка Христа як Джерелу премудрості та розуму.

Молитва до образу Пресвятої Богородиці "Додавання розуму"

О Пресвята Діво! Ти – Невіста Бога Отця і Матір Божественного Його Сина Ісуса Христа!
Ти - Цариця Ангелів і спасіння людей, виявлення грішників і кара боговідступникам. Помилуй і нас важко згрішивших і не виконувачів заповідей Божих, порушників обітниці хрещення і багато інших, які обіцяли виконувати. Коли Дух Святий відступив від царя Саула, тоді страх і смуток напали на нього і тьма відчаю та безрадісний стан душі мучили його. Тепер і ми за гріхи наші всі втратили благодать Духа Святого.

Розум наповнився суєтою думок, забування про Бога затьмарило душі наші, і тепер тиснять серце усілякого роду печалі, скорботи, недуги, ненависть, зло, ворожнеча, помста, злорадство та інші гріхи. І не маючи радості й утіхи, просимо Тебе, Матір Бога нашого Ісуса Христа, умолити Сина Твого простити нам всі наші гріхи і послати до нас Духа Утішителя, як послав Він Його на апостолів; Хай утішені та просвічені Ним заспіваємо Тобі благодатну пісню: радуйся Пресвята Богородице, Яка на спасіння додала нам розуму. Амінь.


Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА

Підписуйтесь на сторінку нашого храму у Фейсбуці.
Храм Святого Іоана Богослова міста Харкова