Символ нашого єднання

21 липня 2021
Майже у кожного християнина є маленька книжечка, звана пом’яник ― образ стародавнього диптиха, де написані імена живих і померлих. Цю книжечку він подає у храмі на проскомидію та єктенії, на молебні й панахиди, її він повинен читати щодня у своїх домашніх молитвах.
 
Що означає список імен? Кожне ім’я знаменує собою людину: у списку живих ― людську особистість, у списку померлих ― душу, яка пішла в інший світ, у невідоме нам буття. Пом’яник ― це те духовне поле, на якому ми невидимо зустрічаємося з душами живих і померлих, і не тільки з ними, але і з їхніми Ангелами-Охоронцями. Пом’яник ― це зв’язок між живими й мертвими, між усіма, хто носить ім’я християнина. Зв’язок через благодать, де немає перешкод і відстаней, немає далеких і близьких, немає поділу й розходження між тими, що живуть на землі й тими, хто лежить під землею, чиї тіла перебувають у могилах, як на своїх ложах, до Воскресіння з мертвих. Ми всі перебуваємо в духовному Граді, ім’я якому ― Церква.
 
Пом’яник ― це місце зустрічі, шлях туди лежить через людське серце. Тільки голос серця чутно на небі, а слова одних вуст безслідно розтікаються в повітрі й зникають, немов брижі на поверхні води. Недбайлива молитва не єднає людські душі, вона схожа на ланцюг із розірваними ланками. За кожним ім’ям прихована людина з її нестатками, стражданнями й болем. Кожне ім’я ― це вуста, які просять нас про допомогу. Ми повинні обходитися з іменами немов із тими людьми, що приховані за ними, як за завісою.

 Є буденний вираз «читати пом’яник». Як часто ми робимо це буквально ― читаємо, а не молимося, перераховуємо імена, ніби відлічуємо камінчики, а нерідко читаємо з відключеною сонною свідомістю, розслабленою волею, розсіяними думками, немов сліпими очима. А іноді зовсім не читаємо. Він лежить десь у храмі багато років. Ніхто у нього, крім церковнослужителів, не заглядає. Деякі парафіяни просто кладуть його про всяк випадок, а самі, замість молитви, займаються своїми буденними справами.

 Молитва має один корінь зі словами «молити, милувати, милість». Молитися ― це просити Бога про помилування, наче засуджений просить суддю про помилування. Милувати ― це значить відчувати чужий біль як свій власний, це простягати руку тому, хто впав, це немов брати на себе тягар того, хто знемагає під ношею.
 Дві частини пом’яника подібні до дня і ночі. Живі перебувають на землі, немов при світлі дня, ми можемо їх бачити, чути й відчувати на дотик. Покійні пішли до того світу, який для нас залишається таємницею: вони живі, але ми не бачимо їх, начебто у нічній темряві.

 Пом’яник ― це символ того, що наші близькі завжди з нами. Пом’яник ― це пам’ять про смерть, із якою кожен із нас уклав угоду в день свого народження: ті, хто перебуває у списку живих, свого часу перейдуть до списку померлих, але немає жодного імені, яке було б перенесене назад. Ще жодна людина на світі не повернула назад на цьому шляху, як не може хвиля річки піти проти потоку. У той же час пом’яник ― свідоцтво про те, що смерті немає, що смерть ― це тільки розлука, але і її долає молитва.

 На землі всі страждають ― і праведні, і грішні, всі потребують допомоги і співчуття, тому імена, написані чорнилом, у духовному плані написані сльозами і кров’ю.
 
Пом’яник ― барометр нашої любові: наскільки уважно ми читаємо його, наскільки імена глибоко проходять через наше серце й зігріваються теплом, настільки ми виконуємо заповідь Божу про любов, яка вище закону.

Віра, надія і любов ― триєдині. Але віра ― це перший ступінь духовного сходження; вона народжує увагу й зміцнює терпіння в молитві. Уважна молитва дає людині якесь таємниче повідомлення про те, що вона почута Богом. Надія виганяє сумнів і зводить до душі благодать, яка відкривається як любов; тоді людина молиться за своїх ворогів як за друзів і не хоче, щоб хто-небудь був покараний за неї. Вона молиться про добробут своїх кривдників і прощає їх, хоча вони й не просили прощення. Молитися зосереджено й уважно важко, немов проливати кров, тому пом’яник подібний до поля невидимого бою, але після старанної молитви за людей кожен може відчути спокій совісті й радість як торжество перемоги. Пом’яник ― це можливість виплатити борг покійним, який залишився за нами. Пом’яник ― перевірка віри, викриття надії, випробування любові, це розкриття того, що приховане в нашому серці: співчуття чи байдужість, тепло весни чи холод зими. Пом’яник ― це приготування до власної смерті, коли душу зустрінуть ті, кого вона любила, за кого молилася, хто випередив її на шляху до вічності. Пом’яник ― це гілка, кинута тим, хто знаходиться в пеклі, як кидають мотузку тому, хто потопає в болоті. Пом’яник, відданий до вівтаря на Літургію, стає подібним до скинії Авраама, де всі нужденні знаходять спокій.

 Грішник ― ворог власної душі, яка не тільки в майбутньому віці, але й тут на землі страждає. Але сам грішник не усвідомлює цього, як не розуміє народжений у темниці, що він позбавлений сонячного світла. Але навіть у душі грішника є якась пам’ять про небо, і тому імена людей, які втратили Бога, ― це очі їхнього духу, наповнені сльозами, котрі звернені з благанням до людей.

 Пом’яник ― можливість завжди і скрізь робити людям добро. Коли людина від душі молиться за інших, то їхні Ангели-Охоронці моляться за неї, тому пом’яник ― одне з джерел духовного світла для тебе самого, і твоя молитва, немов відбите світло, посилена молитвами ангелів, повертається до тебе. Пом’яник ― це провісник твоєї майбутньої зустрічі з тими, про кого ти молився, вони будуть вдячні тобі більше, ніж голодні тому, хто годував їх. Найвище щастя людини ― вміння любити. Любов ― це саме життя, а пом’яник ― можливість щодня вчитися науці любити людей.
 У пом’янику схрещуються шляхи: від серця до серця ― молитва тих, хто на землі, молитва за тих, хто врятований, ― шлях, який іде в небо; молитва за тих, хто засуджений, ― промінь, що спадає до безодні пекла. Ці три шляхи, перетинаючись один із одним, утворюють хрест.

 Господь сказав: Якою мірою міряєте, такою відміряють вам, і блаженні милостиві, бо помилувані вони будуть. Твій пом’яник, якщо ти часто розкриваєш його, ― як птах, це надія на те, що твоє ім’я буде написане у вічному пом’янику на небесах у пам’яті Божій.
Архімандрит Рафаїл (Карелін)

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
Для сайту 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА