Воскресіння дочки Яіра

20 листопада 2021
 Євангеліє двадцять четвертої неділі по Зісланні Святого Духа (Лк 8:41-56) розповідає про зцілення кровоточивої та про воскресіння дочки очільника синагоги. Спробуємо зосередитися на тому, що Спаситель чинить у житті Яіра.

Ми бачимо, що Яір, маючи великий авторитет та певною мірою будучи впливовою людиною, сам особисто, без жодних посередників приходить до Ісуса Христа. Бути головою синагоги означало відповідати за справи Господні, піклуватися про правовірність проповідуваного, про належну пошану до Божого об’явлення, означало мати багатство, репутацію та відповідний соціальний статус.

З усього видно, що Яір не звів свою місію в синагозі до простого повторювання певних приписів та до піклування про виконання відповідних наказів – оскільки, коли приходить потреба, він звертається до Спасителя, розуміючи що в Ньому зосереджена та благодать, про яку він неодноразово читав у Писанні, хоча багатьма Ісус сприймався просто як подорожуючий проповідник.
Невідомо, чи прийшов би Яір до Христа, якби його не змусила крайня потреба (напевно, кожен з нас не один раз був свідком того, як якась крайня потреба ставала причиною повернення людини до Бога або взагалі причиною відкриття для себе дійсності Бога – можливо ми про це знаємо навіть з власного досвіду).
Яір навіть не встиг дочекатися жодної відповіді, як він отримує трагічну звістку – дочка померла. Це трагедія життя. Повний крах і втрата, можливо, найулюбленішої людини. Одним словом, усі сподівання голови синагоги просто поховані. Не знаємо як інтенсивно він почав переживати цей факт, не відомо чи після цієї новини Яір насмілився би просити ще про щось – адже ми знаємо, що такі події дуже легко можуть навіть на довший час «вибити нас з колії».



Саме в досвіді такої великої пустки вже Ісус «приходить» до Яіра: «Не бійся, тільки віруй, і спасенна буде». У цій короткій фразі Господь говорить про три справи – про страх, віру та спасіння. Страх – це той, який є наслідком конкретного торкання зла, який зазвичай наповнює людину пусткою, безнадією та відчаєм. Віра – Ісус закликає батька померлої не залишати те все багатство, котре він отримав у практикуванні своєї віри. Спасіння – подальші рядки покажуть саме Ісуса Христа як спасіння для померлої дочки Яіра.
Нехай сьогоднішнє Євангеліє оновить наше прагнення берегти досвід віри, котрим нас нагородив Бог, та навчить цінувати її багатство тоді, коли ми стаємо перед ситуаціями, що незмірно перевищують наші сили та навіть розуміння. Маємо непросту епідеміологічну ситуацію, війну та економічні негаразди, але треба не боятися і вірувати. Хто витримає до кінця буде врятований.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА