Притча про злих виноградарів

03 вересня 2023
Притча про злих виноградарів, яку подає євангелист Матей (Мт. 21, 33-42), зображає Бога як господаря і власника виноградника, Який, бачачи жорстокість, невдячність і цинічне ставлення до Себе своїх слуг, все ж сподівається, що вони зрозуміють власні помилки, усвідомлять ким є Він, а хто вони, і який наслідок може бути від таких їхніх необдуманих дій.

Коли заглибимося у цю розповідь, в нас може виникнути здивування від логіки Бога, Який, для того, щоб спасти невдячних людей, не щадить тих слуг, які Йому вірні. Може скластися враження, що Господь є наївним, «слабохарактерним» і приймає безглузді рішення. Що, замість силою поставити крапку на непорозумінні у винограднику, посилає туди на вірну смерть Сина.

Але цю притчу Ісус розповідає, щоб нагадати нам якраз протилежне – що Бог всемогутній і справедливий, палає гнівом і не терпить, коли людина творить собі кумирів. Ісус нагадує, що наслідок Божого пришестя у такий стан речей є очевидним. Мабуть тому Він навмисно не озвучує його особисто, а ставить слухачам риторичне питання: «Коли прибуде господар виноградника, що зробить з тими виноградарями?». І у відповідь чує: «Лютих люто вигубить».



Але чому Бог не реагує миттєво на гріх? Для чого йде на такі неспівмірні жертви? Відповідь, яка, можливо, виходить за межі людської логіки, Він дає нам через пророка Давида, який у Псалмі 85[84]-му поетично описує, що в ставленні Господа до людини: «Милосердя й вірність зустрінулися разом, справедливість і мир поцілувались між собою». Вірність – правда про те, що всі люди є грішними (Рм 3, 10), і милосердя – що Господь нас не перестає любити навіть такими (Рм. 5, 8); справедливість – яка каже, що за злочин має бути покарання, і мир – ще один шанс, який Він дає нам через жертву Сина.

Адресатом притчі, над якою роздумуємо, був ізраїльський народ. З логіки цієї історії виглядає, що ми є вже тими «іншими виноградарями», яким Господь тут і тепер довірив цей світ, країну, Церкву, наші родини і особисте життя. Будьмо відповідальними за них, пам’ятаючи, що прийде пора розрахунку і потрібно буде «дати своєчасно плоди». Будьмо свідомі, що у своєму безмежному милосерді Бог ніколи не схвалює нашого гріха, тільки дає нам ще один шанс, і ще готовий за наше спасіння поборотися.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА