Апостоли Варфоломій і Варнава

24 червня 2023
24 червня Свята Церква вшановує пам'ять відданих послідовників Христа, життя яких є прикладом жертовності і самозречення – апостола з дванадцятьох Варфоломія та апостола з семидесяти Варнави. Свої життя, сповнені подвижницької праці, покровительства тим, хто його потребує, любові до ближніх, вони присвятили служінню Істині та проповідуванню Слова Божого серед народів.



Святий апостол Варфоломій був родом з Кани Галілейської, де Господь Ісус Христос сотворив Своє перше чудо, перетворивши воду на вино. Цікаво, що у Священному Писанні та Книзі Діянь описане життя і подвижництво апостола під іменем Нафанаїл, а Варфоломій – як вважають деякі екзегети – його друге ім’я, що перекладається з арамейської як син Фалмая. Святого Варфоломія привів до Господа апостол Филип із Вифсаїди, і Христос так сказав про нього: «Ось воістину ізраїльтянин, у якому нема лукавства» (Ін. 1: 48). Попри численні перешкоди і страждання, проповідь святого Варфоломія прозвучала у містах Малої Азії, Індії та Вірменії. Його благовіствування супроводжувалося багатьма зціленнями і знаменнями. За християнську віру апостол поніс мученицьку смерть на хресті.

Про святого апостола Варнаву в Священному Писанні згадується так: «Iосiя, прозваний апостолами Варнавою, що значить «син утіхи», левит, родом кiпрянин, у якого була своя земля, принiс грошi й поклав до нiг апостолiв» (Діян. 4: 36-37). Почувши проповідь Христа у Єрусалимі, Йосип увірував, скрізь слідував за Ним, став свідком багатьох чудес і був удостоєний апостольського покликання в числі обраних Христом сімдесяти учнів. Коли незадовго перед стражданнями Спасителя частина учнів покинули Христа, апостол Варнава залишився вірним Йому. Своє ім’я – «син утіхи» – він отримав, бо був наділений особливим даром втішати скорботних. Святий Варнава проповідував Слово Боже в Малій Азії та на Кіпрі. У місці, де були поховані його нетлінні мощі, почали відбуватися чудесні зцілення і Кіпрська Церква вшановує його, як свого засновника.



Згадуючи святих апостолів Варфоломія і Варнави, берімо з них приклад істинного щирого служіння й непохитної віри та втілюймо заповіді Христа у своєму житті.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА


5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА