Фільм про лінгвоцид украънської мови

09 березня 2020
У п’ятницю, 13 березня, о 17.00, в рамках кіноклубу «Нова Україна» в Прес-клубі на вул.Гоголя 9-Б відбудеться ексклюзивний показ документального фільму, що руйнує міфи про українську мову, - «Соловей співає, поки голос має!».

Кінострічка є оригінальним дослідженням проблеми мовного питання в Україні. Автори осмислюють ситуацію не у звичайній політичній площині, а намагаються глибоко проаналізувати причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови. Щоб відповісти на складні та неоднозначні питання, творці занурюються вглиб історії й об’єктивно руйнують міфи, які століттями насаджувалися, як єдина істина щодо меж, сфер та носіїв української.


«Коли у 2014 році розпочалася війна, ми зауважили, що в інформаційному просторі все більше з’являється і активізується міфів про українську мову. І деякі з них є очевидними, а інші дуже вишукані, і пересічний громадянин не може їх класифікувати, як шкідливу інформацію. Він сприймає її, а щонайгірше, ретранслює далі, таким чином підіграючи на руку ворогу», - розповідає, авторка ідеї та продюсерка фільму Леся Воронюк.
«Тому виникла ідея зняти одне велике монументальне дослідження, яке руйнуватиме міфи, що активізувалися в 2014 році. Але згодом, - говорить Леся, - в ході зйомок ми дізналися, що ці міфи існували в українському просторі протягом кількох століть».
Про лінгвоцид та його наслідки поговоримо після перегляду фільму «Соловей співає, поки голос має!» (2019 рік, режисер Сергій Кримський, автор ідеї та продюсерка Леся Воронюк).

Модерує кіноклуб «Нова Україна» журналіст Володимир Чистилін.

Запрошуємо всіх у п’ятницю 13 березня, о 17.00, в Прес-клуб на вул.Гоголя 9-Б на показ фільму, що руйнує міфи про українську мову.



Вхід в кіноклуб «Нова Україна» вільний.