Cобор Пресвятої Богородиці

25 грудня 2023
26 грудня ми підносимо подяку і хвалу Тій, Яка народила Спасителя всього людства. Сьогодні Церква відзначає Собор Пресвятої Богородиці, прославляючи гідність Богоматеринства.

Собором цей день називається тому, що, на відміну від окремих свят на честь Пресвятої Богородиці (наприклад, Її Зачаття, Різдва, Благовіщення та ін.), в цей день відбувається загальне (соборне) славлення Діви Марії, а також згадують пам’ять й інших осіб, хто по плоті був близький до Спасителя: святого Йосипа Обручника, царя Давида (предка по плоті Господа Ісуса Христа) і святого Якова (брата Господнього, сина святого Йосипа Обручника від першого шлюбу), який за Переданням супроводжував разом зі своїм батьком Матір Божу і Богонемовля Ісуса при втечі в Єгипет.



«Марія стала для нас небом, Божим престолом, бо в Неї зійшло і в Ній перебувало найвище Божество. Щоби нас возвеличити, умалилося в Ній Божество, не умаляючись за Своїм єством. В Ній зодягнулося Воно в ризу заради нас, щоби нам принести Нею спасіння», – ці слова святого Єфрема Сиріна, які були написані ще в IV столітті, досі не втратили своєї важливості. Адже значення Діви Марії для всього людства і для кожного із нас – неоціненне. Святитель Іоан Золотоустий писав: «Нікого не можна знайти між людьми такого, як Богородиця Марія. Перейди, людино, думкою всі створіння і поглянь, чи є що рівне або більше, як свята Богородиця Марія? Обійди землю, досліди море і повітря, переглянь думкою небеса, подумай про всі невидимі сили, і скажи, чи є подібне чудо між усіма створіннями?... Вона народила таку Дитину, задля Якої перевищила славою ангелів...».

Тож сьогодні звернімося з молитвою до Пресвятої Богородиці, до Якої всі покоління християн продовжують звертатися з вірою і надією, щоб Вона зглянулась на нас Своєю материнською любов’ю, підтримала й укріпила Своєю молитвою та заступалася за нас на шляху до спасіння. Пресвятая Богородиця спаси нас!

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА