Ікона «Пом’якшення злих сердець»

26 серпня 2022
Є дні, коли Церква вшановувує ікони «Пом’якшення злих сердець» та «Нерушима Стіна». В нашому храмі ми також маємо їх святий образ, тому пропонуємо з ними ознайомитись трішки ближче.
 
Ікону Божої Матері «Пом’якшення злих сердець» називають ще «Симеонове пророцтво». Як оповідає святий євангеліст Лука, праведним старцем Симеоном Богоприїмцем «було передбачено Духом Святим, що він не побачить смерті, аж поки не побачить Христа Господнього» (Лк. 2. 26). І от коли батьки на сороковий день після народження Немовляти принесли Його до храму, прийшов туди «за натхненням» і Симеон, узяв Дитятко на руки (звідки і з’явилася назва «Богоприїмець») і вимовив знамениті слова, якими з того часу завершується кожна вечірня служба і відомі як «Молитва святого Симеона Богоприїмця»: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, по Словом Твоїм із миром...» (Лк. 2. 29). Потім він благословив святого Йосифа і Пречисту Матір Спасителя і звернувся до Марії з пророцтвом: «Ось призначений Цей багатьом на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі, і на знак сперечання, - і Тобі Самій зброя пройде душу, - так відкриються думки багатьох сердець» (Лк. 2. 34, 35). Подібно до того, як Христа проколють цвяхами і списом, так і душу Пречистої Діви вразить якась «зброя» печалі та сердечного болю, коли побачить Вона страждання Сина Свого. Після ж відкриються приховані думки людей, яким належить зробити вибір: з Христом вони чи проти Нього. Таке тлумачення Симеонового пророцтва і стало предметом кількох «символічних» ікон Богородиці.

Зазвичай на іконі зображується Божа Матір, серце якої пронизують сім мечів - по три праворуч і ліворуч і один знизу. Число «сім» в Священному Писанні означає «повноту», в даному випадку - повноту всього того горя, «печалі і хвороби серцевої», які перенесла Пресвята Діва в Її земному житті.

Схоже зображення має ще «Семистрільна» ікона Божої Матері. Різниця тільки в тому, що мечі, пронизали серце Богоматері, розташовані на ній трохи інакше - три з одного і чотири з іншого боку. Вшанування цієї ікони відбувається сьогодні, 26 серпня, в той час, як святкування ікони «Пом'якшення злих сердець» звершується в Неділю Всіх святих.
Всі віруючі, які вдаються до чудотворних ікон з вірою і молитвою, відчувають, що при зм’якшенні серця полегшуються душевні й тілесні страждання, вони усвідомлюють, що коли моляться перед цими образами за ворогів своїх, тоді зникають їх ворожі почуття, поступаючись місцем доброті та милосердю.

Варто звернути увагу на ще одну ікону, яка носить назву «Нерушима Стіна». Ця чудотворна ікона Пресвятої Богородиці виконана в стилі мозаїки на стіні, над горнім місцем головного вівтаря київського Софійського собору. Божа Матір зображена на весь зріст на чотирикутному золотому камені з піднятими руками.

Ікона отримала своє найменування «Нерушима Стіна» з огляду на те, що протягом дев'яти століть залишалася неушкодженою, незважаючи на те, що і собор, і місто неодноразово піддавалися руйнуванню. Зберігся старовинний опис цієї ікони: «Ріст Богородиці велетенський, як і всі Її справи на Русі. Вона стоїть на золотому камені, як непорушна Опора всіх, хто притікають до Її захисту. Небесного кольору Її хітон, червоний пояс і на ньому висить лентіон, яким Вона витирає стільки сліз. Лазурові поручі на піднятих до Неба руках. Золоте покривало опускається з Її голови, яке перевішене у вигляді омофору на ліве плече, на знак Її покрову, ширшого від хмар, оспіваного церковними піснеспівами. Світла зірка горить на чолі Богоматері і дві зірки на раменах, бо Вона Сама, Матір Незаходимого Світла, є для нас зорею Незаходимого Сонця ».

За переказами, українська столиця не загине, поки розгорнено над нею руки Божої Матері «Нерушима Стіна». А доти стоятиме Київ, стоятиме і вся Україна. Нині вшанування Діви Марії перед цим образом хоч і є окремо зазначеним у церковному календарі (збігається з перехідним святом Днем усіх святих), проте дуже потьмяніло. Але «Нерушима Стіна» має стати для побожного українського народу такою ж святинею-символом, як Ченстоховська (Белзька) ікона – для поляків, Казанська – для російських окупантів. Наприклад, День Казанської ікони Богородиці є з 2005 року державним святом нашого ворога – Днем народної єдності. Отже, ми теж будемо згадувати свої святині і молитися за Україну.

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк
 4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА