Несподівана зустріч самарянки

13 травня 2023
У недільному Євангелії нам розповідається про зустріч Господа з простою жінкою. Ця жінка йшла не в храм, не на молитву, не на якийсь особливий подвиг, не на особливу добру справу, а просто йшла за водою, як ходили тисячі жінок в усіх країнах, як ходила вона від юності: брала глек, спускалася до колодязя в долину, набирала воду - колодязь цей досі зберігся - і поверталася по стежині в гору, до себе в село. Але той день був для неї особливий, хоча вона цього і не підозрювала.

Як завжди, вона зібралася, накинула старий одяг, узяла глек, поставила на плече, як було прийнято носити, і пішла по доріжці. Передання говорить, що її звали Орой, грецькою, Фотинією, а ми  це ім'я вимовляємо як Світлана. Але у Святому Письмі ім'я її не згадане. Говориться, що вона була самарянка, належала до секти самарян, які теж вірили у Бога, чекали визволення від Господа, але вважали, що найсвятіше місце - гора Гаризим, де у них стояв храм.

Ось йшла ця жінка і, можливо, думала про свою важку і гірку долю. Життя її не склалося: п'ять разів вона намагалася створити родину, і кожного разу їй це не вдавалося, і те, що у неї було тепер, не давало відради. Думаючи про свої турботи, про те, що потрібно прати білизну, пекти хліб, самарянка спускалася до колодязя. Якийсь втомлений подорожній сидів у колодязя і попросив її пити. Ось так і почалося зовсім нове в її житті. Цим подорожнім був Господь наш Спаситель Ісус Христос. Він як би чекав її там і, попросивши напитися, Сам дав їй живої води істини.

Ця євангельська розповідь нам говорить про три речі. Перше: що Господа можна зустріти в звичайнісінькому своєму житті. Самарянка не підозрювала, що у колодязя, де вона щодня брала воду собі для їжі і прання, її чекає пророк, Месія, Христос, Спаситель світу. Так і ми, займаючись своїми повсякденними справами, теж думаємо, що в цей час Він далеко від нас, але якщо наше серце не втрачатиме Господа, Він з нами зустрічатиметься і тут.
 


І ще: була ця жінка з важкою долею, напевно, вона і сама була винна в тому, що особисте життя її не склалася, але це не перешкодило Господові зустріти її і говорити з нею про найвище. Вона стала Його запитувати про віру, про те, де найсвятіше місце на землі : в Єрусалимі, як думали іудеї, або у них, самарян, на горі Гаризим. Господь сказав: "Так, Єрусалим - місце святе, звідти йде порятунок, але приходить час, говорю тобі, жінка, коли люди поклонятимуться і не на цій горі, і не в Єрусалимі, а усюди, в дусі і істині. Бог є Дух".
 
Яку велику таємницю Він їй відкрив! Не треба думати, що Бог живе в храмах, у будівлях, в церквах - немає місця у світі, де б Він не жив. Тільки у одному місці Його немає - там, де живе зло. Він закликає усіх нас, кажучи, що Бог є Дух, і той, хто Йому поклоняється, повинен поклонятися в дусі і істині.

Це не означає, що ми не повинні збиратися в храмах, звичайно, це велике благо - молитися разом. Це не означає, що у нас перед очима не мають бути ікони - вони нам нагадують про самого Господа і про Його святих. Це не означає, що у нас не повинні перед іконами горіти свічки і лампади - вони освітлюють святі зображення і символізують своїм вогнем нашу жертву храму, нашу жертву Церкві. Але головне повинне знаходитися в серці, бо ніяка жертва Богові не потрібна, якщо не буде духа зверненого до Нього, до істини, до правди.
 


Дух і істина це є віра, справжня тверда віра. Дух і істина - є любов, дух і істина - є служіння. Це доступно не якимось святим надприродним людям, які обрані від утроби матері, а всім. Жінка-самарянка є прикладом, звичайна жінка, яка йшла у своїх буденних справах. І Бог її призвав, з"явившись їй, сказавши їй про дух і істину. Це свідчить, що ніхто з нас не має права сказати : : "Я занадто грішна, я занадто мала, я занадто негідна для того, щоб почути і зрозуміти Звістку Христову". Звістка Христова звернена до кожного з нас, до кожного і у свою годину. Слово Боже, як меч, проходить крізь серце, досягає самої глибини. Тільки відчуй цю силу, і вона дасть тобі життя вічне, живу воду, яку Господь обіцяв самарянці.
о. Олександр Мень

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА