Богоотці Іоаким та Анна

22 вересня 2022
Наступного дня після свята Різдва Богородиці Православна Церква вшановує пам"ять  батьків Діви Марії - святих праведних Богоотців Іоакима та Анни. Шанобливе ставлення до цього подружжя, яке навіки стало символом беззаперечної довіри Богові та незрадливої любові, ми бачимо і в тому, що на кожній службі Божій, під час відпусту ми згадуємо імена батьків Пречистої Діви.   
 
Хоча в Святому Писанні нічого не сказано про батьків Пресвятої Богородиці – Іоакима та Анну, все ж таки протоєвангеліє Якова, що належить до апокрифічних книг, подає нам деякі відомості. Згідно з цим переданням, Анна походила з роду царя Давида і була донькою священика Матана з коліна Юди і тіткою св. Єлисавети, матері св. Іоана Хрестителя. Свята Анна, матір Богородиці — мати Діви Марії, від якої народився Ісус Христос.

Анна відзначалася побожністю і милосердям до вбогих. Незважаючи на те, що пара була вже давно одруженою (п'ятдесят років жили в шлюбі ) дітей у них не було, про що все життя журилися. Їм доводилося терпіти презирство й глузування, адже в той час бездітність вважалася ганьбою. Але вони ніколи не нарікали й тільки гаряче молилися Богові, смиренно сподіваючись на Його Волю. Одного разу, під час великого свята, дарунки, які праведний Іоаким взяв у Єрусалим для приношення їхньому Богові, не були прийняті священиком Рувимом, який вважав, що бездітний чоловік недостойний приносити жертву Богові.

Це дуже засмутило старця, і він, вважаючи себе найгіршим з людей, вирішив не повертатися додому, а оселитися на самоті в пустельному місці. Його праведна дружина Анна, довідавшись, якого приниження зазнав її чоловік, стала в пості й молитві скорботно просити Бога про дарування їй дитини. У пустельній самоті й постуванні про те ж просив Бога і праведний Іоаким. І молитва святого чоловіка й жінки була почута: їм обом Архангел Гавриїл сповістив про те, що народиться в них Дочка, Яка благословить весь рід Людський. За велінням Небесного Вісника, праведні Іоаким і Анна зустрілися в Єрусалимі. Добра звістка виявилася правдою, Анна зачала й народила дочку Марію.
За іудейським звичаєм, у 15-й день після народження дитини їй було дане ім'я, Зазначене ангелом Божи, - Марія. Батьки з подяки Господу пообіцяли віддати дитину до храму. За переказом, коли дівчинці виповнилося шість місяців, Анна поставила її на землю, щоб подивитися чи може та стояти. Марія зробила 7 кроків і повернулася в руки матері. Тому Анна вирішила, що дочка не буде ходити по землі, поки її не введуть у храм Господній. Анна облаштувала особливе місце в спальні доньки, куди не допускалося ніщо нечисте, і призвала непорочних дочок іудейських, щоб вони доглядали за дитиною.

Анна упокоїлася у Господі ще перед Благовіщенням. У цей празник Свята Церква закликає нас оспівувати Христа Господа, що преставив Анну із земного життя до безконечної слави, бо вона «Мати Богородиці і Вседіви». Святий Іоаким преставився через кілька років по введенні дочки у Храм у 80-літньому віці. Свята Анна померла в 79 років, через два роки після чоловіка, провівши їх при храмі поруч із дочкою.
Поховані Іоаким і Анна поблизу майбутньої гробниці своєї дочки, у Гефсиманському саду, під Елеонською горою, неподалік від Єрусалиму. Ці гробниці перебували на краю Іосафатової долини, яка лежала між Єрусалимом і Елеонською горою.
Мощі святої Анни (частина лівої стопи) зберігаються в афонському монастирі Котлумуш.



Більшість ікон, присвячених Зачаттю святої Анни, зображують Пресвяту Діву, Яка ногами топче змія. Внизу ікони, по її боках, святі Іоаким та Анна зображуються, зазвичай, з піднятими догори і молитовно складеними руками; їх очі також спрямовані вгору та споглядають Божу Матір, Яка немовби у повітрі з розпростертими долонями; під Її стопами зображена куля, оповита змієм, який символізує диявола, котрий намагається підкорити своїй владі весь світ в особі прабатьків, які згрішили. Існують також ікони, на яких свята Анна тримає на лівій руці Пресвяту Діву в дитячому віці. На обличчі святої Анни відображене особливе благоговіння.
Здавна це свято особливо шанувалося вагітними жінками.



Згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви (ПЦУ) від 27 липня 2019 р. було встановлено 22 вересня, в День пам’яті святих Богоотців Іоакима та Анни, відзначати День молитви за сім’ю.



Сім’я праведних Іоакима та Анни (батьків Пресвятої Богородиці) показує нам зразок подружньої вірності, благочестя, надії на Бога і нагороди від Нього за чесноти. Тож, саме в день вшанування цього святого подружжя – 22 вересня – в усіх храмах Православної Церкви України після Божественної літургії будуть звершені молебні з молитовними проханнями за мир у родинах, добре виховання дітей, про духовні блага і земний достаток сімей.

Запрошуємо усіх, 22 вересня, долучитися до всеукраїнського Дня молитви за сім’ю своїми молитвами!

Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.
 
Приватбанк

 
4149 6293 1322 1459
 
4149 4390 0091 7074

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА