Рада закликала Вселенського патріарха надати автокефалію Православній церкві України

16 червня 2016
Верховна Рада України прийняла звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом про надання автокефалії (незалежності) Православній церкві в Україні.
За відповідний постанови (№4793) на пленарному засіданні в четвер, 16 червня, проголосували 245 нардепів, повідомляє Інтерфакс-Україна.
У пояснювальній записці сказано, що у зв'язку з агресією Російської Федерації проти України та окупації частини українських територій більшість населення України вже не сприймає ідею церковного єднання з Блаженнішим Патріархом Московським Кирилом, який відіграє не останню роль у гібридній війні Москви проти Києва.
З початку 1990-х в Україні існує відразу кілька юрисдикцій, які називають себе православними помісними і автокефальними церквами.
Канонічний статус має Українська православна церква Московського патріархату і Бессарабська митрополія Румунської православної церкви. Українська православна церква Київського патріархату - канонічно невизнана.
В Україні також існує невизнана Українська автокефальна православна церква (УАПЦ).
УПЦ Київського патріархату заявляла, що УАПЦ відмовилася від попередніх домовленостей, де-факто зірвавши злиття організацій.

З огляду на ці події, настоятель нашого храму отець Віктор Маринчак благословляє і закликає парафіян посилити молитви за єднання Церков в Україні. 

З текстом звернення можна ознайомитися тут
 https://www.facebook.com/yevstr/posts/1011123638935920