Богослужіння Страсного тижня (відео)

27 квітня 2021
Настав неповторний час, який викликає особливі почуттями у душі кожного християнина - час Страсного тижня. Майже дві тисячі років тому Спаситель прийшов до Єрусалиму, щоб постраждати, прийняти хресну смерть і на третій день воскреснути заради спасіння всього світу.

За багато віків свого існування Церква склала натхнені молитви, гімни і цілі служби, в яких переживаються і згадуються всі ці трагічні і доленосні події. Тому варто ще раз поглянути на ті Богослужіння, які звершуються в храмі в ці дні.






Велика Середа

Цей день присвячений двом подіям - обіду в домі фарисея Симона і зраді Юди. Богослужбові тексти протиставляють блудницю, що помазала ноги Христа дорогоцінним миром, і учня, який спокусився грошима та видав Вчителя ворогам. У цей день останній раз в цьому році служиться Літургія Ранішеосвячених  Дарів.

У нашому храмі служиться Літургія Ранішеосвячених Дарів. Початок о 8.30.

Особливо зворушливі споминами, молитвами і піснеспівами останні три дні Страсного тижня.

Великий Четвер

У Страсний четвер у богослужіннях згадуються чотири важливі події з життя Спасителя: Тайна вечеря, на якій Господь встановив новозавітнє Таїнство Святої Євхаристії – Причастя Його Тіла і Крові; вмивання ніг ученикам на знак глибокого смирення і любові до них, а також як повчання всім християнам не шукати влади один над одним, а слугувати один одному; молитва в саду Гетсиманському. В цей день під час Літургії буває багато причасників, а також у цей день, за традицією, приготовляються Святі Дари для зберігання – на випадок потреби причастити хворих. На утрені після шестипсалмія та "Алилуя" співається тропар: "Коли славні ученики умиванням ніг на вечері просвіщалися...".

Ввечері, напередодні Страсної п"ятниці, звершується неповторна по своїй красоті та глибині служба - читання 12 Страсних Євангелій.  У цих уривках від початку до кінця ми проходимо разом зі Спасителем шлях Його страждань. Під час читання присутні в храмі тримають запалені свічки, існує традиція зберігати цей вогонь до закінчення служби, щоб принести його до дому.

У народній традиції Страсний четвер ще називають Чистим, бо з цього дня починаються особливі приготування до святкування Пасхи – віруючі очищають житло від бруду, а також починають пекти паски та фарбувати великодні крашанки.

У нашому храмі в четвер:
Літургія свт. Василя Великого (Спомин Тайної Вечері) - початок о 8.30
Вечірнє богослужіння з читанням 12 Страсних Євангелій - початок о 17.00


Великая Пятница, Страсті Господні

В п"ятницю ми підходимо до найтрагічніших подій: цей день присвячний спомину про хресну смерть Ісуса Христа і Його погребіння. Оскільки Літургія вважається найбільш торжественним Богослужінням, то в п"ятницю вона не звершується на знак глибокої жалоби.  Вранці читається тільки Царські Часи, які отримали таку назву тому, що на кожному Часі звучить своє Апостольске і Євангельске читання.

Ввечері п"ятниці звершується Утреня Суботи з чином Погребіння Плащаниці. Всі тексти молитов і читань Святого Письма на ній сповнені думкою про нашу співучасть в Страстях Спасителя. Особливе місце займають старозавітні читання цього дня - уривки з книг пророка Ісаї, який за 500 років до народження Ісуса Христа описав Його страждання. Тому Утреня за своєю сутністю є відспівуванням Христа. Перед Плащаницею співається 118 псалом, слова якого перемежуються з особливими приспівами. Ці приспіви звучать від імені Пресвятої Богородиці і є шедеврами церковної поезії.

Наприкінці вечірнього богослужіння звершується виносу Плащаниці. При співі тропаря: «Благообразний Йосиф з древа зняв Пречисте Тіло Твоє…» священнослужителі піднімають Плащаницю (тобто зображення Христа, що лежить у гробі) з Престолу, ніби з самої Голгофи, і виносять її з вівтаря на середину храму в супроводжені світильників і при кадінні.
Потім священнослужителі і всі богомольці поклоняються перед Плащаницею і цілують рани зображеного на ній Господа - пробиті ребра, руки і ноги. Плащаниця знаходиться на середині храму упродовж трьох (неповних) днів, нагадуючи цим триденне перебування Ісуса Христа у гробі.

У нашому храмі:
Царські Часи - початок о 8.30
Вечірнє богослужіння з виносом Плащаниці  - початок о 17.00.


Велика субота. День тиші.

Мабуть, немає іншого богослужіння (крім, Пасхального, звичайно), яке можна порівняти з красою служби Великої  суботи, яка містить як трагічні, так вже і радісні пасхальні ноти.
Після Часів звершується остання в цьому році Літургія Василя Великого. Іі особливістю є паремії - збірка з 15 уривків зі Старого Заповіту, в яких містяться прообрази страждань, смерті та воскресіння Христа та пророцтва про Друге Пришестя Спасителя та Новозавітню Церкву. На Літургії замість Херувиської звучить дивовижний гімн: Нехай мовчить всяка плоть людська і нехай стоїть зі страхом і трепетом, і ні про що земне в собі не помишляє; Цар бо над царями і Господь над володарями приходить у жертву Себе принести і дати Себе на поживу вірним.

Слухаючи його, ми згадуємо, що згідно з вченням Церкви, у Велику суботу Господь зійшов до аду і вивів на свободу, в рай, душі праведників.
Перед читанням Євангелії священнослужителі змінюють темне облачення на світле.
Вже все дихає наближенням свята Воскресіння Христового, і в той же час ніби завмирає в передчутті і неймовірній тиші.

Через карантин для тих, хто не зможе вночі бути присутнім на Пасхальному Богослужіння, паски і всяка пожива освячують в суботу ввечері. А більшість віруючих зазвичай приходять вночі, щоб молитвами і радісними співами зустріти Воскреслого Спасителя на Пасхальній Всенощній. Але не забуваємо про всі карантинні обмеження.

У нашому храмі:

Літургія свт. Василя Великого - початок о 8.30
Освячення пасок - 18.00
Пасхальна Полунощниця - 23.30
Пасхальна Утреня - 0.00 (по її закінчення, приблизно о 3.00, освячення пасок і всякої поживи).


Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
4149 4390 0091 7074
Маринчак В.А.

або

5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА