Лазарева субота

07 квітня 2023
Лазарева субота
"Голос Твій, Господи, знищив царство аду,
і слово Твоєї власти піднесло з гробу чотириденного.
І став Лазар прообразом спасенним воскресення... " 
(Стихира на вечірній Лазаревої суботи).


В суботу перед Вербною неділею Церква згадує чудо воскресіння Спасителем праведного Лазаря.
 
Святий Лазар був братом Марфи та Марії, та жив разом із сестрами неподалік від Єрусалиму, у селищі Віфанія.
 
Христос часто відвідував його дім, а самого Лазаря називав своїм другом. Одного разу Лазар захворів, і, коли звістка про це дійшла до Христа, Він сказав: «Не на смерть ця недуга, а на Божу славу, щоб Син Божий прославився нею» (Ін. 11:4)
 
Лазар помер за чотири дні до того, як Ісус прийшов у Віфанію. Почувши про смерть свого друга, «Ісус заплакав»,  - говорить Євангеліє (Ін. 11:35). Це були сльози «про те, що Лазар мав померти, бо світ лежить у злі, і всяка людина має померти через те, що гріх володіє світом. Христос тут плакав за Своїм другом Лазарем, і в ширшому розумінні – через  цей жах: Бог дав усякій тварі життя вічне, а людина гріхом ввела смерть, і ось цей світлий юнак Лазар має померти, тому що гріх увійшов у світ », - пояснює митрополит Антоній Сурозький.
 
Христос звелів відвалити камінь від печери, в якій поховали праведника, і покликав його. Померлий воскрес і вийшов з погребальної печери. За церковним переданням, праведний Лазар після свого воскресіння покинув Віфанію, бо юдейська старшина хотіла і його вбити. Він пішов на острів Кіпр, де був єпископом, і там помер, проживши ще 30 років від свого воскресіння.
 
Ісус Христос здійснив багато чудес за час Свого життя, та жодне з них не було таке велике, як воскресіння Лазаря.

Це чудо було для багатьох дуже переконливим доказом Його божественної сутності. Один з Отців Церкви каже: "Спаситель вирвав дочку Яїра з рук смерті, юнака з Наїну із зубів смерті, а Лазаря зі самого нутра смерті". Ця подія становить кульмінацію Христового об'явлення за допомогою чудес. Тут Христос виступає як Володар життя і смерті, як Переможець смерті, як всемогутній Бог. Це чудо є водночас символом славного Христового воскресіння і прообразом воскресіння всіх людей.
 
Велич і слава цього чуда були безпосередньою причиною Христового славного входу до Єрусалиму у Вербну неділю. Захоплений народ вітав Христа не тільки як свого пророка, але і як свого Месію, свого Царя і Господа. Багато людей увірували в Христа та йшли за Ним.  

У Лазареву суботу та Вербну неділю початок Літургії в Іоано-Богословському храмі о 10.00. 
 
Допомогти храму ви можете, надіславши гроші на картку через Приват24.

Приватбанк
 4149 6293 1322 1459

4149 4390 0091 7074


або
5169 3305 1630 1279
РГ ХРАМ СВЯТОГО ІОАНА БОГОСЛОВА